Astım hastalığını ortaya çıkarabilecek bir kan tahlili yoktur. Röntgen bulguları genellikle normaldir. Solunum fonksiyonu cihazları ile nefes ölçümleri (ilaçlı-ilaçsız) yapılarak tanı kesinleştirilebilir veya hastalığın şiddeti belirlenebilir.
Astım Tanısı Nasıl Konur? Astım tanısı çoğunlukla genel bir muayene sonucu, diğer ihtimallerin elenmesi ve bir seri solunum testi ile konur. Astım teşhisi için bir göğüs hastalıkları uzmanına başvurmak gerekir.
Alerjik astım teşhisi nasıl konur ? Teşhis hasta şikayetlerinin sorgulanması (anamnez), muayene, alerji testleri (özellikle deri prik testi), solunum fonksiyon testi ( nefes ölçümü=spirometri, astım testi) ve akciğer grafisi (rontgen) ile konur. Deri testi yukarıdaki tüm alerjenler ile yapılır.
Soluk alıp verirken göğüste ıslık sesleri, göğüste sıkışma hissi, durup dururken nefes sıkışması, art arda öksürükler, hareket ederken veya bir hareketten hemen sonra öksürük, nefes daralması, geceleri devamlı öksürük astım belirtileridir. Belirtiler tekrarlayıcı olup nöbetler halinde gelir.
Astım tanısı için uygulanan bir kan testi yoktur.
İlgili 15 soru bulundu
Alerjik astımın teşhisinde, akciğer grafisine bakılır, solunum fonksiyon testi yapılır ve eğer doktor gerekli görüyorsa alerji testleri yapılabilmektedir. Hastanın hikayesi de teşhisi için çok önemlidir.
Verimsiz bir öksürük kuru bir öksürüktür. Bronş tüplerini spazm yapmaya (veya daralmaya) zorlayan bir tahriş ediciye verilen bir yanıttır. Bu tür verimsiz öksürüğe neden olan hava yollarının şişmesi (iltihaplanması) ve daralması astımı karakterize eder. Astım öksürüğüne sıklıkla hırıltı eşlik eder.
Astımda nefes darlığı, öksürük veya hırıltı rahatsızlığı uykudan uyandırır. Göğüste sıkışma, ağrı veya baskı Hızlı nefes alma. Boyun ve göğüste gerginlik.
Şiddetli astım krizi belirtileri şunları içerebilir:
Burun deliklerinin hızlı hareketi, Kaburgaların veya midenin derin ve hızlı içeri ve dışarı hareketi, Nefes verirken sönmeyen genişletilmiş göğüs, Astımlı bebeklerde, ebeveynlerine veya bakıcılarına yanıt vermeme veya onları tanımama.
Solunum fonksiyon testi ile teşhisi konulabilecek bazı hastalıklar aşağıdaki gibidir: Astım. Alerji. İnterstisyel Akciğer hastalıkları
Röntgen bulguları genellikle normaldir. Solunum fonksiyonu cihazları ile nefes ölçümleri (ilaçlı-ilaçsız) yapılarak tanı kesinleştirilebilir veya hastalığın şiddeti belirlenebilir. Soluk verme hızını ölçen basit taşınabilir cihazlarla (PEFMetre) yapılan günlük ölçümlerin takibi ve değerlendirilmesi tanıyı koydurabilir.
Hasta derin bir nefes aldıktan sonra küçük bir ağızlıklı boru yardımıyla tüm nefesini sonuna dek cihaza üfler. Nefes bittikten sonra çok derin bir nefes alıp bırakır. Daha sonra gerekirse nefes açıcı ilaçlar verilerek tekrarlanır. Değişik solunum manevraları ile akciğerlere giren-çıkan hava ve akımlar ölçülmüş olur.
Astım ve nefes darlığının karıştırıldığını belirten Prof. Dr. Akkoyunlu ikisi arasındaki ayırımı şu sözlerle anlattı: “Astımda nefes darlığı var. Fakat astımdaki nefes darlığı herhangi bir şeyle tetiklenebilen bir nefes darlığı.
Alerjik astımı diğer astımlardan ayıran fark, çeşitli alerjenlerin inhalasyonu ile astımın ortaya çıkmasıdır. Ev tozu akarları, polenler, küf mantarları, kedi, köpek alerjenleri, alerjik astım nedeni olabilir.
Astımda bronşlar çok hassastır. Başta alerjenler (ev tozu, polen, hayvan tüyü, rutubet) olmak üzere viral enfeksiyonlar, sigara dumanı, egzersiz gibi tetikleyiciler bronş etrafındaki kaslarda kasılma ile bronşun daralmasına ve bronş içinde yangıya (kızarıklık, şişlik) ve balgam üretiminin artışına neden olur.
Genellikle bir hastalık belirtileri görüldüğünde hepimiz, ilk önce aile hekimine başvurmaya meyilli oluruz. Ancak, alerjik astım gibi hastalıklarda gitmeniz gereken doktor bir alerji ve göğüs hastalıkları uzmanı olmalıdır.
Sık tekrarlayan öksürük: Astıma bağlı öksürük sık sık tekrarlar. Her gribal enfeksiyon sonrası öksürük olur. Öksürük genelde 2-3 haftadan uzun sürer.
Tuz içeriği yüksek olan konserve gıdalar, turşu, salamura besinler, zeytin, soda-maden suyu gibi yiyecek ve içeceklerin tüketiminde dikkatli olunmalıdır. Bu nedenle astımlı hastaların günlük tuz tüketimini 5 gramın altında tutmaları önerilmektedir.
Ataklar esnasında hava yollarını saran kaslar (adaleler) kasılır, ödem, şişlik, ilerleyen iltihapla birlikte mukus (balgam) salgısı artar ve hava yolu duvarı kalınlaşır. Hastalar ataklar dışında kendilerini iyi hisseder ve muayenelerinde atak esnasında duyulan akciğer sesleri duyulmaz.
Alerjik astımda hastalığı tam olarak tedavi edebilecek ve doğal seyrini değiştirebilecek tek tedavi yöntemi alerji aşı tedavisidir.
Normalde astım kalıcı bir hastalık değildir. Tedavi ile kontrol altına alınıp bronşların açık tutulması sağlanabilmektedir. Ama kontrol altına alınmayan ve tedavi edilmeyen kişilerde havayollarındaki darlık kalıcı ve sabit hale gelebilmektedir.
Astım krizi öksürük, hırıltı, nefes darlığı ve göğüste sıkışma ile karakterizedir. Öksürükle birlikte kalın sarı balgam çıkabilir (bu bir enfeksiyonu göstermez). İlk atak genellikle bir astım tetikleyicisine maruz kaldıktan 15-20 dakika sonra meydana gelir ve bir saat içinde azalır.
Hastalığın tamamen tedavisi henüz yoktur. Hiposensitizasyon (alerjik aşılama veya aşı tedavisi olarak bilinen) adı verilen yöntem ile küçük yaşta (15 yaşa kadar) bazı astım hastaları büyük fayda sağlayabilir. Kontrol önlemlerini alıp yaşam tarzı değişiklikleri yapmış olanlarsa rahat bir hayat sürdürebilir.
Burun kaşıntısı, geniz kaşıntısı, hapşırık, burun akıntısı- tıkanıklığı, boğazda gıcık hissi, öksürük, gözlerde kaşıntı sulanma, kulaklarda kaşınma gibi belirtiler ortaya çıkıyor, halsizlik de yaşanıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri