Akdeniz iklimi egemendir. Yazlar sıcak ve kurak, kışlar ılık ve yağışlıdır. İldeki dağların denize dikey inmesi , deniz rüzgarlarının çok içerlere kadar girebilmelerini sağlar. Bu nedenle Akdeniz Bölgesindeki sıcaklar kadar bunaltıcı sıcaklar görülmez.
Batı sınırları ise Ege Denizi kıyıları çizer. İlin denizden yüksekliği 40 metredir. Akdeniz ikliminin etkisindedir. Bu iklim şartları ve topografik yapı Aydın ve çevresinde iki ayrı bitki topluluğunun (maki ve orman) gelişmesine neden olmuştur.
Kışları ılık ve yağışlı geçer, sıcaklık genellikle 10-15 derece arasındadır. İlkbahar ve sonbahar mevsimleri ılık ve yağışlıdır. Yıllık ortalama yağış miktarı 600-700 mm civarındadır. Kışın yer yer kar yağışı gözlenebilir, ancak genellikle kısa süreli olur ve şehir merkezinde birikmez.
Kış aylarında ortalama hava sıcaklığı 10°C-15 °C civarındadır. Yaz aylarında ise ortalama sıcaklık 25°C ile 30°C arasında değişir. Hava sıcaklığı yaz aylarında 40°C kadar çıkabilmektedir. Kuzey rüzgârları sebebiyle Akdeniz bölgesine göre daha serindir.
Aydın'da tarihte ölçülen en düşük hava sıcaklığı ise bundan 80 yıl önce Ocak ayında kayıtlara geçti. Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden alınan verilerine göre, Aydın merkeze 3 Ocak 1942'de tarihin en yüksek karı (8 cm) yağarken, 4 Ocak 1942'de tarihin en soğuk günü yaşandı ve termometreler eksi 11 dereceyi gösterdi.
İlgili 29 soru bulundu
ile doğayı ve denizi ayağınıza getiren harika bir proje.
Yazları sıcak ve kurak, kışları yağışlı ve ılık geçer. Senelik sıcaklık ortalaması 17-18°C'dir. Kuzey rüzgarları sebebiyle Akdeniz bölgesine göre daha serindir. Senelik yağış miktarı 580-1000 mm arasındadır.
İklim ve Bitki Örtüsü Akdeniz ikliminin hâkim olduğu İl'de yazlar sıcak ve kurak, kışları ılık ve yağışlı geçer.
Aydın'ın en meşhur şeyleri ise genel olarak; zeytinyağı, incir, kestane, Ege yeşillikleri, zeytinyağlı ve sebzeli yemekleri ile üçetek, uladu örtü, şalvar ve çeki olarak bilinen hediyelik giysiler olmakta.
Yüksek sıcaklık değerleriyle dikkat çeken Güneydoğu Anadolu Bölgesi Türkiye'nin en sıcak yeri olma özelliğini elinde tutmaktadır. Şu zamana kadar ölçülmüş en yüksek rekor sıcaklık 49.0 derecedir. Bu sıcaklık rekoru 27 Ağustos 1961 tarihinde Şırnak Cizre'de kaydedilmiştir.
Aydın Meteoroloji İşleri Müdürlüğü'nün verilerine uzun yıllık (1950-2014) yıllık ortalama sıcaklık 17,7 0C'dir. Yıllık ortalama yağış miktarı ise 618,4 mm'dir. İklim ve Bitki Örtüsü Akdeniz ikliminin hâkim olduğu İl'de yazlar sıcak ve kurak, kışları ılık ve yağışlı geçer.
Aydın'da olan yalnızca üç ilçenin denize kıyısı vardır ve bu ilçeler de Didim, Söke ve Kuşadası ilçeleridir. Aydın Ege Bölgesi'nde olmasından dolayı birçok plajı olan ve yaz aylarında tatil için tercih edilen illerimizden biridir. Aydın'da bulunan göller ise Bafa Gölü, Azap Gölü ve Aşağı Dip Gölü'dür.
Ege Denizi'ne kıyısı bulunan Aydın, Didim ve Kuşadası gibi Türkiye'nin iki önemli turizm merkezi ve çok sayıda tarihi eseri ile turizm potansiyeli yüksek bir ildir.
Aydın, Türkiye'nin Aydın ilinin merkezi olan şehirdir. Ege Bölgesi'nde yer alan, turizm ve tarım açısından en gelişmiş illerdendir.
Akdeniz iklim kuşağında kalan İzmir'de yazları sıcak ve kurak, kışları ılık ve yağışlı geçmektedir.
Aydın, Türkiye'nin bir ili ve en kalabalık yirminci şehri. 2015 itibarıyla 1.053.506 nüfusa sahiptir. Ege Bölgesi'nde yer alan, turizm ve tarım açısından en gelişmiş illerdendir. Ege Denizi'ne kıyısı vardır. Didim ve Kuşadası Türkiye'nin iki önemli turizm merkeziyle turizm potansiyeli yüksek bir ildir.
Ülkemizde incir ve kestane üretiminde birinci olan ilimiz; zeytin, pamuk, enginar ve çilek üretiminde ikinci, yerfistigi üretiminde ise üçüncü siradadir.
Özellikle yüksek kesimlere bazı yıllar 25-30 cm. ye varan kar düşmektedir. Aydın' da iklime bağlı olarak bitki örtüsü Akdeniz iklim özelliğini taşır. İlin topraklarının % 30 u ormanlarla kaplıdır. Yüksek kesimlerde palamut meşesi, meşe, karaçam, fıstık çamları, sedir ağaçları bulunur.
İlimiz nüfusunun yaklaşık %40'ının kırsal kesimde yaşıyor olması da ilimizde tarımın önemli bir sektör olduğunu göstermektedir. nedenle ilimizin sahip olduğu tarımsal kaynakların tespiti, geliştirilmesi, amacına uygun kullanılması ve kullanımının planlanması önem arz eden bir husustur.
Genel sıralamada bir basamak yükselen Aydın, müze ziyaretçisi oranında ve beş yıldızlı otel yeterliliğinde altıncı sırada. Eğitimde 17'nci basamakta.
ELİF BÜŞRA YURT- Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından alınan güncel verilere göre Aydın'ın hava kalitesi indeksi geçen yıla oranla %92 düzelerek Türkiye'nin temiz havasına sahip illeri arasına girdi.
Ocak ayının ortasına yaklaşırken birçok kentten kar manzaraları gelmeye başladı. Aydın'da da yılın ilk karının yağmasıyla kent adeta beyaza büründü. Dün akşam saatlerinde başlayan yağışlar, bugün öğleden sonra havanın soğuması ile birlikte yüksek kesimlerde kar yağışına dönüştü.
Akdeniz ikliminin hâkim olduğu Aydın ilinde sıcak aylar çoğunluktadır. Aynı zamanda deniz suyunun sıcaklığı mayıs-ekim aylarını kaplayan senenin yarısında su sporları ve yüzme olanağı da sağlamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri