Güneşe maruz kalan tüm besinlerin bozulma ihtimali vardır. Ayçiçeği yağınızın ömrünün uzun olması için koyu renklerde bir cam şişe içinde muhafaza etmeniz tavsiye edilir. Uzun ömürlü olması için ve lezzetini kaybetmemesi için, ayçiçeği yağı serin yerde saklanabilir.
Bitkisel yağlar genel itibarıyla 20 °C'in altındaki sıcaklıklarda ve güneş ışığına direkt maruz kalmayacak şekilde depolanmalıdır. Ayçiçek yağı bu şartlar sağlandığı zaman en fazla 12 ay bozulma olmadan depolanabilir.
SON KULLANMA TARİHİ GEÇEN AYÇİÇEK YAĞI KULLANILIR MI? Ayçiçek yağının tarihi geçtikten sonra da kullanımı mümkün. Ayçiçek yağlarının üzerine basılan son kullanma tarihleri, (diğer pek çok üründe olduğu gibi) üretici tarafından yağın en iyi kalitede olabileceği zaman aralığını gösteriyor.
Ayçiçek Yağının Bozulduğu Nasıl Anlaşılır? Yağın yapısı her zamankinden farklı görünüyorsa, renginde turuncuya çalan değişiklikler varsa, kapağı açtığınızda keskin bir koku geliyorsa ve tadında ciddi değişiklikler varsa, ayçiçeği yağı bozulmuş demektir. Hiçbir şekilde tüketilmemelidir.
Isı ve ışığa maruz kalan bitkisel yağlar çok çabuk bozulur.
Üretim koşullarına göre ortalama olarak bitkisel yağların raf ömrü genel olarak 2 yıldır.
İlgili 16 soru bulundu
Ayçiçek yağı 20 - 25 derece sıcaklıkta, kuru bir ortamda uzun süre saklanabilir.
Ayçiçek yağında oda sıcaklığında çözünmeyen waks molekülleri bulunur ve bu moleküller yağda çökerek bulanıklığa sebep olur.
Bu durum ilerleyen zamanlarda kanser ve kalp damar hastalıklarının gelişmesine neden olabilir. Cam kavanoza süzmüş olduğunuz kullanılmış yağı, dışarıda değil dolapta saklamanız gerekir. Çünkü ışık, yağda oksitlenmeye sebep olacağından besin zehirlenmelerini beraberinde getirebilir.
Yüksek nişasta içeren besinler kızgın yağın içinde köpürme oluşturur.
Normal şartlar altında ambalaja basılmış madeni yağ türevlerinin kullanım süresi 3 yıldır. Çok iyi şartlarda bakıldığında bu süre 5 seneye çıkartılabilir fakat 3 senenin geçilmemesi genel olarak tavsiye edilmektedir. Yağların üzerinde son kullanma tarihi yoktur, dolum tarihi vardır.
Bitkisel yağlar üretim koşullarına göre saklama süreleri farklılık göstermektedir. Ortalama bitkisel yağlar da saklama koşullarına uygun olarak bekletilme süresi maksimum 2 yıl fakat bu tüm bitkisel yağlar için geçerli bir süre değildir. Bitkisel yağ satın alırken mutlaka üretim ve son kullanma tarihlerine dikkat edin.
3-) Ayçiçek yağı damar tıkanıklığı olan, kan basıncını yükselten ve kalp krizi veya inme şansınızı artıracak ateroskleroz geliştirme riskini azaltır . Ayçiçek yağı, ılımlı olarak, kalp sağlığına dikkat etmek isteyenler için iyi bir seçimdir.
Aracın gösterge paneli üzerindeki motor yağı basınç uyarı lambası yanıyorsa motor yağının değişim zamanı gelmiş olmalıdır. Bu lambanın yanması motor yağı ile ilgili bir problem olduğuna işaret eder. Bu uyarıyı mutlaka dikkate alın. Eksilmiş, kalitesi bozulmuş motor yağı kullanımı, motora büyük zarar verebilir.
Normal raf ömrü: Genel olarak yağlar ve gresler için önerilen raf ömrü, orijinal sızdırmaz kaplarda saklanmış olmak koşuluyla, tipik olarak beş yıldır. Endüstriyel ve otomotiv yağlarında aşağıdakilerden bir ya da birkaçının olması bozulma olduğu anlamına gelir: Bulanık görüntü ya da keskin koku.
Araç üreticilerin tavsiyeleri doğrultusunda, kullanılan yağın türüne ve kat edilen kilometreye göre, aracınızın motor yağı yılda en az 1 kez yenilenmelidir. Bu üst sınır, eski araçlar için her 5.000 km'de bir, yeni araçlar içinse ortalama en fazla 20.000 km'de bir olarak düşünülebilir.
Kızartma yağı en fazla 3 kez kullanılmalıdır. 3 kullanımdan sonra yağın içinde yoğunlaşma meydana gelir. Bu da sağlık açısından olumsuz sonuç verir.
Soğuk presleme yöntemiyle elde edilmiş ayçiçek yağı genel itibarıyla açık sarı renginde olur. Bunun yanında sıcak presleme yoluyla elde edilmişi ise kırmızımsı renkte olur. Preslemeden sonra uygulanan Ekstraksiyon ve arıtma işlemlerin uygulanmasıyla yağın rengi tekrar sarımsı ve açık bir rengi alır.
Motor yağları ve vites kutusu yağlarının raf ömrü 3 senedir. Orjinal ambalajı açılmadığı takdirde üretim tarihinden itibaren 2 yıldır. Uygun depolama sartları altında ürünlerin raf ömrü maksimum 2 yıldır.
Sofralarımızdan eksik etmediğimiz ayçiçeği yağları hakkında kafamızda birçok soru işareti olabilir. Bu nedenle sık sorulan sorulardan biri olan "En iyi ayçiçeği yağı nasıl anlaşılır?" ile başlayalım. Yemeklerinizde tercih edeceğiniz ayçiçeği yağının mutlaka hafif ve açık sarı renkte olması gerekir.
Bir kızartma yağını en fazla 2 kere kullanabilirsiniz. Onu da belirttiğimiz şartlarda kullanmanızı öneririz. Ayrıca yağınızın tamamen soğuduğundan emin olduktan sonra cam kavanoza aktarıp kapağını kapatarak bir sonraki kızartma işlemi için saklamanızı öneririz.
Fazla tüketimde damarlarda tıkanıklığa da sebep olabilir. Bu durum da kalp rahatsızlıklarına yer hazırlar. Kadınlarda, menopoz dönemlerinde aşırı ayçiçeği yağı tüketimi meme kanseri riski oluşturmaktadır. Erkeklerde ise prostat kanseri riskini taşır.
Yandığında hemen rengini değiştirip “Beni kullanma” diyor. Tereyağı 120-150, sade yağ 180, mısırözü 210, zeytinyağı 205-220, ayçiçeği yağı 225 derecede yanıyor.
Yağlı kabı en yakındaki çöp noktasına atabilirsiniz. Ancak yağı doğrudan çöpe dökmeyin. Bu durum hem çevrenin kirlenmesine neden olur, hem de kemirgenleri bölgeye çekebilir. Eğer kapaklı bir kabınız yoksa, yağı eski bir teneke kutuya dökün ve birkaç saat dondurucuda bekletin.
*Sıvı Yağ Buzdolabına asla koyulmaması gereken ürünlerden biri de sıvı yağlardır. Buzdolabına koyulan sıvı yağ kalınlaşır ve içeriğindeki besin değerini yavaş yavaş kaybeder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri