Bu yüzden pet şişe suyun zararları arasında BPA maruziyeti de yer alıyor. BPA östrojeni taklit eden bir kimyasal olarak kadınlarda diyabet, obezite ve infertilite sorunlarına neden olurken erkeklerde de hormonal sorunları gündeme getiriyor. Şişelenmiş su mikroplastik içerebiliyor.
Plastiğin içeriğinde bulunan BPA; kanser türlerine, kısırlığa, hormon bozukluklarına ve gelişim bozukluklarına yol açabilen zararlı bir maddedir. Bu zararlı maddeler nedeni ile plastik şişelerde sunulan suların kalitesinin yanı sıra tadı ve aroması da bozulur. Su tüketimi insan sağlığı için oksijen kadar önemlidir.
Damacana ambalajları için 3 ay, pet ambalajlar için 2 yıla kadar raf ömrü verilir. Ancak 5 litrenin üzerindeki herhangi bir ürün maksimum 7 gün içerisinde tüketilmelidir.
Plastik şişeler, doğaya oldukça zarar vermektedir. Dünya nüfusunun artması ile birlikte, plastik üretimi de artmakta. Tek kullanımlık pet şişeler doğada çözünmüyor ve yaklaşık 500 sene sonra parçalara ayrılıp toprağı kirletiyor. Bu da gelecek nesillere kötü bir dünya bırakmamıza neden oluyor.
İlgili 40 soru bulundu
2 numara: HDP veya HDPE koduyla bilinen bu plastik ürünler, genellikle deterjan, süt, poşet, zeytinyağı şişeleri ve oyuncakların yapımında kullanılır. Plastik ürünler arasında en sağlıklı olanıdır. Hiçbir şekilde kimyasal salınım yapmayan bu ürünler, sağlık açısından en güvenilir olanlardır.
Açıklama 1: İçi su dolu bir damlalık, hava ile dolu olan damlalığa göre daha ağırdır. Pet şişeyi sıktığınızda şişe içerisindeki su, damlalığın içine girer ve böylece damlalık ağırlaşır. Damlalık yeterince su ile dolduğunda dibe batar. Açıklama 2: Damlalığın içi hava ile doludur.
Pet şişe, ateşle temasta olmasına rağmen içinde su varken erimeyecek ve suyu kaynatmanıza imkan verecektir.
Pet veya cam şişelerde beklemiş sularda kolera, salmonella gibi bakteriler, amip gibi parazitler, rotavirüs, Hepatit A ve E gibi virüsler bulaşabileceğini belirten Uzm. Dr. Bengisu Ay, "Hepsinin ortak bulgusu bulantı kusma ve ishaldir. Arabada uzun süre beklemiş su tekrar kullanılmamalı" dedi.
Damacana ambalajlarda 3 ay, Pet ambalajlarda 2 yıla kadar raf ömrü verilmektedir. Açıldıktan sonra 5 litrenin üzerindeki ürünler maksimum 7 gün içerisinde tüketilmesi gerekir.
Uzmanlar, yaşanan plastik atık sorunu ve iklim krizinin azaltılabilmesi için tek kullanımlık pet şişeler yerine matara ve cam şişe kullanılması tavsiyesinde bulundu. Pipet gibi tek kullanımlık plastiklerin büyük sorun oluşturduğunu söyleyen Çevre, Enerji ve Sürdürülebilirlik Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç.
Pet şişelerde BPA var mıdır? Bisfenol A, polietilen tereftalat (PET) plastik su şişelerinin üretiminde kullanılmamaktadır. Pet şişelerde BPA bulunmamaktadır.
Bu rakamlardaki plastikler yüksek oranda kimyevi madde içermektedir. Bu numaralarda bulunan Bisfenol A (BPA) maddesi kanser yapmakta, kalp sağlığını bozmakta ve diyabet riskini artırmaktadır. En güvenilir numaralara ise 1, 2, 4 ve 5 numaralardır. Bunların içerisinde de en güvenlisi 5 numaradır.
Polietilen tereftalat (bazen poli(etilen tereftalat) olarak da yazılır) eskiden PETP veya PET-P olarak veya genellikle en yaygın PET veya PETE olarak kısaltılan polyester ailesi reçinelerinden bir termoplastik polimer reçinedir.
PET şişeler, FDA ve diğer dünya sağlık güvenliği kurumları tarafından hem tekli hem de tekrarlı kullanım için onaylanmıştır. Bir PET şişeyi yeniden doldurmanın veya yeniden kullanmanın bir şekilde şişenin bozulmasına veya zararlı maddeler salmasına neden olacağı yaygın bir yanılgıdır.
İçilen suyun özelliğine bağlı olmakla beraber genelde musluk suları iyi ayrıştırılmamış ve arıtılmamış olduğundan içilmesi önerilmemektedir.
Plastik şişelerin kullanım ömrü, genellikle 2 yıl kadardır. Şişenin üzerinde yer alan SKT, plastik ambalajdan suya BPA sızma ihtimalini gösterir. Dolayısıyla bir ambalajda SKT bilgisi gördüğünüzde bu tarihin suya değil şişeye ait olduğunu bilmeniz gerekir.
Herhangi bir şekilde güvenilir suya erişim olmadığı takdirde çeşme suyunun daha güvenilir bir şekilde tüketilebilmesi için su kaynatılabilir. Ancak kaynatma işleminin sadece suda bulunan virüsler, parazitler ve bakteriler dâhil olmak üzere hastalığa neden olabilecek mikropları öldüreceğini unutmamak gerekir.
Plastik şişeler de biraz geçirgen olduğundan, şişelenmiş suyu ev temizlik malzemeleri ve kimyasallardan uzakta saklamak en iyisidir. Suyunuzda tuhaf bir tat veya koku oluştuğunu fark ederseniz, içmeden önce kaynatmalı veya atmalısınız. Eğer plastik şişedeki su açıldıysa, en fazla 7 gün içerisinde tüketilmesi gerekir.
Kahve ve çay gibi sıcak içecekler için kullanılan plastikten üretilen bardakların, kanserojen bir madde olarak bilinen benzenden üretildiği, bu bardakların ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği bildirildi. Konya Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Başkanı ve Halk Sağlığı Uzmanı Prof.
Açılan pet şişe ve damacanaların içerisinde uzun süre tüketilmeyi bekleyen ya da bardağa koyulan, fakat uzun süre içilmeyen sular bu sırada bayatlayabilir. Üstelik suyun bekletilmesinin sonucu sadece bayatlaması değil.
Bu ürünleri tüketmek için çözdürme işleminde mikrodalga kullanılır. Bu işlemin sağlıksız olduğunu hatırlatalım. Pet şişeler dondurucuya girmemelidir.
Boş plastik şişe, suda yüzer. Ama şişeyi suyla doldurursan batar.
PET'in kimyasal olarak deforme olması için gereken sıcaklıklar 150 santigrat derecenin üzerindedir (250 derece civarında da tamamen erir). Ne arabada bıraktığınız pet şişeler, ne de mikrodalga fırında ısıtacaklarınız bu sıcaklığın yakınına bile erişebilir.
Yoğunluğu suyun yoğunluğundan küçük olan maddeler suda yüzer. Sorumuza dönecek olursak eğer şişemiz boş olsaydı hafif ve suyun yoğunluğundan az olurdu yani suda yüzerdi.Ancak şişede yoğunluk artıyor.Hacmi artan pet şişenin yoğunluğu suyun yoğunluğundan fazla olduğu için suda batar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri