Bu sebeple bir psikoloğa kaç günde bir gidileceğini ancak uzman bir psikolog karar verecektir. Tedaviye başladığınız uzman psikologdan terapiye Kaç günde bir gideceğinize dair detaylı bilgiyi alabilirsiniz. Bu süreçler haftada 1,10 günde 1,15 günde bir, ayda bir gibi sıklıklarda olabilmektedir.
Terapiye gelme sıklığınız getirdiğiniz konuya, sizin süreç için hazır olmanıza bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Bu noktada seans sıklığınıza psikoloğunuz ile birlikte karar vermelisiniz. Seans aralıkları haftada 1, 10 günde 1, ayda 1 sıklığında olabilir.
Genel olarak 1-2 ay ve 3-4 gibi sürelerde belirgin iyileşmeler yaşanmaktadır. Travma sonrası stres bozukluğu gibi durumlar, hastaların % 50'sinin iyileşme hissetmesi için yaklaşık 15-20 seans sürer.
Bunun yanı sıra psikoterapi yönetiminde en etkili sonuca varmak için seanslar haftada 1 veya haftada 2 şeklinde düzenlenmektedir. Günümüzde pandeminin de etkisiyle artan online seanslarda bu süreç biraz daha artmaya başlamıştır. Bu durum elbette terapi gören kişinin ihtiyaç ve hedeflerine göre değişmektedir.
Türkiye'de psikolog seansları ortalama 50 dakika sürmektedir. Yurt dışında da durum farklı değildir. Size sunulan ücretlendirme 50 dakikalık süre için verilir. Siz isterseniz süreyi önceden haber vermek koşuluyla daha da uzatabilirsiniz.
İlgili 15 soru bulundu
Psikolog terapi ücretleri ülke genelinde 150 TL'den başlıyor ve 2800 TL'ye kadar varabiliyor. Yani, bir seans psikolog görüşmesi yapmak istediğiniz bu aralıkta bir seçim yapma imkanınız bulunuyor. Aldığımız cevaplara göre, ortalama psikolog seansları 671.50₺ (2022 yılında 398.25 TL) olarak hesaplanmaktadır.
Psikolog ücretleri 2023 yılında 550 TL ile 4600 TL arasında değişiklik göstermektedir. Pedagog ücretleri 2023 yılında 450 TL ile 3700 TL arasında değişmektedir. Aile Terapisi ücretleri 2023 yılında 600 TL ile 4700 TL arasında değişmektedir. Ücretlerle ilgili detaylı bilgiye yazımızın devamında ulaşabilirsiniz.
Psikologların çalıştığı farklı terapi ekolleri yani yöntemleri vardır. Bu ekollere göre farklılık gösterse de terapi seansları ortalama 50 dakika sürer. Çünkü terapi, hem danışanın hem de terapistin aktif olduğu bir süreçtir.
Genel olarak, çoğu psikoterapi hastası 3 ay sonra daha iyi hissettiklerini bildirir. Bununla birlikte, depresyon ve anksiyetesi olan kişilerde daha kısa ve daha uzun süreler görülmüştür. Genellikle 1-2 ay içinde ve 3-4 kez belirgin düzelme görülür.
İlk terapi seansında mutlaka yapılması gereken şey psikologun kısaca terapi sürecini danışana anlatmasıdır. Bu kısa konuşmada psikolog terapinin süresinden, haftada kaç kere yapılacağından, seans kurallarından ve danışanın sorumluluklarından bahseder.
Seans süresi ortalama olarak 50-60 dakika arasında sürmektedir, fakat böyle bir sınırlandırma yok. Seansın gidişatına ve danışanın durumuna göre 90 dakikaya kadar çıkabilir.
Seansın ne kadar süreceği ile ilgili henüz tam mutabakat sağlanmamış olsa da genellikle minimum seans süresi 45 dakikadır. Seansın en fazla kaç dakika süreceği ile ilgili de kesin bir sınırlama olmasa da verimlilik ve dikkat süresi göz önüne alındığında ortalama 50 ile 55 dakika yeterlidir.
Danışanın gelişen ihtiyaçlarına ve koşullarına göre süreçte değişiklikler yapılabilir. Danışanın şikayetleri hafiflediyse veya danışan bunlarla baş edebileceği yöntemleri süreç boyunca edindiyse, daha sakin ve dengeli bir iç dünya edinmeye başladıysa terapi sonlandırılabilir.
Ancak psikoloğa gitmek herhangi bir sicil kaydı oluşturmaz.
İlaç kullanımını gerektiren durumlarda reçete etme yetkisi psikiyatristlerindir. Bu nedenle herhangi bir ruhsal sıkıntı ile psikoloğa başvuran bir danışanın ilaç tedavisi alması gerekiyorsa, uzman tarafından psikiyatriste gönderilir.
Psikolojik destek uzmanlık gerektiren profesyonel bir iştir. Tek amacı anlık rahatlama sağlamak değildir. Psikoloğa gidene 'deli' denir.
Sicile işlenen bir durum yoktur.
“Gizlilik” psikoloji ve psikiyatri uzmanlarının en önemli mesleki ilkelerindendir. Psikolojik danışmanlık seansında danışanın anlattığı hiçbir bilgi bir başkasına anlatılmaz. Bu kişi danışanın yakını, eşi ya da ailesi olsa da durum değişmez.
Kaygı ve endişelerinizle birlikte sık sık kalp çarpıntısı , nefes darlığı , baş ağrısı , terleme, titreme, baş dönmesi, huzursuzluk hissediyorsanız, önemli bir psikolojik hastalık yaşayıp yaşamadığınızı tespit etmek için psikologa gitmelisiniz.
Geleneksel terapilerde seanslarının seyri haftada 1 gün ya da 2 haftada 1 gün olacak şekilde düzenlenir. Kriz durumlarında daha sık görüşmeler gerçekleştirilebilse de seanslar arasına duygusal yoğunluğu dengelemek ve verilecek çalışmaların yapılmasına fırsat vermek adına 1 hafta ara vermek en idealidir.
Birçok çalışma ve araştırma, psikoterapinin önemli ölçüde etkili olduğunu ve sonuç olarak kişinin depresyon ve anksiyete düzeylerini, ilişkisel zorluklarını azaltmaya yardımcı olduğunu göstermiştir.
Terapi hizmeti almak istediğiniz kurum bir devlet kurumu ise ücretsiz terapi hizmeti alma şansınız mevcuttur. Bulunduğunuz ildeki devlet hastanelerinden Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS)'ni arayarak ya da “153” destek hattını arayarak bağlı olduğunuz belediyeden veya farklı belediyelerden ücretsiz terapi için bir ...
Devlet hastanesinde görev alan bir psikolog ile görüşmeniz için herhangi bir ücret talep edilmez. Fakat devlet hastanesinde psikolog ile görüşmek için randevu alabilmek biraz meşakatli olabilmekte. İlk yolumuz MHRS sisteminden psikiyatrist randevusu alıp uzman doktora bir psikolog ile görüşmek istiyorum demektir.
Mesleğe yeni adım atan psikolog maaşı 13 bin TL ile 14 bin TL arasında maaş alırken uzmanlık ve derecesine göre bu oran 17 bin TL ile 18 bin TL'ye kadar çıkabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri