Dünyanın en eski katedralidir. Yapıldığı dönemden itibaren yaklaşık bin yıl boyunca (1520'de İspanya'daki Sevilla Katedrali'nin inşaatı tamamlanana dek) dünyanın en büyük katedrali unvanına sahip olmuştur. Günümüzde yüzölçümü bakımından dördüncü sırada gelmektedir. Dünyanın en hızlı (5 yılda) inşa edilmiş katedralidir.
Ayasofya'nın mimarisindeki en önemli yenilik, ölçülerinin bir kilise için alışılmamış büyüklükte oluşu, orta mekâna hâkim olan kubbenin büyüklüğü ve yüksekliğiydi. Ana mekânı örten kubbenin zeminden yüksekliği 55.60 metre, çapı ise kuzey güney doğrultusunda 31,87. metre, doğu batı doğrultusunda ise 30.86 metre.
Döneminin En Büyük Yapısı Dediğimiz gibi, Ayasofya hem dünyanın en eski katedrali hem de dünyanın en hızlı inşa edilen katedrali. Ayrıca yapıldığı dönemden itibaren 1000 yıl boyunca, İspanya'daki Sevilla Katedrali (1520) tamamlanana kadar da dünyanın en büyük katedrali olma ünvanını korumuş bir mega yapı.
Camiye dönüşmesiyle yapılan eklemeler
Ayasofya Osmanlı döneminde camiye dönüştürüldükten sonra eklenen yapılar arasında mihrap ve minber, hünkar mahfili, hat levhalar, I. Mahmud Kütüphanesi, muvakkithane, türbe, şadırvan, sübyan mektebi yer alıyor.
1- Ayasofya bir katedral olarak inşa edilmiştir. Fethe kadar bu görevini yerine getirmiştir. 2- Latin istilasında zorbalıktan nasibini almış ve içinde ne kadar değerli nesne varsa hepsi yağmalanmıştır. 3- Fetihten sonra cami olarak kullanılmıştır.
İlgili 43 soru bulundu
“Benim bu mabedim, dünya durdukça cami olarak kalacaktır. Her kim benim bu mabedimi camilikten çıkarıp başka bir şeye çevirirse; Allah'ın, meleklerin ve bütün insanların lâneti onun üzerine olsun!”
RESTORASYON: Ayasofya'da mozaiklerin önemli örneklerinin bulunduğu üst kat, camiye dönüştürülmen önce devam eden restorasyon çalışmaları nedeniyle ziyarete kapalı.
II. Selim, III. Murad, III. Mehmed, I. Mustafa ve Sultan İbrahim'in türbesinin bulunduğu Ayasofya.
Ayasofya Camii'nin girişindeki kitabede şu hadis-i şerif yazmaktadır: "Konstantiniyye (İstanbul) elbet bir gün feth olunacaktır. Onu fethedecek komutan ne güzel komutandır ve o ordu ne güzel ordudur."
Ayasofya Camisi Özellikleri
Ayasofya Camiinin görkemli kapıları meşe ağacından üretilmiştir. Bunun yanı sıra Ayasofya Camii Bizans İmparatorluğunun de kültürünü yansıtıyor. 40 Büyük penceren oluşan Ayasofya Camii'nde 107 sütun bulunuyor. Ayasofya Camii'nin içerisinde duvarları renkli mermerler kaplar.
Osmanlı Devleti'nin 1453'te İstanbul'u almasının ardından camiye çevrilen Ayasofya, Müslümanlar tarafından da kutsal bir mekan olarak kabul ediliyor.
Bizans İmparatoru I. Justinianus tarafından, 532-537 yılları arasında İstanbul'un tarihî yarımadasındaki eski şehir merkezine inşa ettirilmiş bazilika planlı bir patrik katedrali olmuştur. 1453 yılında İstanbul'un Osmanlılar tarafından fethedilmesinden sonra II. Mehmed tarafından camiye dönüştürülmüştür.
Gerek Evliya Çelebi'nin anlatımında gerekse sonraki dönemlerde Ayasofya iç mekanını resmetmiş Avrupalı seyyahların betimlemelerinde bu meleklerin yüzleri açık görülmektedir.
AYASOFYA'NIN MİMARİ ÖZELLİKLERİ
İki katlı bir yapısı vardır. 40 tanesi alt katta 67 tanesi üst katta olmak üzere içinde toplam 107 adet sütun vardır. Sütunların en uzun olanları yaklaşık 20 metredir. Sütunların yarıçapı 1,5 metre ve tahmini ağırlığı 70 tondur.
Akşemseddin ise olayı şöyle açıklıyor; “Hz. Hızır saf tutmak için gelirken Terler Direk'e (Meryem Ana'nın Ağlayan Sütunu) parmağını soktu ve Ayasofya'nın yönünü kıbleye doğru çevirdi. Ondan sonra da namaza durdu. Böylece padişah üçüncü kez tekbir getirdikten sonra Kabe'yi tam karşısında gördü.”
Müze statüsünden cami statüsüne geçirilen Ayasofya'ya başörtüsüz, şortlu ve dekolteli girmek artık yasak.
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu meclis kürsüsünden Ayasofya'nın 19 Kasım 1936 tarihli tapusunu göstererek “Büyük harflerle 'Ayasofya Kebir Cami' diye tapu düzenleniyor. Toplumun belli kesimlerini karşı karşıya getirmenin hiçbir anlamı yoktur” dedi.
Independent Türkçe, Toptaş'la o günleri konuştu. Ayasofya, 24 Temmuz 2020 günü tekrar cami statüsüyle ibadete açıldı. Tarihi mabedin bütününde, 86 yıl sonra tekrar namaz kılınmaya başlandı ve o günden bu yana gündemden hiç düşmedi.
İnanca göre, Ayasofya'nın büyük bir kubbesi bir depremde yıkılınca, 300 rahip Mekke'ye gitmişler ve orada zemzem suyundan almışlar, bunu Mekke toprağı ile karıştırıp,bu sütunun altına harç olarak koymuşlar. Sütunun bu yüzden “terlediğine”inanılıyor.
Bizans döneminde Vaftizhane olan yapı ise Sultan I. Mustafa ve Sultan İbrahim türbesi haline getirilmiştir. Fatih Sultan Mehmet'in Ayasofya'yı camiye çevirdikten sonra kuzey tarafına bir medrese inşa ettirdiği bilinmektedir.
Yeniden ibadete açılan Ayasofya'ya 'Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi' tabelası asıldı.
Suriye'de devam eden olayların hanedan mensuplarını da yakından ilgilendirdiğine dikkati çeken Osmanoğlu, son Padişah Sultan Vahdeddin'in mezarının Şam'da olduğunu hatırlatarak, "Vahdeddin Han orada yatıyor. Ben onun buraya getirilmesi taraftarıyım. Çünkü bir padişah başka bir ülkede yatmamalı.
"Fatih, güyâ, Ayasofya için hazırlattığı vakfiyesinde "Benim cami haline getirdiğim bu mekânı kim camilikten çıkartırsa, o kişinin üzerine Allah her türlü lâneti yağdırsın" demişti...
Binlerce yıllık mabedin görkemli kapısı, tarih boyunca hurafeye inananlar tarafından tahrip edildi. Nazardan korunacağına inanan bu kişiler yüzünden zarar gören Ayasofya'nın kendisi oldu.
Fatih Sultan Mehmet'in 1453'te İstanbul'u fethetmesiyle camiye dönüştürülen Ayasofya'nın onlarca depreme ve doğa olayına dayanmasının arkasında Türk tarihinin önemli isimlerinden Mimar Sinan'ın imzası bulunuyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri