Buraya ziyaret etmek isteyenlerin en çok merak ettiği sorulardan birisi giriş ücretidir. Ayasofya Müzesine giriş ücreti 100 TL olmaktadır. Fakat müzeye giriş ücreti öğretmen ve öğrencilere ücretsiz olarak belirlenmiştir.
Ayasofya, İstanbul'un Fatih ilçesinde bulunuyor ve Sultanahmet semti civarında yer alıyor. Camii etrafında Sultan II. Selim Türbesi, Sultan III. Murad Türbesi, Şehzadeler Türbesi, Sultan III. Mehmed Türbesi ve Sultan I. Mustafa ile Sultan İbrahim Türbesi (Vaftizhane) gibi türbeleri bulunduruyor.
AYASOFYA CAMİİ NE ZAMAN İBADETE AÇILDI? 86 yıl boyunca müze olarak hizmet veren Ayasofya, Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi ismiyle kılınan cuma namazı ile 24 Temmuz 2020 tarihinde resmen ibadete açıldı.
İlgili 25 soru bulundu
RESTORASYON: Ayasofya'da mozaiklerin önemli örneklerinin bulunduğu üst kat, camiye dönüştürülmen önce devam eden restorasyon çalışmaları nedeniyle ziyarete kapalı.
“Benim bu mabedim, dünya durdukça cami olarak kalacaktır. Her kim benim bu mabedimi camilikten çıkarıp başka bir şeye çevirirse; Allah'ın, meleklerin ve bütün insanların lâneti onun üzerine olsun!”
İstanbul Ayasofya giriş ücreti, camiye çevrilmeden önce 100 Türk Lirası idi. Ancak günümüzde Ayasofya Camii'ni ziyaret etmek ücretsizdir. Aynı şekilde Ayasofya'nın yan bahçesindeki “Padişah Türbeleri” de ücretsiz olarak ziyaret edilebiliyor.
4- Ayasofya Camii kaça kadar açık? Müzeden camiye dönüştürüldüğü için 7 gün 24 saat ziyaret edebilirsin. Hafta sonu veya hafta sonu fark etmeksizin daima açık.
Mehmed tarafından camiye dönüştürülmüştür. Mustafa Kemal Atatürk tarafından 1934 yılında yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararnamesi ile müzeye dönüştürülmüş, kazı ve tadilat çalışmaları başlatılmış ve 1935'ten 2020'ye kadar müze olarak hizmet vermiştir. 2020 yılında ise müze statüsü iptal edilerek cami statüsü verilmiştir.
Ayasofya'nın kuruluşundan itibaren tarihinin anlatıldığı Ayasofya Müzesi, ziyarete açıldı. Ayasofya Müzesinde, ilk inşa tarihinden bugüne Ayasofya'nın tarihi ve geçirdiği değişimler, Ayasofya koleksiyonlarındaki obje ve dijital içeriklerle anlatılıyor.
Bizans İmparatoru olan I. Justinianus tarafından, 532 ile 537 seneleri arasında İstanbul'un tarihi nitelikteki yarımadasında yer alan eski şehir merkezinin içine inşa ettirilen bazilika planlı bir patrik katedralidir.
Ayasofya 3 Kasım 1934'te, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün başkanlığındaki vekiller heyeti kararıyla müzeye çevrildi. Ayasofya muhtelif talep ve politik baskılara karşı müzeye çevrilmiştir.
Müzekarta gerek yok.Bayanlarin başını kapatıp girmesi gerekiyor.Mutlaka gidip oradaki havayı solumanız gerekir.
Topkapı Sarayı'na Kimler Ücretsiz Girebilir? Şu kişiler, Topkapı Sarayı Müzesi'ni tamamen ücretsiz bir şekilde gezip görme fırsatına sahiptir; 18 yaş altı Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları. 65 yaş üstü Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları.
1930 yılına kadar cami olarak kullanılan Ayasofya, 1934'te Atatürk'ün isteği ile müze olarak düzenlenir ve halen müze olarak hizmete açıktır.
Herkesin mutlu ve güzel bir hafta geçirmesi dileğiyle... Ayasofya Müzesi'nde Yaz sezonu uygulamasıyla son girişler 18.00 olmak üzere, 09.00-19.00 saatleri arasında ziyaret edilebilmektedir. Her dokusunda tarihin izleri bulunan bu değerli mabedi ziyaret etmeye ne dersiniz?
Pazartesi ve Salı günleri ile resmi tatillerde ziyarete kapalıdır. Çarşamba-Perşembe-Cuma-Cumartesi-Pazar günleri 10.30 - 17.00 saatleri arasında açıktır. İstanbul ücretsiz müzeler dahilindedir.
Muzekartgns.com adresinde yer alan bilgilere göre bu kart Galata Kulesi ve Kız Kulesi'nde geçerli ancak Topkapı Sarayı'nda geçerli değil.
Topkapı Sarayı'na giriş ücreti için 110 TL ödemeniz gerekiyor. Bu biletle sarayın 4 avlusunu gezebiliyorsunuz. Harem bölümü için 60 TL'lik bir ek ödeme daha yapmanız gerekiyor.
Özellikle de lüks ve konfor arayan yabancı turistlerin konaklama için tercih ettiği Çırağan Sarayı giriş ücreti bulunmuyor. Genel olarak müze konumunda görülmediği ve aktif olarak otel olarak işletildiği için Çırağan Sarı'nda müzekart geçerli değildir.
Turlar Mayıs - Ekim ayları arasında hava koşullarının elverişli olduğu günlerde düzenlenmektedir. Tur saatlerinin detayları ve biletler bilet gişesinden temin edilebilmektedir.
Enrico Dandolo (d. yak. 1107 – ö. 21 Haziran 1205), (İngilizce: Henry Dandolo ve Latince: Henricus Dandulus), 1192 yılından ölümüne kadar Venedik Cumhuriyeti 41. Doçesi. Venedik Cumhuriyeti Doçesi (41.) Dandolo'nun Ayasofya'daki mezar taşı.
Yaklaşık 1500 yıl önce manastır olarak inşa edilen Ayasofya, Hristiyanlık inancına mensup kişiler için kutsal bir mekan olarak görülüyor. Osmanlı Devleti'nin 1453'te İstanbul'u almasının ardından camiye çevrilen Ayasofya, Müslümanlar tarafından da kutsal bir mekan olarak kabul ediliyor.
Bizans döneminde Vaftizhane olan yapı ise Sultan I. Mustafa ve Sultan İbrahim türbesi haline getirilmiştir. Fatih Sultan Mehmet'in Ayasofya'yı camiye çevirdikten sonra kuzey tarafına bir medrese inşa ettirdiği bilinmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri