TÜRKİYE ÜRETİMİ Ayçiçeği tarımı daha çok Trakya ve Marmara Bölgesi'nde yapılmakta olup, genelde hububat (buğday- arpa) ile münavebeli ekim nöbeti uygulanmaktadır. Ülkemizde en yoğun üretim alanına sahip illerimiz Tekirdağ, Edirne, Kırklareli, Konya ve Adana'dır.
Ülkemiz de en fazla olarak Tekirdağ da ayçiçeği yetişmektedir. Hemen sonrasında ise Edirne gelmektedir. Ayçiçeği Marmara bölgesinde yoğun olarak yetiştirilmekte olan bir bitkidir.
Alan ve Üretim Page 3 AYÇİÇEĞİ BÜLTENİ . 3 Türkiye'de ayçiçeği üretiminin yoğun olarak yapıldığı iller sırası ile; Tekirdağ, Konya, Edirne, Kırklareli ve Adana'dır. Bu iller, toplam üretimin %65'ini karşılamaktadır.
Anavatanı Kuzey Amerika'dan önce Avrupa'ya daha sonra tüm dünyaya yayılmıştır. İçerdiği yüksek oranda tekli ve çoklu doymamış yağ asitleri, vitaminler, minerallerden dolayı çok tercih edilen yemeklik yağ olarak kullanımının yanı sıra bol proteinli bir hayvan yemi olarak çiftliklerde de tercih edilir.
Ayçiçeği üretimi en çok Tekirdağ ilinde ve 267 bin 12 ton ile gerçekleşmiştir. Sonrasında Edirne ilinde 226 bin 573 ton, Konya ilinde 217 bin 634 ton, Kırklareli ilinde 188 bin 998 ton ve Adana ilinde 134 bin 361 ton şeklinde üretimi gerçekleşmiştir.
İlgili 29 soru bulundu
Ayçiçeği üretiminde Ukrayna ve Rusya başı çekerken; bu iki ülkeyle birlikte AB ülkeleri, dünyada üretilen ayçiçeğinin yüzde 72,1'ini karşılıyor. 2018-2019 sezonunda toplam ayçiçeği yağlı tohum ithalatının yüzde 52'si AB ülkeleri ve Türkiye tarafından gerçekleştirilmiş durumda.
Ayçiçeği üretimi bakımından dünyada önde gelen ülkeler Rusya, Ukrayna ve Arjantin olup, bu ülkelerin dünya üretiminden aldıkları paylar sırasıyla %20, %18, %13'tür (Çizelge 2). Bu üç ülke dünya üretiminin yaklaşık %51'ini gerçekleştirmektedir.
Adana ve Mersin'de, halk arasında "günebakan" olarak da bilinen ayçiçekleri, görenlerin ilgisini çekiyor. Çukurova'yı adeta sarıya boyayan ayçiçeği tarlaları, fotoğraf tutkunlarınca doğal stüdyo olarak kullanıyor.
Türkiye'de çerezlik ay çekirdeği yoğun olarak Denizli, Kayseri, Konya ve Doğu Anadolu Bölgesi'nde üretiliyor. Biz çiftçilerimizi de üretime teşvik etmek amacıyla tüm bölgelerden ürün temini yapıyoruz. Ancak yoğun olarak Denizli ve Kayseri bölgelerinden ürün ihtiyacımızı karşılıyoruz.
Bölgede "gündöndü, günebakan" olarak da adlandırılan ayçiçeği tohumları boylanarak çiçeklendi. Sarının tonlarını en güzel şekilde yansıtan ayçiçeği, Trakya topraklarını ayrı bir güzelliğe bürüdü.
Minik bir etimolojik bir araştırma yaptığım zaman “Çiçeği çok iri, tabak şeklinde ve sarı renkte olan…” diye tarif edilen bitkinin adının, “ay” sözcüğünden değil de tabak gibi yuvarlak, terazi kefesi anlamına gelen “aya” sözcüğünün kökeninden geldiği ortaya çıkıyor.
Rusya, ayçiçeğinde hem ekim alanı hem de üretim açısından dünyada lider konumdadır. 8.392.310 hektar alanda 13.314.418 ton ayçiçeği üretimi yapılan Rusya'yı, 13.110.430 ton ile Ukrayna izlemektedir. Bu iki ülke, dünya ayçiçeği üretiminin %52,6'sını karşılamaktadır.
Anavatanı Orta Amerika olan ve olasılıkla MÖ 2000-2500 gibi daha kuzeyde evcilleştirildiği iddia edilen ayçiçeği günümüzde dünyanın hemen her yerine yayılmış ve yağlı tohumları nedeniyle üretilen bir endüstri bitkisidir.
Ülkemiz bitkisel yağ üretiminde %50 ile en büyük payı alan ve yağ bitkileri üretiminde başta gelen ayçiçeği, Trakya, Ege Bölgesi ve Karadeniz Bölgesi olmak üzere birçok bölgemizde yetişebilmektedir.
Ayçiçeğinin Latince adı “Helianthus Annuus” tur. 1-2 metre boyunda, yaz aylarında sarı renkli, yassı, koni şeklinde çiçekler açan sert ve dik gövdeli bir bitkidir. Genel olarak ılık iklimleri sever, soğuk iklimlerde gelişmesi yavaşlar. Soğuk, yüksek yerler hariç ülkemizin bütün bölgelerinde yetiştirilmektedir.
Siyah kabuklu ve daha tuzlu olan dakota çekirdek Marmara ve Trakya bölgesinde yüksek kalitede yetiştirilir. Dakota çekirdek alırken yerli üretim olmasına dikkat etmek gerekir. Çin'den ithal edilen Dakota çekirdek yerine ülkemizde yetişen sağlıklı ve taze ay çekirdeği tercih edilmelidir.
Volkanik dağ Erciyes'in yıllar önce patlaması sonucu oluşan tüflü toprak yapısı sayesinde çerezlik kabak çekirdeği üretim merkezi haline gelen Kayseri, Türkiye'nin kabak çekirdeği üretiminin yaklaşık yüzde 35'ini karşılıyor.
Ay çekirdeği siyah tuzsuz olanı diğer ay çekirdeklerinden daha çok tercih edilmektedir. Hem daha lezzetli olması hem daha sağlıklı olması açısından tercih edilmektedir. Toplum olarak önemli bir değere sahip olan ay çekirdeği, çeşit bakımından oldukça zengindir.
Ayçiçeği; mutluluk, iyimserlik, dürüstlük, uzun ömür, sadakat gibi birçok anlama gelmektedir. Ayçiçeğinin insanlara mutluluk getirdiği konusunda muhtemelen diğer çiçeklerden daha üstündür.
TÜRKİYE ÜRETİMİ
Ayçiçeği tarımı daha çok Trakya ve Marmara Bölgesi'nde yapılmakta olup, genelde hububat (buğday- arpa) ile münavebeli ekim nöbeti uygulanmaktadır. Ülkemizde en yoğun üretim alanına sahip illerimiz Tekirdağ, Edirne, Kırklareli, Konya ve Adana'dır.
Ayçiçeğinin bir yağ bitkisi olarak ilk olarak Rusya'da yetiştirildiği ve ardından tüm Avrupa'ya yayıldı. 1950 yıllarında da ülkemize Bulgaristan'dan ülkemize göç eden vatandaşlarımızın getirdiği tohumlar sayesinde girmiş ve tarımı yapılmaya başlanmıştır. Latince adı Helianthus annuus güneşle ilgili bir isimlendirmedir.
Ülkemizde yağlık ayçiçeği en fazla Trakya-Marmara Bölgesinde (%47,2); üretilmekte olup, bu bölgeyi %29,2 ile Orta Anadolu, %12 ile Karadeniz, %8,7 ile Akdeniz Bölgeleri izlemektedir. Ayçiçeği tohumunda içerdiği yüksek orandaki (%22-50) yağ miktarı nedeniyle bitkisel ham yağ üretimi bakımından önemli bir yağ bitkisidir.
Aksaray Kabak Çekirdeği 12.02.2021 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
Yılda 1.147.000 ton üretim ile Türkiye, üçüncü büyük ayçiçek yağı üreticisidir.
Trakya ve bölgesinde sıklıkla görülen ayçiçeği tarlaları, İstanbul Avcılar'a bağlı Ispartakule'de havadan görüntülendi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri