Ameliyat sırasında, varisler çıkarılır veya bağlanarak kan akışı düzeltilir. Ameliyat genellikle genel anestezi altında yapılır ve hastanede birkaç gün yatmanız gerekebilir. Bacakta varis ameliyatı sonrası iyileşme süreci, genellikle birkaç hafta sürer.
Hastanın işlem sonrası bacağı elastik bandaja sarılır ve genelde 1 gece hastanede tutulur. Ertesi gün taburcu edilir. Kasıktaki dikiş, genelde estetik ya da cilt altı olarak bilinen alınmasına gerek olmayan tarzdadır.
· Ameliyat sonrası hastada genellikle anestezinin etkisi geçeceğinden dolayı aynı gün yürüyebilir. · Hasta en fazla bir hafta içinde işine dönebilir. · Varis ameliyatından sonra hasta en az 3 hafta süreyle varis çorabı kullanmalıdır. Bu şekilde açık teknik kullanılarak varis ameliyatı gerçekleştirilir.
İyileşme süreci genellikle 1-2 hafta sürer ve bu süre içinde fiziksel aktiviteler sınırlı olabilir. Ancak, son yıllarda geliştirilen daha az invaziv yöntemler de varis tedavisinde kullanılmaktadır.
Varis ameliyatı; yetmezlikli toplardamarın çıkarılması ya da bu damardaki kapakçıkların onarımı disiplinine dayanmaktadır. Yaklaşık 2 saat süren ameliyat sürecinde hastanın genel sağlık durumuna bağlı olarak lokal, epidural ya da genel anestezi uygulaması gerçekleştirilmektedir.
İlgili 16 soru bulundu
Sonuç olarak, varis ameliyatı zor bir ameliyat olarak kabul edilmez, ancak herhangi bir ameliyat gibi riskleri ve potansiyel komplikasyonları vardır. Ameliyat öncesinde ve sonrasında doktorunuzun verdiği talimatlara dikkat etmek, ameliyatın başarılı ve sorunsuz geçmesine yardımcı olabilir.
Hasta kontrole gelinceye kadar ayakları yukarıda istirahat etmeli ve bol bol yürüyüş yapmalı. Varis çorabı sürekli bacakta tutulmalı, sadece pansuman yapılacağı zaman çıkarılmalı. 5 gün geçtikten sonra geceleri uyurken varis çorabı çıkarılabilir bunun dışında uyanık olduğu saatlerde varis çorabı bacakta olmalı.
Bunlar; enfeksiyon, anormal kanama, solunum problemleri ve alerik reaksiyonlardır. Varis ameliyatı sonrasında açığa çıkabilecek bir başka problem ise; ayak bileklerinde his kaybı, morluklar ve varis probleminin yıllar sonra tekrar etmesi problemleridir.
Diyarbakır'da özel bir hastanede 15 Nisan'da varis ameliyatı olup aynı gün taburcu edilen öğretmen Tuğba Parlak, ertesi gün evinde fenalaştı. Kaldırıldığı hastanede yoğun bakıma alınan Parlak, 24 Nisan'da yaşamını yitirdi.
Varis, insanda ilerlerse ve rahatsızlık oluşturursa tedavi edilmesi ve ameliyat edilmesi gerekiyor. Ameliyat için uygun olan kişiler genellikle ileri derecede ağrı sorunu yaşayan kişilerdir. Kişi günlük hayatında birçok ağrı yaşıyorsa, varis ameliyatı için başvurmalıdır.
Klasik varis ameliyatlarında, hastaların yaklaşık %5 inde derin ven trombozu (toplardamar pıhtılaşması) gelişmektedir.
Varis Tedavisinden Sonra Ağrı
Büyük varisler için yapılan lazer, RF ve buhar tedavilerinden sonra tedavi edilen damar boyunca 2-3 hafta süren ağrı olabilir. Ağrı bazen daha kısa, bazen daha uzun sürebilir. Orta boy varisler için yapılan köpük tedavisinden sonra çok hafif ağrı olabilr ve çok daha kısa sürer.
Hastalarımızın bu tür sporlardan mümkün olduğu kadar sakınmalarını, eğer çok seviyorlarsa da tedaviden en az 6 ay geçtikten sonra başlamalarını öneriyoruz. Varis tedavisinden sonra yapılacak en iyi sporlar yürüme ve yüzmedir.
Kılcal varis tedavilerinde, çok ince iğnelerle yüzeyel bir tedavi yapıldığından ağrı minimaldir ve herhangi bir anestezi gerekmez. Venöz yetmezlikle birlikte olan büyük varislerin tedavilerinde ise anestezi uygulanmalıdır.
İşlem başarılı olduğunda kapatılan damar sertleşecek ve bir ay içerisinde vücut tarafından rezorbe edilip yok olacaktır. Bu süre zarfında kapatılan damarda sertlik ve gerginlik hissetmeniz normaldir ve geçicidir.
Varis ameliyatının türüne, hastanın sağlık durumu ve cerrahi işlem yapılan damarların durumuna göre kalp damar cerrahi uzmanının belirteceği süre boyunca varis çoraplarının giyilmesi gerekir. Varis çoraplarının giyilme süresi birkaç hafta veya birkaç ay kadar olabilmektedir.
Nasıl olsa geçer diye düşündüğünüz varis tedavi edilmediği taktirde ölümcül sonuçlar doğurabilir. Varis sinsice ve yavaşça ilerler ancak daimidir. Varis tedavi edilmediğinde bacaklarda ağrıya, toplardamarda enfeksiyona ve hatta akciğerlere pıhtı atma sonucu hayati risk taşıyan durumlar ortaya çıkmasına neden olabilir.
Fiyatlar uygulanacak yönteme (cerrahi müdahale, radyofrekans, skleroterapi, lazer tedavisi gibi) göre de değişiklik gösterebilir. Tedavi edilmesi gereken alanın büyüklüğü ve varislerin yaygınlığı da fiyatı etkilemektedir. Genellikle varis tedavisi fiyatları 3.000 TL – 3.500 TL'den başlamaktadır.
İster varis ameliyatı, ister lazer tedavisi gibi ameliyatsız tedaviler sonrasında olsun, tekrarlayan ya da tam düzelmeyen varislerin tümü tekrar tedavi edilebilir.
Varisli damarlar içinde kan akımı yavaşladığı için diğer bazı faktörlerinde etkisi ile pıhtı oluşabilir.
Ameliyatsız varis tedavisi ücretleri SGK tarafından karşılanmamaktadır. Ancak özel sağlık sigortasına sahip hastaların tedavi ücretini sağlık sigortalarından almaları mümkün olabilmektedir.
Lazerle varis tedavisinde kullanılan kateter yaklaşık 1-2 mm lik bir delikten yerleştirildiği için, bu kadar küçük bir delik fark edilebilir bir iz bırakmaz. Bu nedenle lazerle varis tedavisi normalde iz bırakmaz.
Varis tedavisi için hangi doktora gidilir sorusuna doğru cevap bilgilendirmelerimizden de anlaşılacağı üzere kalp ve damar cerrahisi uzman doktordur.
Varise kesin çözüm mümkün olup bu tedavinin mutlaka işin ehli doktorlar tarafından yapılması gereklidir. Tedavi öncesinde venöz haritalama yapılmaması tedavinin başarılı olmamasına neden olabilir. Bu nedenle venöz haritalama yaptırmadan varis tedavisi yaptırılmaması çok önemlidir.
Varis Tedavisi
Yaygın olarak tercih edilen tedavi seçenekleri skleroterapi, lazer, radyofrekans ablasyonu, varis çorabı ile basınç uygulaması, pake eksizyonu ve açık cerrahi ile stripping uygulaması olarak sayılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri