NASAnın yanıtına göre, bayrak Ayda rüzgar yüzünden dalgalanmıyor. Çünkü Ayda atmosfer ve dolayısıyla rüzgar yok. Bayrağın hareketi zayıf yerçekiminden kaynaklanıyor. Astronotlar bayrağı Ay yüzeyine çakarken derine inmesi için bayrak direğini eğimli olarak Ay toprağına soktu.
NASA'nın yanıtına göre, bayrak Ay'da rüzgar yüzünden dalgalanmıyor. Çünkü Ay'da atmosfer ve dolayısıyla rüzgar yok. Bayrağın hareketi zayıf yerçekiminden kaynaklanıyor.
Gelin bugün bilinenler ışığında bakalım... Apollo 11 astronotları Neil Armstrong ve Buzz Aldrin 20 Temmuz 1969'da aya ayak bastı. Temmuz 1969'da Ay'a ilk iniş yayını dünya çapında milyonlarca kişi tarafından izlenmişti. O günden bu yana ise aya gerçekten gidilip gidilmediği komplo teorilerinin konusu oldu.
Bundan 50 yıl önce 20 Temmuz 1969'da ilk kez iki insan Dünya'dan başka bir gök cisminin üzerine indi. Takip eden yıllarda sevgili uydumuza 6 kez daha insanlı uçuş gerçekleşti ve Ay yüzeyinde toplam 12 kişi yürüdü. Bu kişilerin hepsi de Amerikalı ve NASA astronotu.
Ay yüzeyi, 'regolit' adı verilen bir taş ve toz tabakasıyla kaplı.Bu yumuşak bir tabaka ve üzerine basıldığında kolayca sıkışıyor.Robinson, Ay'da atmosfer ve dolayısıyla rüzgar olmadığı için, ayak izlerinin milyonlarca yıl olduğu gibi kalacağını da vurguluyor.
İlgili 24 soru bulundu
Dünya, Ay onu etrafında dönerken belli konumlara geldiğinde Ay ve Güneş'in arasında bir bariyer görevi görüyor. Bu durum ayın tamamen aydınlanmasını engelliyor ve bunun sonucunda Ay evreleri ortaya çıkıyor.
Ay'ın atmosferi Dünya kadar yoğun olmaz ve son derece azdır. Ay'ın atmosferinin olmamasından dolayı yağmur ve rüzgar gibi hava olayları meydana gelmez.
Ay'ın atmosferi çok ince ve çoğunlukla hidrojen, neon ve argondan oluşuyor. Bu da insan gibi oksijene bağımlı bir canlı türünün Ay'da nefes almasını imkansız kılıyor. Ancak bilim insanlarına göre Ay'da gökyüzünde olmasa da yüzeyde bol miktarda oksijen var.
Neil Alden Armstrong (5 Ağustos 1930 - 25 Ağustos 2012) Ay yüzeyine adım atan ilk insan olarak tarihe geçmiş Amerikalı Deniz Kuvvetleri pilotu, astronot, uzay mühendisi, test pilotu ve üniversite profesörüdür. 5 Ağustos 1930'da Wapakoneta, Ohio'da dünyaya gelmiştir.
Ancak özellikle Soğuk Savaş döneminden sonra durumlar değişti. NASA'nın 2011 bütçesi toplam bütçenin sadece %0.5'i kadardı, yani yaklaşık 18 milyar dolar. Kısaca, diğer uzay görevlerine kıyasla Ay'a gitmek artık çok pahalı bir hedef halini almıştı. İşte bu nedenlerden dolayı Ay cazibesini kaybetti.
UZAYA GİTMEK NE KADAR SÜRER? Uzay mekiklerinin en yüksek ulaştıkları hız 58 bin 536 km'dir. Aradaki mesafe ve hıza bölünürse 106 güne yakın bir yolculuk karşımıza çıkmaktadır.
Ayda gölge oluşur, gölge Titanda, Pluto da bile oluşur.Optiğin temel kanunlarından birisidir gölge bi gezegenle,mekanla sınırlayamazsın.
Mart 2020 itibarıyla, toplamda 566 kişi uzaya gitti. Aralarında kozmonotların, astronotların, uzay istasyonu komutanlarının da bulunduğu 65 kadın uzayda bulundu. Yuri Gagarin'in 1961'de uzaya çıkan ilk insan olmasının ardından Sovyetler Birliği ve ABD arasında süregelen uzay yarışında Sovyetler Birliği öne geçmişti.
Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin kuruluşunun 101. yıldönümünde, Türkiye'nin en büyük bayrak direğini Çamlıca tepesine diktiklerini anımsatan Karaismailoğlu, “Küçük Çamlıca Tepesi'nde hizmete açtığımız Türkiye'nin en yüksek binasının yanına 111 metre yüksekliğindeki bin metrekarelik bayrağımızı göndere çekmiştik.
Apollo 15/Endeavour'da uçuşunda bayrakları götürdü ve dünyaya geri getirdi. Onlardan biri de bizim bayrağımız. Bu bayrak 3 astronottan biri olan Alfred Merrill Worden tarafından götürülmüş ve sertifikası imzalanmış.
Bayrak bağımsızlık sembolüdür. O dalgalanmazsa millet bağımsız sayılmayacaktır.
Alper Gezeravcı, uzaya çıkan ilk Türk olarak tarihe geçecek. Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda 14 gün kalacak.
1954 - 3 Kasım 1957), Dünya yörüngesine çıkan ilk hayvan olan Sovyet uzay köpeği. Moskova sokaklarından toplanan melez bir köpek olan Layka, 3 Kasım 1957 tarihinde fırlatılan Sputnik 2 uzay aracının yolcusu olarak seçildi.
Ay'a Yolculuk
İlk insanlı Ay yolculuğu, Apollo Projesi kapsamında 16 Temmuz 1969'daki fırlatışla hayata geçirilen Apollo 11dir. Neil Armstrong, Buzz Aldrin ve Michael Collins isimli Ay astronotları taşıyan bu araç 20 Temmuz 1969 tarihinde ay yörüngesine girmiştir.
Ay'daki suyun keşfi
24 Eylül 2009 tarihinde Science mecmuası, Hindistan Uzay Araştırma Teşkilatı'nın (HUAT) Chandrayaan-1 uydusunda bulunan bulunan Moon Mineraloji Mapper (M³) aletinin Ay'da su tespit ettiğini bildirdi. M3 M3, Ay'ın yüzeyinde 2,8-3,0 mikrometre civarında soğurma özellikleri tespit etti.
Su yok olacaktı. Dünya'nın kabuğu tamamen parçalanacaktı. Her şeyden öte bizler de yok olacaktık. Atmosferimizin yüzde 21'ini oluşturan oksijen, 5 saniyeliğine ortadan kaybolduğunda sadece 5 saniye boyunca nefessiz kalmış olurduk.
Ay'da yaşamın olmamasının birincil nedeni, Dünya'daki gibi bir manyetik alana sahip olmamasıdır.
Ay'da yağış ve rüzgâr gibi meteorolojik olaylar görülür ifadesi YANLIŞ olacaktır. Çünkü Ayda atmosfer yer almadığından dolayı meteorolojik olaylar oluşamaz. Ay'ın neredeyse hiç bir atmosferi bulunmaz. Bu nedenle de rüzgâr, erozyon veya ayrışma meydana gelmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri