Ölü deriyi temizlemeye yardımcı olması için granül içeren bir tane arayın ya da iki yemek kaşığı deniz tuzunu eşit miktarda bebek yağı ve limon suyuyla seyrelterek kendiniz de yapabilirsiniz. Ayak fırçasını kullanırken fırçalamayı doğrudan ayağınıza uygulayın ve avucunuzla nazikçe ovalayın.
Podolojik tedavi, ayak tabanındaki sertleşmiş derinin temizlenmesi ve nemlendirilmesi gibi işlemleri içerir. Podologlar, özel aletlerle ayak tabanındaki sertleşmiş deriyi hafifçe temizlerler. Daha sonra, ayak tabanına kişiye özel ortopedik tabanlık uygulanarak, ayakların sürekli baskıya maruz kalmaması sağlanır.
Kalınlaşmış deri olan bölge uzman tarafından,özel cihazlar yardımıyla acı hissettirilmeden temizlenir. Harici uygulanacak 'krem ve solüsyonlarla' belirli bir süre yapılan periyodik bakım aşamasında,mekanik basınçlar da ortadan kaldırılarak tamamen bakımı yapılır.
Ayakta Deri Kalınlaşması Nasıl Oluşur? Ayakta oluşan nasırların neredeyse tek nedeni fazla baskı ve sürtünmedir. Baskı ve sürtünmenin en öncelikli kaynağı uygun olmayan ayakkabıların kullanımıdır.
Nemlendirici kremler veya doğal yağlar kullanarak cildi derinlemesine nemlendirin. Ardından, topuklardaki ölü deriyi nazikçe ovuşturarak çıkarmak için ponza taşı veya ayak törpüsü gibi pedikür araçları kullanabilirsiniz.
İlgili 24 soru bulundu
Ayak tabanında oluşan bu deri kalınlaşmalarına hiperkeratoz denir. Ayak tabanında ki bu sertleşme ve kalınlaşmalar öncelikle yanlış basma sonucu (düz tabanlık, içe basma, yüksek kavis gibi) olur. Dış deri tabakasının protein kompenenti olan keratinin miktarının artışına bağlı olan kalınlaşmadır.
Topuk çatlağı nasıl temizlenir için en çok bilinen doğal yöntem olan, “ponza taşı” ayak bakımınızın ilk adımı olabilir. Bu taş, delikli yapısıyla peeling etkisi göstererek topuklarınızdaki ölü ve kurumuş deriyi temizler. Yumuşak hareketlerle ponza taşını uyguladıktan sonra ılık suyla ayaklarınızı yıkamalısınız.
Epsom tuzu ile hem topuklarınızı nemlendirebilir hem de dolaşımı iyileştirebilirsiniz. Ilık su dolu bir kovaya epsom tuzu atın ve ayaklarınızı bu suda en az 10 dakika bekletin. Süre dolduktan sonra yumuşayan topuklarınızı ponza taşıyla ovun. Ardından yeniden ayaklarınızı epsom tuzlu suda 10 dakika kadar bekletin.
Topuk kalınlaşmaları da yine nasır ile benzer sebeplerle uzun süreli basınca maruz kalan topuk ve ayak tabanının basınca maruz kalan alanlarında kalınlaşmaya neden olur. Ayak tabanında çoğu zaman sadece topukda sınırlı kalmaz çoğu zaman ayak tabanın basınca maruz kalan yani ayağın yere değen alanlarında da görülebilir.
Ayakkabı tabanlarınızın yüzeyini temizlemek ve sararmış lekeleri gidermek için basit bir yöntem, sabunlu su ve yumuşak bir fırça kullanmaktır. Ilık suya biraz sabun ekleyin ve fırçayı bu karışıma batırarak hafifçe ayakkabı tabanlarınızı ovun. Ardından temiz suyla durulayarak sabun kalıntılarını temizleyin.
Ayrıca yaşlandıkça ciltteki ölü hücrelerin dökülerek ciltten uzaklaşma süreci yavaşlar. Ölü hücrelerin ciltte birikmesi ve zamanla kalınlaşması kırışıklığa neden olan etkenlerdendir.
Sklerodermada ana bulgu, cildin kalınlaşması ve gerginliğidir. Yalnızca deride değil, akciğerler, böbrekler, kalp, bağırsak sistemi gibi vücudun birçok bölgesinde, inflamasyon ve skarlaşmaya neden olur. Skleroderma (sistemik skleroz olarak da bilinir), Yunan dilinde “sert cilt” anlamındadır.
Ayaklarınızın düzenli bakımını sağlamadığınızda da ölü derilerle karşılaşabilirsiniz. Ayağınızın altındaki ölü deri kuru, çatlak veya soyulma şeklinde görünebilir. Ayak mantarı (tinea pedis), egzama veya başka bir enfeksiyon türünden kaynaklanmadığı sürece genellikle bu durum ağrılı değildir.
Törpü ile köşeleri yumuşatabilirsiniz. Ayak Banyosu: Bir kova ya da derince bir kaba, ayak bilekleriniz kaplayacak kadar ılık su doldurup ayaklarınızı sokabilirsiniz. Suyun içine duş jeli, banyo tuzu ve seçtiğiniz uçucu bir yağ ekleyebilirsiniz. 15 - 20 dakika boyunca ayaklarınızı su içinde dinlendirebilirsiniz.
Düztabanlık, içe basma ya da ayaktaki yapısal bozukluklar nedeniyle ortaya çıkan basış problemleri, deri sertleşmesine neden olabileceği gibi; uygun olmayan ayakkabı seçimi, ayağın fazla ısıya maruz kalması da deri tabanında sertleşmeye yol açabilir.
El ve ayakta içi su dolu şişlikler bir çok durumda görülebilmektedir. En sık görüldüğü durumlar dishidrotik egzema, alerjik kontakt dermatit, mantar enfeksiyonları, id reaksiyonu, palmoplantar püstüloz, psoriasis ve otoimmun büllöz hastalıklardır.
Nasıl kullanılır:
Kuru veya ıslak ciltte kullanılmak üzere geliştirilmiştir. 2. Aleti, üzerinde çalışılacak alana bıçak tarafı ile hizalayın. 3. Aleti nazikçe ileri geri hareket ettirin, nasırlı veya kuru cilt çıkana kadar yavaşça daha fazla basınç uygulayın.
Karbonat, beyaz sirke, limon suyu da ayak banyo suyunuza katabileceğiniz, sert deriyi kolayca yumuşatan malzemelerdir. Ilık su ile ayaklarınızı 15-20 dakika dinlendirin ve pedikür için yumuşamasını sağlayın. Ayak banyosuna başlamadan önce tırnaklarınızda oje varsa, temizlemeyi unutmayın.
En yüksek faydayı sağlamak için bu yağları, duştan sonra ya da gece yatmadan hemen önce ayağınıza sürün ve pamuklu bir çorap giyerek bölgede kalmalarını sağlayın. Çok kısa bir süre sonra çatlakların kaybolduğunu göreceksiniz.
Susam yağı topukları baştan yaratıyor: Özellikle kırışıklık karşıtı etkisiyle bilinen susam yağı topuk çatlaklarının da görünümünü azaltıyor. Kuru ve çatlamış topuklara, tamamen pürüzsüzlük sağlanana dek her gece sürüp uyumak yetiyor.
Öncelikle topuk bölgesinde kabuklanma (nasır) başlar. Ayak üzerindeki baskı ve basınç arttıkça ayak tabanı genişleyerek, nasırların çatlamasına sebep olur. Çatlak topuk problemi herkeste görülebilir. Ayaklardaki baskı ve basınç hali hazırda kuru olan ve nemlendirilmeyen topuğun parçalanarak çatlamasına sebep olur.
Ayakları sıcak suda 10-15 dakika kadar beklettikten sonra, ayakları kurulanır. Ölü Deriyi Kaldırma: Ayaklar yumuşadıktan sonra, ayak peelingi kullanarak ölü deriyi kaldırmak daha kolay olacaktır. Peeling, ayaklara nazikçe masaj yaparak uygulanır ve ardından yıkanır.
Ayak törpüsü, ayak tabanının en kalın ve en sert kısımlarına, genellikle topuklara ve ayak tabanının yanlarına uygulanır. Törpü, derinin üzerinde hafifçe gezdirilirken, aşırıya kaçılmamalı ve cildin tahriş olmamasına özen gösterilmelidir. İşlem, her iki ayağı da yumuşak hissedene kadar tekrarlanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri