Nazilli, Ege Bölgesi'nde Aydın ilinin en büyük nüfusa sahip olan ikinci ilçesidir.
Dünya çapında turizm noktalarıyla ün yapan Aydın, nüfus bakımından en büyük ilçesi merkez ilçe Efeler'dir. Kentin kalbi konumunda olan Efeler ilçesi, birçok özelliğinden dolayı rağbet gösterilen bir yer.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 9 Ekim 1937'de 'Nazilli atide göstereceği gelişme ile vilayet merkezi olacaktır' demiştir. Türkiye'de il olma sözünü alan ilk şehir Nazillimizdir. 40 ilden daha büyük olan kentimiz hem nüfus hem de ekonomik güç olarak kendisini kanıtlamıştır.
Aydın il merkezine yaklaşık olarak 45 kilometre mesafede yer alan Nazilli, Aydın'ın ilgi çeken ilçelerinden biridir.
İlçenin kuzeyinde İzmir ilinin Selçuk ilçesi kuzeydoğusunda Germencik doğusunda Koçarlı kuzeybatısında Kuşadası güneyinde Didim bulunmaktadır. 1064 km²'lik yüzölçümü bakımından ilin en büyük, nüfus bakımından ise Efeler, Nazilli ve Kuşadası'ndan sonra 4. büyük ilçesidir.
İlgili 26 soru bulundu
Aydın ili, 8116 km2 yüzölçümü ile ülkemizin orta büyüklükte illeri arasında yer almaktadır. İlin en büyük yüzölçümüne sahip ilçesini 1064 km2 Söke oluştururken, Buharkent 124 km2 ilin en küçük ilçesi durumundadır (Tablo 1).
ile doğayı ve denizi ayağınıza getiren harika bir proje.
Altı ilçeyle birlikte toplam 284 bin nüfusa ulaşacak olan Nazilli'nin il olması durumunda kalan diğer ilçelerin nüfusunun 750 binin üzerinde olması dolayısıyla Aydın, büyükşehir statüsünde kalmaya devam edecek.
Aydın - Nazilli arası otobüs yolculuğu ortalama olarak 49 dakika sürmektedir.
Nazilli'nin nesi meşhur sorusunun yanıtı da pidesi ve inciri şeklinde özetlenebilir.
Nazilli ilçe merkezi ile Aydın il merkezi arasında yaklaşık olarak 24 km mesafe vardır.
Bozdoğan, Buharkent, Çine, Germencik, Efeler, Koçarlı, Karpuzlu, İncirliova, Karacasu, Köşk, Kuyucak, Nazilli, Sultanhisar ve Yenipazar. Denize kıyısı olan Kuşadası, Söke ve Didim ilçeleri ile beraber toplamda 17 ilçeden oluşmaktadır Aydın.
Merkezi İzmir şehri olan Aydın Vilayeti, İzmir Merkez Sancağı, Aydın Sancağı, Saruhan (Manisa) Sancağı ve Menteşe Sancağı'ndan oluşmaktaydı. 1892'de Aydın Vilayeti'nin 4 sancağına Aydın Sancağı'ndan ayrılarak sancak olan Denizli'nin eklenmesiyle, toplam sancak sayısı 5'e çıktı.
Aydın'ın Türk egemenliğinde bir yönetim birimi statüsü kazanması 1390 yılında Yıldırım Beyazıt'ın şehzadesi Ertuğrul Bey'in Vali olarak Aydın'a atanmasıyla başlamıştır. Aydınoğulları zamanında şehrin adı Aydın Güzelhisarı olmuş, daha sonra Aydın adını almıştır.
Ege Bölgesi'nde yer alan, turizm ve tarım açısından en gelişmiş illerdendir. Kuzeyinde İzmir, kuzeydoğusunda Manisa, doğusunda Denizli, güneyinde Muğla illeri, batısında Ege Denizi bulunmaktadır. İlin denizden yüksekliği 64 metredir.
Nazilli - İstanbul arası yaklaşık olarak 695kms'dir. Kamil Koç ile Nazilli - İstanbul seyahatiniz tahmini olarak en az 8 saat 55 dakika saat sürer.
Kurduğu kentte o günlerin geleneklerine göre kendi ismi Nazlu'yu vermiş zamanla Nazilli olarak kalmıştır. 2-Hammer ve Evliye Çelebi gibi tarihçiler ise güzel ve nazlı kızları olduğu kadar şehrin güzelliğini, nazlılığını bu kızlara benzeterek Nazilli adının buradan kaynaklandığını ileri sürmüşlerdir.
Nazilli'nin il olması, bölgenin ekonomik ve sosyal gelişimini de hızlandıracak. Nazilli'nin il olma yolunda önemli bir adım olan 100 bin nüfus kriteri, 2023 yılından itibaren uygulanacak. Bu değişiklikle birlikte, Nazilli'nin il olma şansı daha da artmış durumda.
Aydın, Türkiye'nin bir ili ve en kalabalık yirminci şehridir. Aydın nüfusu 2019 yılına göre 1.110.972'dir.
Turistlerin turizm çekiciliği açısından rağbet ettikleri plajlar; Pigale Plajı (Kuşadası), Kadınlar Denizi Plajı (Kuşadası), Güvercinada Plajı (Kuşadası), Yavansu ve Aslanburnu Plajı (Kuşadası), Güzelçamlı Plajı (Kuşadası), Altınkum Plajı (Didim), Tavşanburnu Plajı (Didim), Gevrek ve Akbük (Didim) plajlarıdır.
Nazilli, Aydın'ın en büyük ikinci ilçesidir. Aydın il merkezine 46 km, Denizli il merkezine ise 81 kilometre mesafede yer alan Nazilli, Ege Bölgesi'nin en eski yerleşim merkezlerinden bir tanesidir. Aydın'ın geriye kalan 16 ilçesine göre oldukça kalabalık olmakla birlikte, aynı zamanda önemli bir ticaret merkezidir.
Genel sıralamada bir basamak yükselen Aydın, müze ziyaretçisi oranında ve beş yıldızlı otel yeterliliğinde altıncı sırada. Eğitimde 17'nci basamakta.
Kışları ılık ve yağışlı geçer, sıcaklık genellikle 10-15 derece arasındadır. İlkbahar ve sonbahar mevsimleri ılık ve yağışlıdır.
Ülkemizde incir ve kestane üretiminde birinci olan ilimiz; zeytin, pamuk, enginar ve çilek üretiminde ikinci, yerfistigi üretiminde ise üçüncü siradadir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri