Uzlaşmaya varıldıktan sonra üzerinde uzlaşılan tutar kesinleşmekte olup, söz konusu tutarın süresinde ödenmemesi halinde uzlaşma geçersiz sayılmaz. Ancak, kesinleşen tutarlar üzerinden gecikme zammı hesaplanır.
Bu sürecin masrafları başlangıçta taraflardan alınmaz. Ancak müzakereler sonucunda uzlaşma sağlanmaz ve yargılama sonucunda sanık mahkum edilirse yargılama giderleri kendisine yükletilir ve bu giderlere uzlaştırmacı ücreti de dahildir. Eğer uzlaşma sağlanırsa uzlaştırmacı ücreti Devlet hazinesi tarafından ödenir.
Uzlaşma dolayısıyla devlet sizden hiçbir şekilde para talep etmez.Ekstra bir ücret almaz.Uzlaştırma ücretsizdir. Ama yukarıda değinildiği gibi karşı taraf sizden uzlaşmak için bir para talep edebilir. Bu parayı da ileride mağduriyetler yaşamamk için mutlaka büro aracılığıyla ödeyiniz.
Uzlaşılan ve tutanağa kaydedilen uzlaşma konusu yapılan vergi ve cezalara ilişkin ödemeler; kanuni ödeme sürelerinden önce ilgiliye tebliğ edilmesi halinde kanuni ödeme sürelerinde, ödeme süreleri geçtikten sonra tebliğ edilmiş ise tutanağın tebliğinden başlayarak 1 ay içinde ödenmesi gerekmektedir.
Kovuşturma evresinde uzlaşmanın gerçekleşmesi ve edimin yerine getirilmesihâlinde, sanık hakkında düşme kararı verilir ve adlî sicile kaydedilmez. Aksi hâlde yargılamaya devam olunur. Uzlaşmanın sağlanması halinde, soruşturma konusu suç nedeniyle tazminat davası açılamaz; açılmış olan davadan feragat edilmiş sayılır.
İlgili 41 soru bulundu
MADDE 254.- (1) Kamu davasının açılması halinde, uzlaşmaya tâbi bir suç söz konusu ise, uzlaştırma işlemleri 253 üncü maddede belirtilen usule göre, mahkeme tarafından da yapılır. (2) Uzlaşmanın gerçekleşmesi halinde davanın düşmesine karar verilir.
Eğer uzlaşma sağlanırsa uzlaştırmacı ücreti Devlet hazinesi tarafından ödenir.
Tarifeye göre, uzlaştırma sürecinin tarafları eğer uzlaşma görüşmelerine geçmeyi hiç istemezlerse uzlaştırmacıya ödenecek ücret 400 ila 600 lira arasında olacak.
MADDE 36 – (1) Uzlaştırmacıya her yıl Adalet Bakanlığınca hazırlanan Tarifeye göre ücret ödenir.
Cezalarda indirim oranları; vergi ziyaı, usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarında %50, uzlaşmanın vaki olması durumunda, üzerinde uzlaşılan vergi veya vergi farkının tamamı ile vergi cezalarının %75'i ödeme süreleri içinde ödenirse üzerinde uzlaşılan cezanın %25'i oranındadır.
Uzlaştırmacı, dosyanın kendisine tevdi edilmesinden itibaren 30 gün içinde uzlaştırma müzakere ve işlemlerini sonuçlandırmalıdır. Uzlaştırma bürosu, bu süreyi en fazla 20 gün daha uzatabilir (CMK md. 253/12). Uzlaştırma müzakerelerine şüpheli, mağdur, suçtan zarar gören, kanunî temsilci, müdafi ve vekil katılabilir.
Uzlaştırma işlemleri süresince masumiyet karinesi korunur fail suçlu olarak kabul edilmez. Uzlaştırmaya dahil olmakla veya uzlaşmanın sağlanmasıyla şüpheli/sanık suçu işlediğini kabul etmiş sayılmaz.
a- 2-3 kişinin taraf olması durumunda 600 ila 800 TL, b- 4-6 kişinin taraf olması durumunda 800 ila 1.000 TL, c- 7-9 kişinin taraf olması durumunda 1.000 ila 1.202 TL, d- 10 ve daha fazla kişinin taraf olması durumunda 1.202 ila 1.400 TL arasında belirlenecek bir meblağ ödenecektir.
Aksi hâlde kamu davası açılır. – Kovuşturma evresinde uzlaşmanın gerçekleşmesi ve edimin yerine getirilmesi hâlinde, sanık hakkında düşme kararı verilir ve bu işlem de adlî sicile kaydedilmez. Aksi hâlde yargılamaya devam olunur.
Uzlaştırma Kararı Adli Sicil Kaydına İşler mi? Uzlaştırma faaliyetleri hiçbir şekilde adli sicil kaydına işlemez.
Kamu davası açıldıktan sonra suçun, uzlaşma kapsamında olduğu anlaşılırsa, dosya, uzlaştırma işlemleri için uzlaştırma bürosuna gönderilir. Mahkumiyet kararı kesinleşmiş olsa dahi o aşamada da uzlaştırma prosedürünün uygulanabileceği Yargıtay tarafından kabul edilmektedir.
Uzlaşma avukatı, uzlaşmaya tabi olan suçlarda suçtan zarar gören kişi ve sanık ya da şüpheli arasında uzlaştırma sürecini yürütür. Her suç uzlaştırma kapsamına girmemektedir. Uzlaştırma sürecine girilebilecek olan suçlardan bazıları şunlardır: Kovuşturma ve soruşturma süreci şikayete tabi olanlar.
Gerçek kişi mağdurlar yönünden de teklif vekaletnamede özel yetki bulunmak koşuluyla müdafi veya vekile yapılabilecektir.
Uzlaştırmacıya Ücret Ödeyecek miyim? Uzlaştırmacının çalışmasına karşılık olarak taraflardan ücret talep edilmez. Taraflar arası uzlaşma sağlanır ise ücret Devlet tarafından ödenir. Uzlaşma sağlanamazsa yargılama gideri olarak mahkûmiyet halinde sanıktan alınır.
MADDE 7 – (1) Avukatlar, uzlaşma sürecinde, 1136 sayılı Kanunun 34 üncü maddesinde belirtilen özen, doğruluk ve onur içerisinde görevlerini yerine getirmek zorundadırlar. MADDE 8 – (1) Avukata, uzlaşma öncesinde, yapacağı masrafları karşılamak üzere müvekkili tarafından avans ödenir.
Bir uzlaştırmacıya ayda verilen dosya sayısı ortalama 2'dir. Zira mevcut uzlaştırmacı sayısı oldukça yüksektir. Örneğin daha önce 300 uzlaştırmacının görev aldığı Anadolu Adliyesi'nde şu an 1380 uzlaştırmacı görev yapmaktadır. Türkiye genelindeki bu sayı ise 27 bindir.
Uzlaşma olmazsa ne olur sorusu ise çeşitli şekillerde açıklanabilir. Uzlaşma olmazsa, öncelikle uzlaştırma bürosuna bağlı savcılık, bir iddianame hazırlayarak kamu davası açar. Eğer bir davada kovuşturma sırasında uzlaşma yoluna gidilmişse, ancak uzlaşma gerçekleşmemişse mahkeme devam eder.
Vatandaşlar Türkiye genelinde taraf oldukları tüm dosyalara e-Devlet şifresiyle erişerek dosya içeriğindeki tüm evrakları inceleyebilir ve indirebilirler. Duruşma zabıtlarına ve kararlara ulaşabilirler.
Uzlaşma talebinin, vergi/ceza ihbarnamesinin mükellefe tebliğ tarihini izleyen günden itibaren 30 gün içinde yapılması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri