Bununla birlikte itiraz konusu kuralla, bu şartlar çerçevesinde aylık ücretlendirilebilecek toplam icap nöbeti süresi 120 saatle sınırlandırılmıştır.
İcap nöbeti ücreti ödenebilmesi için personelin kesintisiz en az 12 saat icap nöbeti tutması gerekmekte ve bir personele bir ayda en çok 120 saat için icap nöbeti ücreti ödenebilmektedir.
Nöbet hizmeti istirahatsiz 24 saati geçemez.
Anayasa Mahkemesi, aylık icap nöbet ücretlerinin 120 saati aşması halinde ödenmeyen nöbet ücretleri için gerekli işlemlerin tahsis edilmesine hükmetti. İcap nöbet ücreti konusunda Anayasa Mahkemesi'nin hükmü ile icap nöbet süresi 120 saati aşan bütün ücretlerin saat sınırı olmaksızın ödenmesi gerekecek.
Bu şekilde ücretlendirilebilecek toplam icap nöbeti süresi aylık 120 saati geçemez. Bu madde uyarınca yapılacak ödemeler, döner sermayesi bulunan kurumlarda döner sermaye bütçesinden karşılanır.” Görüldüğü gibi nöbet ücreti ödenmesi için; İlk şart, haftalık çalışma süresinin (40 saat) dışında çalışılmış olmasıdır.
İlgili 26 soru bulundu
Anayasada belirtilen zorla çalıştırma yasağını ihlal etmiş olursunuz." açıklamasında bulunmuştur. SONUÇ OLARAK; YÖNETMELİĞE GÖRE ÖĞRETMENLERE HAFTADA BİRDEN FAZLA NÖBET VERİLEMEZ !
Bu düzenleme yasal olmadığı gibi, biyolojik ve etik de değildir. Hem 657 sayılı Devlet Memurları Yasası'nda hem de 4857 Sayılı İş Yasasında düzenlenen günlük çalışma sürelerine aykırıdır. Zaten uygulama kabiliyeti de bulunmamakta, nöbetçi personel gece uygun bulduğu bir yerde uyumak durumunda kalmaktadır.
Bu durumda personele yaptırılacak fazla çalışmanın her sekiz saati için bir gün hesabı ile izin verilir. Ancak, bu suretle verilecek iznin en çok on günlük kısmı yıllık izinle birleştirilerek yılı içinde kullandırılabilir”.
yürütülen nöbet hizmetleri fazla çalışma sayılmaz.
Hafta içi nöbetler 17:00-08:00 saatleri arasında onbeş saat olarak yapılmaktadır. İşçinin yaptığı işin niteliğine göre zorunlu ihtiyaçlar nedeniyle üç saat ara dinlenmesi indirilerek hafta içi nöbette oniki saat fazla çalışma yaptığı kabul edilmektedir.
Bu bağlamda da işverenin gece vardiyasında işçiyi 12 saat çalıştırması yasal değildir. Kanunen işçilerin gece çalışmaları 7.5 saatten fazla olamaz. Yani 7.5 saatten daha uzun süreli gece vardiyası olamayacağı gibi, gece vardiyasında fazla mesai yapmak da yasal değildir.
Birkaç tıp fakültesi ve klinik dışında, asistan hekimlere, 36 saat nöbet yazılmaya, ertesi günü çalıştırma uygulamasına devam edildi. Nöbet ertesi çalışmaya itiraz eden asistan hekimler cezalandırıldı.
Madde 21 – Nöbet, her gün saat 9.00 dan ertesi günü saaat 9.00'a kadar olmak üzere 24 saat devam eder. (Mesai saatlerinde değişiklik yapılması halinde, mesainin başlangıç saati esastır.)
İş Kanunu'nun çalışma süresine dair getirdiği temel kurallardan birisi günlük çalışma süresinin azami 11 saat olmasıdır. Böyle olunca, bir hemşire elbette nöbet tutabilir; ama bu nöbetin süresi 24 saatlik zaman diliminde 11 saatten çok olamaz.
Kadın memurlara tabip raporunda belirtilmesi halinde hamileliğin 24. haftasından önce ve her halde hamileliğin 24. haftasından itibaren ve doğumdan sonraki 1 yıl süreyle gece nöbeti ve gece vardiyası görevi verilemeyecektir. Özürlü memurlara istekleri dışında gece nöbeti ve gece vardiyası görevi verilemeyecektir.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) öğretmenlerin nöbet görevini fiili olarak yapmaları durumunda haftada 3 saati geçmeyecek nöbet ücreti ödemesi yapılacağını açıklamıştı. Buna göre, öğretmenlere haftalık 3, aylık ise 12 saat nöbet ücreti ödeniyor.
Fazla çalışma haftalık 45 saat üzerinde olan çalışmadır. Günlük çalışma süresinin sınırı 11 saat olmakla haftalık çalışma süresi 45 saati aşmasa da 11 saati geçen süreler gün bazında fazla çalışma olarak değerlendirilir.
Başka bir ifadeyle; ek mesai ancak kanunda belirtilen sınırlar dâhilinde mümkün olabilir. Yıllık fazla mesai saati maksimum 270 saattir. Bu limit, aylık olarak ise 22,5 saate tekabül eder.
Kamu görevlilerine, belli bir sürede bitirilmesi gereken, zorunlu ve istisnai haller bulunmadığı sürece, günlük çalışma saatleri dışında fazla çalışma yaptırılmayacak. Fazla çalışma yaptırılmasının gerektiği zorunlu ve istisnai hallerde, fazladan çalışılan süreye ilişkin ücret, ilgili mevzuatı çerçevesinde ödenecek.
Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliğinin getirdiği sınırlamayla artık asistanların, 3 günde birden daha sık olmamak kaydıyla, ayda en çok 8 nöbet tutacağını açıklayan Koca, gece nöbeti tutan asistanların ise ertesi gün görev almayacağını kaydetti.
Örneğin; meslekte 25-30 yılını doldurmuş ya da 55-60 yaşına gelmiş hekimlere nöbet tutturulmazdı.
Nöbet tutan kişiye nöbetçi denir.
çünkü yönetmeliğe göre nöbet görevi öğretmene dersinin en az olduğu günde verilir. boş gününde verilemez.
nöbet tutulan gecenin ardından ertesi gün yaşanılan durumu ifade eden kelime. dünya üzerinde olağanüstü durumlar dışında çalışılmayan fakat bizim ülkemizde çalışmamanın olağanüstü bir durum sayıldığı gün.
Bir gün ara ile anlamına geldiği için günaşırı saat aralığını 24 saat ara vermek olarak alabilir. Bir diğer ifade ile 48 saat içerisinde bir kez diyebiliriz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri