Ayçiçek yağı, mısır özü gibi yağlar ısıya diğer yağlar kadar dayanıklı değillerdir. Kızartma yaparken ısıya en dayanıklı yağlardan biri olan zeytinyağını kullanmanızı öneririz. Zeytinyağı hem daha az yağ çekmesini hem de lezzetinin çok daha hafif olmasını sağlayacaktır.
Öncelikle kızartma yaparken hem kızartmanızın lezzetini hem de nasıl pişeceğini belirleyen şeyin seçtiğiniz yağ olduğunu anlatarak başlayalım. Kızartma yağı olarak genellikle ayçiçek yağı, mısır özü yağı gibi yağlar tercih ediliyor. Bu yağların ısıya daha dayanıklı yağlar olduğu düşünülüyor.
Kızartma işlemini bol yağda yapmalıyız. Ayçiçek yağının yanma derecesi yüksek olduğu için fazla miktarda, lezzetine lezzet katmak için de az miktarda zeytinyağı kullanmalıyız. Yağımız iyice kızmış olmalıdır. Patateslerimizi bolca tuzlayıp nişastasını salmasını sağlamalıyız ki yağ çekmesin.
Tercih edilmesi gereken yağ zeytinyağı. Hem de rafine edilmişi bile değil, doğalı, yani sızması. Çünkü sızma zeytinyağının dumanlanma noktası diğer bitkisel yağlardan çok daha düşük.
Kızartma yapılırken tercih edilen ayçiçek ya da kanola yağına göre zeytinyağı çok daha faydalı ve sağlıklıdır. Zeytinyağının asidik seviyesi ne kadar artarsa o kadar dayanıklı hale gelmektedir. Sızma zeytinyağı 190 derecede kaynama noktasına ulaşırken riviera yağını tercih edebilir.
İlgili 18 soru bulundu
Ayçiçek yağı ya da diğer sıvı yağlarda bu oran 180 derece civarında. Yapılan bir diğer araştırmada ise zeytinyağının dayanma süresi 220 dereceye kadar çıktığı söyleniyor. Yani kızartma yaparken zeytinyağı kullanılmaz, yanar cümlesi bu sonuçla yalanlanmış oluyor diyebiliriz. Hatta zeytinyağı daha çok ısıya dayanıyor.
Ayçiçek yağı, Helianthus annuus bitkisinin tohumlarının preslenmesiyle elde edilir. Kalp sağlığına fayda sağlayabilecek doymamış yağlar içerdiğinden genellikle sağlıklı bir yağ olarak lanse edilir.
Kızartma yapımında kullanacağınız yağın çeşidi de oldukça önemlidir. Zeytinyağı, mısır yağı gibi bitkisel yağlar, sağlık açısından daha faydalıdır. Bu yüzden kızartma yaparken bitkisel yağlar tercih edilmelidir.
Ayçiçek yağı, genellikle yemeklerde, salatalarda ve yüksek ısıya dayanıklı olduğu için kızartmalarda kullanılır. Bunun yanında ağızdaki zararlı bakteri ve mikroorganizmaların öldürülmesi için tedavi amaçlı da tüketilebilir. Tedavi amaçlı olarak kullanılacak ayçiçek yağı, soğuk pres yöntemi ile üretilir.
Kızartma Ustası da palm süperolein ile ayçiçek yağlarının ideal oranda karışımından oluşmaktadır. Kızartma Ustası içeriği nedeniyle 6 derece altında donma özelliği gösterebilmektedir. Bunun nedeni ise Kızartma Ustası'nın ısıya daha dayanıklı olmasını sağlayan içeriğidir.
Suyunu süzüp kağıt havlu yardımıyla kuruladığınız patateslerin üzerine unu ve tuzu serpin ve patatesleri eşit şekilde bulayın. Kızartma yağını derin bir tava ya da tencereye alıp yüksek ateşte kızdırın. Patatesleri nar gibi kızarana kadar kızartın.
KIZARTMA YAĞININ SEÇİMİ NASIL OLMALIDIR? Kızartma işlemi için özele olarak üretilmiş,yüksek oleik asit ve düşük çoklu doymamış yağ asitleri içeren, oksidasyona dayanıklı yağların kullanılması gerekmektedir.
Patates dilimlerini nişastalarını bırakması için tuzlu ve soğuk (buzlu) suda bekletin. Kızartma yağını derin bir tava ya da tencereye alıp yavaş yavaş kızdırın. Suyunu süzüp kağıt havlu yardımıyla kuruladığınız patatesleri kısık ateşte, derin yağda 3-4 dakika kadar pişirin. Aralarda karıştırmayın ve kızartmayın.
Ayçiçek yağı, ayçiçeği bitkisinin tohumlarından presleme, özütleme gibi işlemlerden geçirildikten sonra rafine edilerek elde edilen berrak, sıvı bir yağdır.
Ayçiçeği bitkisinin çekirdeklerinden yani tohumlarından elde edilen ayçiçek yağı, hafif bir tadı olan açık renkli bir bitkisel yağdır. Bol miktarda doymamış yağ asitlerini yapısında bulundurur ve çoğunlukla besin amaçlı kullanılmaktadır. Bunların yanı sıra ilaç sanayisinde ve biyodizel yapımında da kullanılmaktadır.
Zeytinyağı ve kanola yağı gibi bitkisel yağlar tekli doymamış yağ asitleri açısından zengindirler ve doymuş yağ asitlerine göre kan kolesterol düzeyini daha iyi düzenlerler. Mısırözü yağı, ayçiçek yağı ve soya yağı çoklu doymamış yağ asitleri açısından zengindirler ve kalp sağlığınızı korumaya yardımcı olurlar.
Çoklu doymamış yağ asitleri içerdiğinden, beyin gelişimi için olumlu etkilere sahiptir. Tansiyonu, kan dolaşımını ve kolesterolü düzenleyen sağlıklı bir yağ tercihidir. Aynı zamanda astım hastalarını rahatlatan bir yağ türüdür.
Ayçiçek yağı güneş ışığına maruz kalmamalıdır. Aksi takdirde kısa sürede bozulacak ve yapısı değişecektir. Ayçiçek yağı, kapağı açılmadan 12 aya kadar muhafaza edilebilir.
Satın alınacak yağın berrak olmasına dikkat edilmeli. Yağın rengi, elde edilen bitkiye göre değişebilir. Yağın kalitesini rafine ünitesinin teknolojisi ve işleme metodu da belirliyor. O sebeple markalı yağları tercih edin.
Yüksek nişasta içeren besinler kızgın yağın içinde köpürme oluşturur.
Kızarma işlemi için 170 derecenin üzerindeki yağda 1 dakika bulunması yeterlidir. Toplam kızartma süresi 4-5 dakikayı geçmemelidir.
Tereyağı 120-150, sade yağ 180, mısırözü 210, zeytinyağı 205-220, ayçiçeği yağı 225 derecede yanıyor.
Sağlık için en zararlıları doymuş yağlar ve trans yağlardır. Bunlar LDL (kötü) kolesterolü yükseltirler ve oda ısısında katıdırlar (ayrıca bakınız). Doymamış yağlar oda ısısında sıvıdır ve çoğunlukla bitkisel kaynaklıdır.
Aldığınız neredeyse her ayçiçek yağında ithal hammadde kullanılıyor. Bizim yerli ayçiçek yağımız nerede? Türkiyenin en kaliteli yağ markası Zade Helvacizade dir.
3-) Ayçiçek yağı damar tıkanıklığı olan, kan basıncını yükselten ve kalp krizi veya inme şansınızı artıracak ateroskleroz geliştirme riskini azaltır . Ayçiçek yağı, ılımlı olarak, kalp sağlığına dikkat etmek isteyenler için iyi bir seçimdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri