Dünya ile karşılaştırıldığında Ay; oldukça ıssız ve yaşam belirtisinden yoksun bir yer. Ancak NASA'dan bir bilim insanı bu izlenimin değişebileceğini söylüyor. NASA'nın Goddard Uzay Uçuş Merkezi'nden Prabal Saxena, mikrobiyal yaşamın, Ay'daki gibi zorlu ortamlarda var olabileceğini söyledi.
Hep aynı yüzü Dünya'ya dönük olarak yörüngesini turlayan Ay, kendi eksenindeki bir dönüşünü tam 29,5 günde tamamlardı. Yani Ay'da yaşıyor olsaydık, günler bitmek bilmezdi; tabii geceler de öyle! Bir yıl, yani Ay'ın Güneş çevresinde dolaşması da Dünya ile birlikte hareket ettiğinden yine bir yıl sürerdi.
Atmosfer yok: Ay'ın atmosferi yoktur. Atmosfer, Dünya'daki gibi yaşamı desteklemek için gerekli olan oksijen ve diğer gazları içerir. Su yok: Ay'da sıvı su yoktur. Su, Dünya'daki yaşamın temel bileşenlerinden biridir.
Ay'da Dünya'daki gibi yaşam olabilmesi için %21 oksijen içeren bir atmosfer, hayatı devam ettirmeye yetecek kadar su ve besin yetişmesine uygun toprak olmalı. Ayrıca insan hayatı için gerekli sıcaklık ortalaması da yaşam için şart.
İlgili 20 soru bulundu
Ayın güneşi gören tarafının ısısı 180 dereceye çıkar ve iki hafta süren “ay günü”nden sonra iki hafta sürecek “ay gecesi” başlayıp ısı sıfırın altında yaklaşık 260 dereceye kadar düşer. Bu koşullar altında yeryüzündeki herhangi bir yaşam biçiminin ayda canlı kalması mümkün olamaz.
Aykabuğu başlıca oksijen, silikon, magnezyum, demir, kalsiyum ve aluminyum elementlerinden oluşmuştur. Jeofiziksel tekniklere dayanılarak aykabuğunun kalınlığının ortalama 50 km civarında olduğu tahmin edilmektedir. Ay'ın mantosunda oluşan kısmi erime Ay denizlerinde bulunan bazaltların yüzeye püskürmesine neden oldu.
Ay'ın atmosferi çok ince ve çoğunlukla hidrojen, neon ve argondan oluşuyor. Bu da insan gibi oksijene bağımlı bir canlı türünün Ay'da nefes almasını imkansız kılıyor. Ancak bilim insanlarına göre Ay'da gökyüzünde olmasa da yüzeyde bol miktarda oksijen var.
Avrupa Uzay Ajansı ESA ve Rusya Federal Uzay Ajansı Roscosmos sürekli yerleşim olanaklarını araştırmak üzere Ay'a bir dizi sefer düzenlemeyi planlıyor. Fakat bu kolay bir iş değil. Ay'ın etrafında bir kez dönmesi yaklaşık 28 günde tamamlanıyor. Bu ise Ay'da gecenin 354 saat sürmesi demek, yani Dünya'nın 14 günü.
Yüksek miktarda iyonlaştırıcı radyasyon, çok yüksek ya da düşük sıcaklık, yüksek basınç koşullarında hayatta kalabilen canlılar keşfedilmesine rağmen henüz suyun gerekli olmadığı bir yaşam formu bulunamadı.
Ay da tıpkı Dünya'da olduğu gibi katmanlardan meydana gelir. İçten dışa doğru gidildikçe çekirdek, manto ve kabuk dahil olmak üzere üç tane katmanı vardır. Ayın yüzeyi pürüzsüz bir biçimde değildir. Üstünde kayalıklar, dağlar, vadiler, düzlükler ve çukurlar ya da krater mevcuttur.
Ay tıpkı dünyada da olduğu gibi hareket halindedir. Ayın üç çeşit hareketi bulunmaktadır. Ay kendi ekseni çevresinde, Dünyanın etrafında ve bununla birlikte Güneş'in etrafında da döner. Ay kendi ekseni çevresinde ve dünyanın etrafında dönüş işlemini yirmi yedi gün ve sekiz saat içinde tamamlar.
Ay'ın ilk oluştuğunda Dünya'ya bugünkünden daha yakın olduğu düşünülüyor. Bilgisayar simülasyonları aradaki mesafenin bir zamanlar 22.500 km olduğunu gösteriyor. Bugün bu mesafe 402.336 km.
Güneş, gün boyunca batıya doğru ilerler, akşam olduğunda da batmaya başlar. Bu sefer doğduğu yerin tam aksinde aşağıya iner. Buna günbatımı denir. Gece, Ay ve yıldızlar olmadan gökyüzü karanlıktır, ta ki ertesi gün Güneş yeniden doğuncaya kadar.
Bilim insanları ayda koloni kurmak için uzun yıllardır plan yaparken, güncelliğini yitirmeyen bir sorunla karşı karşıyalar: Ayın dondurucu soğuğu. BBC Türkçe'de yer alan yazıya göre; ayda gece, 14 gün sürüyor ve bu süre boyunca sıcaklık -173 dereceye kadar düşebiliyor.
Apollo 11, Ay yüzeyine yapılan insanlı ilk uzay uçuşudur. Amerika Birleşik Devletleri'nin bu uzay uçuşunda astronotlar Neil Armstrong ve Buzz Aldrin 20 Temmuz 1969 günü saat 20.18'de (EEZ) Ay yüzeyine iniş yapan ilk insanlar oldu.
Bilim adamları Ay'da su bulmanın birinci koşulunun Güneş'ten kaçmak olduğunu biliyor. Ay'da atmosfer yok. Bu yüzden Ay yüzeyinde hava basıncı yok. Bu da Ay'da akarsu ve göl bulunamayacağı anlamına geliyor, çünkü sıvı haldeki su Ay yüzünde basınç yokluğundan anında buharlaşırdı.
Yüzey sularında çözünmüş oksijen, fotosentez ve suyun atmosferle etkileşimi sonucu sağlanır. Derin denizlerde ise her ikisi de bulunmadığı ve çürüme nedeniyle devamlı oksijen kullanıldığı için çözünmüş oksijen çok azdır. 500 metre civarındaki derinliklerde oksijen en az seviyededir.
Hâlihazırda dünya dışında basit bakteri formunda yaşam olabileceği yönünde hipotezler bulunmakla birlikte, günümüze kadar gözlemlenebilen herhangi bir dünya dışı yaşam bulunmamaktadır. Dünya dışı yaşamın varlığı hakkında araştırmalar yapan bilim dalına astrobiyoloji denir.
Aynı zamanda kraterin yanı sıra ayın yüzeyinde dağlar, vadiler ve sıra kayalıklar bulunmaktadır. Ay kabuğunun yüzey kısmında taş ve toz tabakası yer almaktadır. Ancak bu taş ve toz tabakası Ay'da herhangi bir rüzgar olmadığı için sabit kalır. Yani herhangi bir şekilde dağılmaz.
Ay Güneş'ten gelen ışığı yansıtır, kendi ışığı yoktur.
Astronomi uzmanları, K2-18b olarak adlandırılan bir gezegenin atmosferinde ilk kez suya rastladı. Böylece gezegen, dünya dışında bir yaşam arayışı için makul adaylar arasına girdi.
Mars'a yolculuk yaklaşık yedi ay ve yaklaşık 300 milyon mil (480 milyon kilometre) sürüyor. Şurada Paylaş! Hem Dünya hem de Jüpiter, ne kadar yakın olduklarını değiştiren eliptik bir yönde hareket eder. Zamanın belirli noktalarında, gezegenler birbirinden 365 mil uzaktadır; bazen bu mesafe 600 mil de olabilir.
UZAYA GİTMEK NE KADAR SÜRER? Uzay mekiklerinin en yüksek ulaştıkları hız 58 bin 536 km'dir. Aradaki mesafe ve hıza bölünürse 106 güne yakın bir yolculuk karşımıza çıkmaktadır. Ay'a en kısa yolculuk 8 saat, 35 dakika olarak gerçekleşti.
Ay hiçbir zaman dünyanın yörünmesinden ayrılmayacak. Güneş yaklaşık 5 milyar yıl sonra kırmızı deve dönüşüp Dünyayı ve Ayı yutacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri