Piercing, buruna veya bedenin başka bir yerine küpe gibi delik delinerek takılmışsa ve deliğe de su ulaşıyorsa abdeste ve gusüle engel olmaz.
Piercing de güzel bir aksesuar değil. Dövme yasaktır, piercing de hoş baktığımız bir şey değil. Oje ile namaz kılınır mı? Abdest aldığında tırnağında oje yoksa abdestin bozulduğuna ana kadar namaz kılabilirsin.
İslamiyet'te kadın veya erkeğin hızma veya piercing takması mekruh olarak sayılmıştır.
Gusül ve Abdest
Burna veya bedenin başka bir yerine yapıştırılan hızma suyun deriye temasını engelleyeceği için abdeste ve gusle mani olur. Ancak hızma, küpe gibi delik delerek takılmışsa deliğe de su ulaşıyorsa abdest ve gusle engel olmaz.
dolayı sargı bulunması abdeste ve gusle engel değildir.
İlgili 32 soru bulundu
Bu konuda cumhurun delilleri daha kuvvetli ve isabetlidir. Buna göre abdestte ağzın ve burnun yıkanması sünnet olduğundan, abdest esnasında bir hastalıktan veya ameliyattan dolayı veya sebepsiz olarak ağza ve burna su vermeyi terk eden kimsenin bu davranışı abdestin geçerliliğine engel olmaz.
Protez tırnağın abdest geçirmediğine dair ifadeler de bulunmaktadır. İşte protez tırnak hakkında bilgiler... Protez tırnak günah mı? Tedavi amaçlı ve geçici bir süre ile kullanıldığı için söz konusu işlem sargı hükmünde olacağından, suyun doku veya deriye ulaşmaması guslün/abdestin geçerli olmasına engel değildir.
Değerli kardeşimiz, Bu delikler kulak etlerinin birleşmesiyle kapanmışsa, bunları tekrar deldirip içini yıkamak gerekmez.
İyileşme sürecinde olan aksesuarınıza asla dokunmamalısınız. Aksesuarı çok fazla hareket ettirmek, piercinginizin kapanmasına neden olabilir ve elleriniz zararlı bakterileri barındırabileceğinden mikrop kapabilirsiniz. Ayrıca piercing aksesuarınızla dilinizle de oynamamaya dikkat etmelisiniz. Öpüşmek yok.
Değerli kardeşimiz, Gusül abdestinde kulak temizliği, görünen yerlerdir. Bu bakımdan iç ve dış kısımda görünen yerleri yıkamak yeterlidir.
657 sayılı devlet memurları kanununda piercing, dövme vs yasak. Küpe için herhangi bir kısıtlama yok.
Ancak dinî bakımdan zarurî bir durum varsa başka meseledir. Bu meselede, yani kulağı deldirmekte bir zaruretten bahsetmek mümkün değildir. Muhtemel olan bu halin dışında, kulak deldirmekte bir mahzur bulunmamaktadır. Birden fazla delik deldirmek de caizdir.
Yasaya göre piercing yapan işletmeler, vücutlarını deldirmek isteyenlerden 18 yaşın üzerinde olduğunu kanıtlamasını isteyecek, aksi takdirde işletmeler cezayla karşılaşacak.
Piercing yaptırdıktan sonra dikkat edilmesi gereken noktalar: Piercing yapıldıktan sonra ilk 24 saat duş almamak ; enfeksiyon oluşmaması için şehir şebeke suyundan korumak gerekir.
Din İşleri Yüksek Kurulu'nun resmi sitesinde dövme yaptırmayla ilgili gelen sorulara verdiği yanıt ise şu şekilde: Vücuda iğneler batırılıp, açılan deliklere boyalı maddeler konularak yapılan dövme, eski çağlardan beri yapılan bir cahiliye adeti olup, sağlık açısından zararlı olduğu gibi, dinen de yasaklanmıştır.
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, oje ve ruj gibi vücut üzerinde tabaka oluşturan, suyun bedene ulaşmasına mani olan maddelerin abdest ve gusül abdestine engel teşkil ettiğini açıkladı. "Bunların abdest veya gusülden önce giderilmesi gerekir.
Alimler ortak görüş olarak kadınların kulaklarını deldirip süs eşyası takmasının caiz olduğunu söylerler. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) zamanından önce ve o zamanın içerisinde kadınlar küpe takmış ve bu devam ettirilimiştir. Kadınlar fıtrat gereği ziynet eşyaları ve süslenme hususlarında özenlidirler.
Pirsing ve Hızma (İngilizce: piercing), bir takı türüdür. Cildin ve altındaki yağ tabakasının ya da kıkırdağın delinmesi ve takı ya da iğne takılması usulü ile gerçekleştirilen vücut süsleme sanatıdır. Bu şekilde takılan takılara da pirsing denir. Pirsing çoğunlukla kişisel bir kendini ifade yöntemi olarak kullanılır.
Piercingin yutulması durumunda sindirim sisteminde ya da akciğerlerde hasar oluşabilir. 16. Piercing uygulamasının iyileşme süresinin uzaması nedeniyle ağız içindeki bakterilerin artması hayati risk taşıyan bir bakteriyel enfeksiyon komplikasyonu olan toksik şok sendromunu ortaya çıkarabilir.
Eğer hızma burna veya başka bir yere yapıştırılıyorsa suya engel olacağı ve altı ıslanmayacağı için gusle engel olur. Ama hızma, küpe gibi delinerek takılıyorsa deliğe su girmesi için ovuşturulup suyun o delikten geçmesi sağlanırsa gusle engel olmaz.
Gusül abdesti ağza su alıp boğaza kadar çalkalamak, burna su çekmek ve bütün vücudu hiç kuru yer bırakmayacak şekilde yıkamak suretiyle yapılır. Burada sayılan işlemler Hanefîlere göre guslün farzlarıdır. Birinin eksik bırakılması hâlinde gusül geçersiz olur.
Anasayfa / TEMİZLİK (TAHARET) / Gusül / Guslederken suyun küpe deliklerine ulaşması şart mıdır? Guslederken suyun küpe deliklerine ulaşması şart mıdır? Yıkanmasında güçlük ve zahmet olan göz, kapanmış küpe deliği gibi yerleri yıkamak farz değildir (İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, 1/152-153).
Süslendiğinde dışarı gözlerini kapamadan çıkmaması gerekliliği oluşur. Takma kirpik yapıştırıcısı tende bir su geçirmez tabaka oluşturuyorsa abdeste mani olur.
Bu nedenle cilt üzerinde suyun deriye temas etmesini önleyecek maddeler bulunursa gusül ve abdest geçerli olmaz. Cilt üzerinde kalın bir tabaka oluşturan fondöten, kapatıcı gibi ürünler ise suyun temasını engellediği sürece abdesti geçersiz kılmaktadır ve abdestin tazelenmesi gerekmektedir.
Özellikle Diyanet'in açıklamasına göre; cildin üstünde bir tabaka oluşturmayan dövmeler gusle ve abdeste mani olmamaktadır. Yalnız deri üstüne yapılan ve suyun temasını engelleyen bir tabaka oluşturan dövmeler güsle ve abdeste engel olacağı için namaza da engel olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri