Özellikle karın bölgesinde kilo artışı ile seyreden Cushing sendromunun tipik belirtilerinden birini de halk arasında “ay dede yüzü” olarak bilinen yüzde yuvarlaklaşma oluşturuyor. İlaçla ve cerrahi yolla tedavisi yapılan bu hastalığa zamanında müdahale edilmemesi ise tehlikeli sonuçlar doğurabiliyor.
Hastalık adını ilk tanımı yapan Amerikalı bilim insanı Harvey Williams Cushing'den alıyor. Vücuda dışarıdan fazla miktarda kortizon alınması nedeniyle oluşuyor genellikle. Ancak kendiliğinden gelişen türleri de var. Sebep her ne olursa olsun erken teşhisle tedavisi mümkün.
Bu hormonun iki sebeple artış gösterebileceğini ifade eden Bahçeci, şöyle konuştu: "Hastalığın nedeni böbrek üstü bezinden fazla miktarda kortizon salgılanması olduğu gibi çeşitli nedenlerle doktor tarafından tedavi amacı ile dışarıdan verilen kortizon hormonu da bu hastalığa yol açabilir.
Cushing Sendromu'nun belirtileri genellikle vücutta aşırı kortizol hormonunun yol açtığı metabolik ve fiziksel değişikliklerle ilişkilidir. Belirtiler bireyden bireye farklılık gösterebilir ve şiddeti değişebilir. Bu sendromun ana belirtileri şunlardır: Ay yüzü (moon face): Yüzde şişkinlik ve dolgunluk görünümü.
Deksametazon baskılama testi: Bu testte gece saat 11'de deksametazon içeren bir hap almanız istenir. Sonraki sabah kan kortizol düzeyinize bakılır. Gece yarısı tükürük kortizol seviyesi ölçümü: Bu test gece yarısı yapılan bir testtir.
İlgili 37 soru bulundu
Özellikle karın bölgesinde kilo artışı ile seyreden Cushing sendromunun tipik belirtilerinden birini de halk arasında “ay dede yüzü” olarak bilinen yüzde yuvarlaklaşma oluşturuyor. İlaçla ve cerrahi yolla tedavisi yapılan bu hastalığa zamanında müdahale edilmemesi ise tehlikeli sonuçlar doğurabiliyor.
Cushing Sendromu böbreküstü bezinin üretmesi gerektiğinden fazla kortizol üretmesi durumunda ortaya çıkar. Bu aşırı salgı hipofiz bezinin böbreküstü bezini uyaran adrenokortikotrop hormonunu fazla üretmesinden dolayı oluşuyorsa o zaman bu duruma Cushing hastalığı denir.
Cushing sendromu tedavileri vücudunun kortizol seviyelerini normale döndürmeye ve semptomlarını iyileştirmeye yöneliktir. Tedavi ne kadar erken başlarsa, bireyin bütünüyle iyileşme ihtimali o kadar yükselir.
Kortizolun yüksek olduğu durumlarda hasta kilo alır, cildinde çatlaklar oluşur, kemik erimesi meydana gelir, ailesinde şeker hastalığı geçmişi olmadığı halde şekere bağlı iyileşmeyen yaralar ortaya çıkar, tansiyon yüksekliği ve cildin incelmesi gibi sorunlar korzitol yüksekliğinin belirtileri arasında olabilmektedir.
Cushing sendromu, vücudun aşırı miktarda kortizol hormonu üretmesi sonucunda ortaya çıkar. Böbrek üstü bezleri tarafından salgılanan kortizol hormunu, yaşam için gereklidir ve hastalığın getirdiği strese yanı vermeyi sağlar.
Bitter çikolata, muz ve armut, siyah veya yeşil çay, yoğurt gibi yiyeceklerdeki probiyotikler, lifli besinler ve bol su içmek kortizol seviyelerini düşük tutmaya yardımcı olur. Kötü bir gece uykusu veya daha uzun süreli uyku yoksunluğu, kan dolaşımında artan kortizol seviyelerine yol açar.
Eğer kortizol hormonu nasıl düşürülür diye merak ediyorsanız omega-3 yönünden zengin protein ve C vitamini içeren besinler tüketerek bu hormonun seviyesini düşürmek mümkündür. Bu durumlarda en çok tavsiye edilen yiyeceklerden bazıları somon, sardalye, ton balığı, portakal, çilek, fındık ve zeytinyağıdır.
Melodramatik bir hikayeyi beyaz perdeye taşıyan Aydede filmi bu akşam 21.00'de TRT2 ekranlarında seyircisi ile buluşacak.
Kanda kortizol hormonunun yükselmesi ile meydana gelen rahatsızlığa cushing sendromu denmektedir. Özellikle tedavi edilmediği takdirde kalp ve damar hastalıkları ile beraber, aynı zamanda depresyon veya diyabet, kemik erimesi ve hipertansiyon gibi önemli hastalıklara sebebiyet verebilmektedir.
Cushing sendromu tanısı hastalığın ortaya çıkmasında rol oynayan hormon düzeyi değişikliklerinin biyokimyasal olarak tespit edilmesi ve manyetik rezonans görüntüleme (MRI) veya bilgisayarlı tomografi (BT) gibi radyolojik tetkikler ile sendromun nedeni olan kitlenin görüntülenmesi ile gerçekleştirilebilir.
Stres karşısında vücudun tepkisi kortizol seviyesini yükseltmektir. Kan basıncını ve kan şekerini artırır ve bağışıklık sistemini baskılar. Kortizol seviyesindeki sürekli yüksek olma durumu mide ülserine, şişmanlığa, yüksek tansiyona, yorgunluğa, anksiyeteye, yüksek şekere ve kolesterole neden olabilir.
Yüksek kortizol özellikle uyluk ve kalça kaslarında protein kaybına sebep olur, kalça ve bacaklarda güçsüzlük ve ağrılar görülür. Yüksek kortizol seviyesi kardiyovasküler sistemi olumsuz etkiler. Damarlarda daralmaya neden olarak ateroskleroz, kalp krizi veya inmeye neden olabilir.
Çalışmalar, stresli olduğumuzda veya gerginlik dolu zamanlarda vücudumuzun kortizol üretimini arttırdığını göstermiştir. Kortizol, vücutta adrenal (böbrek üstü) bezlerde doğal olarak üretilen hormonlardan biridir. Stres tepkisindeki rolü nedeniyle genellikle stres hormonu olarak adlandırılır.
Cushing Sendromlu hastaların ilaç tedavisinde; ACTH inhibitörleri, adrenal enzim inhibisyonu ve glukokortikoid antagonistleri kullanılır. Tıbbi beslenme tedavisinde; basit şekerden uzak, kalsiyum, potasyum ve proteinden zengin diyet hazırlanarak sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırılmalıdır.
Yalancı Cushing sendromuna sahip insanlar kortikotropinin adrenokotrikotrop hormonunu salınımını arttırmasını ve bu nedenle kortizol hormonu arttırmasını engelleyen dekzametazonla ön tedaviye cevap verir. Bu testten yüksek kortizol leveli sonucunun çıkması genellikle Cushing sendromuna işaret eder.
Bugün için eğer ilaç tedavisi kullanılacaksa, metirapon ve ketakonazol gibi steroidogenez inhibitörleri en yaygın ilk seçenek ilaçlardır, fakat en azından Cushing sendromunun en sık rastlanılan formu olan Cushing hastalığında kabergolin gibi nöromodulatuar bileşenler etki göstermektedir.
Astım ve romatoid artrit gibi inflamatuar hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlar kortizol benzeri ilaçlardır. Kortizol benzeri ilaçların bırakılması sonucu Cushing sendromu genellikle düzelir. Cushing sendromu çoğunlukla genetik değildir.
Kortizol düşüklüğü nedenleri
Özellikle baş ağrıları ve yorgunluklar sıklıkla görülebilir. Baş ağrısı, baş dönmesi ve düşük tansiyon belirtiler içerisindedir. Kusma, mide bulantıları, ishal ve devamlı zayıflık durumu, Kortizolün düşüklüğüne işaret eden faktörler içerisinde bulunurlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri