“Bir Sürgün romanının kahramanı Doktor Hikmet II. Abdül- hamit devrinin ortada kalmış aydın zümresinin temsilcisidir.
Sentimantal Bir Kaçısın Romanı: Bir Sürgün
Romanın başkişisi olan Doktor Hikmet'in İzmir'den Paris'e kaçması siyasî bir kaçıştan öte kafasında cennetleştirdiği Batı'ya ulaşma çabasıdır. Romanın başında Doktor Hikmet -25 Temmuz 1905 yı- lında- İzmir'de -Kordon'da- oturmuş elindeki Fransız mecmuaları karıştır- maktadır.
Hikmet, Abdülhamit devri aydınlarını ve onların zihniyetlerini temsil eden bir karakterdir. 29 bölümden oluşan eserde İzmir'de yaşadığı sürgün hayatından usanıp Paris'e kaçan Doktor Hikmet'in bu şehirdeki huzursuz yaşamı anlatılmaktadır.
Genç bir doktorun Abdülhamid devrinde Paris'e kaçışı, aşk yüzünden hastalanması, gurbette geçen yoksul hayatı. Ve bu hayat çevresinde Jön Türkler'in sürgündeki ilişkileri, II. Abdülhamid istibdatında karşı yürütülen muhalefet, iç çekişmeler, çıkar çatışmaları, bölünmeler vb. Anlatılır.
Sürgün romanında Beyrut, vatanından ayrılmak zorunda bırakılan başkişi Hilmi Efendi'nin gözüyle tasvir edilir. Refik Halit Karay'ın kendi hayatından izler taşıyan bu roman, Minelbab İlelmihrab adlı hatıra kitabıyla paralellik gösterir.
İlgili 16 soru bulundu
Sürgün (Özel Baskı) - Refik Halid Karay.
Bir Sürgün romanı 1904-1905 yılları arasında geçer. Bu dönem, Osmanlı'da II. Abdülhamit yönetiminin baskıcı niteliğini yoğunlaştırdığı dönemdir.
Yazar: Refik Halid Karay.
Yeşil Gece, Reşat Nuri Güntekin'in bir romanıdır. Kararmış ve sadece yeşil bir ışıkla aydınlanmış zihinleri bir yenilikçi öğretmenin gözünden anlatan roman, Kurtuluş Savaşı'nı Cumhuriyet'in ilk yıllarını anlatmıştır. Kitap 1928 yılında bitirilmiştir.
Yakup Kadri'nin Yaban romanı Türkiye'de bugün de kendini gösteren aydın-halk kopukluğunun bir anlatımıdır. Kaybedilen I. Dünya Savaşı sonunda Anadolu'da bir köye yerleşen şehirli genç subay Ahmet Celâl, burada köylülerin millî kurtuluş savaşına karşı nasıl ilgisiz kaldıklarını dehşetle görür.
Kiralık Konak, Yakup Kadri Karaosmanoğlu'nun Osmanlı Devleti'nin çöküş döneminde, İstanbul'da Batılılaşma ile geleneksel değerlerin, kuşaklar arasında farklılaşan değer yargılarının, yaşam biçimlerinin çatışmasını irdeleyen bir romanıdır.
Yakup Kadri Karaosmanoğlu, edebiyat yaşamının başında Fecr-i Ati edebiyat topluluğunun kurucu üyeleri arasında yer almıştır. Daha sonra bireyci düşüncelerden uzaklaşarak toplumculuğu kabul etmiş bir yazar halini almıştır. Çeşitli dergi ve gazetelerde yazmış, yönetiminde yer almıştır.
Yakup Kadri Karaosmanoğlu 27 Mart 1889 yılında Kahire'de doğmuş ve edebiyatta birçok türde eserler vermiş yazar, gazeteci ve diplomattır. Cumhuriyet döneminde eserler vermiş olan yazar Milli Edebiyat zevk ve anlayışını sürdüren yazarlardan olmaktadır. Aynı zamanda memleket edebiyatçısıdır.
Yakup Kadri'nin yeterince üzerinde durulmamış, giderek unutulmuş romanlarından olan Bir Sürgün, önce Ulus'ta tefrika edilmiş (sayı 5840-5935), aynı yıl içinde, 1937'de kitap olarak yayımlanmış.
Hilmi Efendi, Ermeni sürgünlerle kader birliği eder. Refik Halid Karay'ın betimlemeleri, psikolojik tahlilleri, dili çok etkileyici.
Çete (Refik Halid Karay) Fiyatı, Yorumları, Satın Al - Kitapyurdu.com.
Yazarın ilk romanı olan Nur Baba (1922) bir Bektaşi tekkesindeki bozulma üzerinden tekke vasıtasıyla gerçekleşen bir aşkı anlatır. Bu aşk, mürşit Nur Baba açısından geçici ve zevke dayalıdır. Özne kendisidir ancak aşkın nesnesi olan kadınlar zamanla değişir.
Kiralık Konak Yakup Kadri Karaosmanoğlu.
Alemdar, Peyam-ı Sabah gazetelerinde ve Aydede dergisinde İstiklal Savaşı aleyhine yazdığı yazılardan ötürü vatan hainliğiyle suçlandı, Yüzellilikler listesine alındı ve 1922'de Yüzelliliklerle birlikte yurt dışına çıkarıldı. Uzun süre Beyrut ve Halep'te sürgün yaşadı.
Refik Halit Karay, Anadolu yaşamını anlatan öyküleri ile tanınmaktadır. Romancı, öykü yazarı ve gazetecidir. Kurtuluş savaşına karşı tutumu ile vatan haini damgası yemiş ve yıllarca sürgün edilmiş bir yazardır. 'Cem' ve 'Kalem' mizah dergilerinde takma lakap ile siyasi mizah yazıları yazmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri