Binalarda kullanılan diğer iki kablo çeşidi olan faz kablosu ve nötr kablo kablonun renkleri ise şöyledir; faz kablosu renkleri kahverengi, siyah veya gri renklerde nötr kablo rengi ise açık mavi rengindedir. Faz kablosu (+) yüklü, nötr kablo ise (-) yüklüdür.
İki telli negatif topraklanmış bir DC devre sistemi için renk kodları aşağıdaki gibidir: Pozitif: Kahverengi. Negatif: Mavi.
Sıklıkla merak edilen konulardan biri de topraklama kablosunun hangi renk olduğudur. Özellikle evde priz değiştirilirken en çok topraklama kablosu yanlış bağlanır. Uluslararası standartlara göre topraklama kablosu sarı yeşildir. Elektriği tesisat içindeki ana akıma ulaştıran bu renk topraklama kablosudur.
Topraklama kablosu, elektrik işleri ile uğraşan herkesin bildiği sarı yeşil çizgili renkli olan kablodur. Bu dünyanın her yerinde aynıdır ve tüm sistemlerde aynı renkler kullanılmaktadır. Üç kablodan siyah ya da kahverengi olanı faz, mavi olanı ise nötr temsil etmektedir.
İlgili 29 soru bulundu
Üç faz birbirine aynı anda temas edeceği için o birleşen yerde enerji sıfır olur.
Duyların kablo bağlantılarında faz yani kahverengi kablo duyun alt kontağına bağlanmalıdır. Mavi renkli kablo duyun yan kontağına bağlanmalıdır. Kabloların duy kontaklarından çıkmaması için kablo uçlarının lehim için batırılmış olması tavsiye edilir.
Mavi kablo nötr iletkendir, siyah ve kahverengi kablolarla yayılan elektrikteki negatif veya nötr yükler için kullanılır. AC beslemeli kabloların en çok kullanılanı sarı ve yeşil renklerdir.
Yeşil ve sarı renkli kablolar da birbirleriyle aynı amaca hizmet eden kablolardır. Topraklama kablosu olarak da bilinen yeşil ve sarı renkli kablolar, prizlerin metal bölümlerine bağlanarak elektrik kaçağı olması halinde bu kaçağı topraklama sistemine iletmekte görev yapar.
Unutma ki siyah kablo artı, beyyaz kablo eksi, yeşil ise topraklama içindir. Topraklama için yeşil yerine bakır bir kablo da görebilirsin.
Akü kablosu nasıl bağlanır sorusu burada da gündeme gelmektedir. Takviye kablosu bağlarken de dikkat etmek gerekmektedir. Kablolardan kırmızı olanı artıya, siyah olanı eksiye bağlamanız gerekmektedir. Bu arada çalışan tüm aksamların, kapalı konumda olması önemlidir.
Doğru akım (DC) devrelerinde, pozitif kutup genellikle kırmızı (ya da "+") işaretlenir ve negatif kutup genelde siyah (ya da "-") işaretlenir. Fakat başka renk düzenleri de otomotiv ve telekomünikasyon sistemlerinde kullanılabilmektedir. Araba akülerinde, pozitif kutbun çapı negatif kutbun çapından daha büyüktür.
Siyah-kahverengi kablo: Bu kablo rengi Tek fazlı faz iletkeni (L), elektrik gücünü tesisattaki anahtarlara ve prizlere aktarmak için kullanılır. Mavi kablo: Nötr iletkeni (N): Prizlerde ve avizelerde negatif veya nötr elektrik yükleri için kullanılır.
Faz ve Nötr Nasıl Ayırt Edilir
Faz, kahverengi ya da eski bir tesisat ise siyah renklidir. Nötr ise mavi renklidir. Ayrıca iki ucu ayırt edebilmek için bir kontrol kaleminden yararlanabilirsiniz. Kontrol kaleminin yanıp yanmama durumu faz ile nötrü ayırt etmeyi sağlar.
Kırmızı Renkli Kablo: Bu kablo teybin elektrik aldığı kablodur. (+) pozitif uç bağlanmalıdır. Eğer teybinizin kontakla beraber çalışmasını istiyorsanız, kontak elektriğine bağlanır.
Elektrik kablosu, iki veya daha fazla cihazı bağlamak için kullanılırlar ve elektrik sinyallerinin veya gücün bir cihazdan diğerine aktarılmasını sağlarlar. Kablolar çok çeşitli amaçlar için kullanılırlar. Kablolar, güç ve sinyal devreleri için elektronik cihazlarda yaygın olarak kullanılmaktadırlar.
Elektrik hattında akım taşıyan tablolar faz olarak adlandırılır. Fazlar çeşitli renklerle gösterilebilir ve bunlardan biri kırmızı renktir. Üç fazlı bir şebekede haliyle bu fazlar birbirinden farklı renklere sahip olacaktır; örneğin faz A = Sarı, faz B = Yeşil, Faz C= Kırmızı.
Turuncu kablo fiber optik kablodur muhtemelen. Ama fiber bağlantı saha dolabına kadar gelir sonra bakır kablolar ile ankastrelere dağıtılır. Fiberi sadece ana cadde üzerindekilere ve yeni yapılmış binalara veriyorlar. Turuncu kablonun kalınlığı eğer az ise fiber kalın ise elektrik.
Faz ve nötr hatlar genellikle gri renkte olur. Topraklı prizi elinize aldığınız zaman yukarıdaki gibi 3 tane vida karşınıza gelecektir. Kırmızılar faz ve nötr kablolar için, ortadaki yeşil ile gösterilen ise topraklama hattı içindir.
İndüklenme sonucu akım oluşturan üç grup bobinin çıkışlarının her biri olan faz, üretimi sırasında pozitif alternansta bulunduğu sırada değeri pozitif olduğundan akım, fazdan nötre -yüksüz uç- , negatif alternansta bulunduğunda değeri negatif olacağından nötrden faza akar.
Bu toprağa gömülü metallerden alınan kablo tüm tesisin veya fabrikanın panolarına kadar gider. Panodan da topraklı prizlerin toprak ucuna veya fabrikadaki makinaların gövdesine bağlanır.
Avize bağlantısı için tavanda genellikle 2 ya da 3 kablo bırakılmıştır. 2 kablo tekli anahtar için faz ve nötr anlamına gelir. 3 kablo ise ikili anahtar üzerinde 2 faz 1 nötr içerir. Bu sayede aydınlatmalar ayrı ayrı kontrol edilebilir.
Gri, Siyah veya Kahverengi: Faz için kullanılan kablo renkleridir. Yani elektriğin geçtiği artı yüklemede kullanılan renklerdir. Ayrıca üç fazlı AC kablolarda da bu renklerin her biri bir fazı da temsil edebilmektedir.
Kablonun sarı renkli olan ucunu uyduda ki sarı renkli alana girişinin yapılması gerekir. Kablonun kırmızı renkli olan ucunu uyduda ki kırmızı renkli alana girişinin yapılması gerekir. Kablonun beyaz renkli olan ucunu uyduda ki beyaz renkli alana girişinin yapılması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri