Yaşlanma, ayrıca sesin, ses tellerinden dudaklara doğru gidişi sırasındaki yankılama şeklini değiştirir ve bu yankılama değişikliği ses kalitesini etkiler. Yaşa bağlı ses değişikliği kadın ve erkekte farklıdır. Erkeklerde daha belirgin Erkeklerde bu değişiklik daha belirgindir.
Ergenlik döneminde, erkek çocuklarda perde yaklaşık bir oktav düşer. Kızlarda temel frekanstaki düşüş daha az olmakla birlikte, ergenlik döneminde erişkin düzeyine iner. Ergenlikte ses değişimi ortalama 3-6 ayda tamamlanırken en fazla 1 yıl sürer. Kızlarda ses değişimi 15 yaşında, erkeklerde 14-15 yaşında tamamlanır.
Yaşlandıkça ses telleriniz gevşiyor ve konuştukça hava sızdırıyorsunuz, böylece sesiniz hırıltılı bir hale geliyor. Bu aynı zamanda, neffessiz kaldığınız için çok uzun cümleler kuramamanız anlamına geliyor. Ayrıca, kaslar zayıfladığı için yaşlandıkça sesiniz inceliyor.
17 ile 18 yaşlarına gelindiğindeyse değişim tamamlanmaktadır ve yeni ses yapısına kavuşulmaktadır. Kadınlarda ses genel olarak 17 ile18 yaşlarına gelindiğinde ses değişimi tamamlanmaktadır ve yeni ses yapısına kavuşulmaktadır.
Vücut ergenliğe girerken, gırtlak (veya ses kutusu) büyür ve kalınlaşır. Hem erkeklerde hem de kızlarda olur, ancak değişiklik erkeklerde daha belirgindir. Kızların sesleri sadece birkaç ton derinleşiyor ve değişim zar zor fark ediliyor. Ancak erkek çocukların sesleri çok daha derinleşmeye başlar.
İlgili 15 soru bulundu
* Yaşlandıkça insanın sesi kalınlaşır mı? Erkeklerde kalınlaşır, kadınlarda daha da incelir. Eğilim bu yöndedir.
Ses kısıklığının meydana gelmesine, nörolojik sıkıntılar, psikolojik rahatsızlıklar, kalıtsal durumlar, hamilelik, kullanılan ilaç ve hormonlar, kötü huylu tümörler sebep olabilir. Ses kısıklığının en yaygın sebebi, akut larenjittir.
Genital bölge ve koltuk altında tüylenme, genital bölgede renk koyulaşması, penis boyunda büyüme ve sabah ejakülasyonu olarak devam eder. Ses kalınlaşması sıklıkla 13-14 yaş civarında başlamaktadır.
Ses tonu da tıpkı koku ve yüz simetrisi gibi kişinin genleriyle ilişkili olan bir özellik.
İnsan sesi yaşlandıkça değişir.Bunun nedeni larenks (hançere, gırtlak), solunum sistemi, ağız ve boğaz dokusundaki anatomik değişiklikler. Bunların bir kısmı kas atrofisi (organların körelmesi), dokuların sertleşmesi ve zarların kuruması sonucu ortaya çıkar.
Vücudumuzdaki diğer organlar ve dokular gibi, gırtlak (larinks) ve ses telleri de yaşlanır. Yaşlanan ses (presbifoni), yaşlanma ile ses tellerinin yapısı ve işlevinde olan iki ana değişiklik sonucunda ortaya çıkar. Birincisi, ses tellerini oluşturan kaslar vücuttaki diğer kaslarda olduğu gibi kütle kaybına uğrar.
Ham ses, ses telleri tarafından ortaya çıkar. Ancak ses rengi; dil, damak, dişler, dudaklar ile şekillendirilmektedir. Bu yapılar değiştirilemediği için sesi herhangi birinin sesine benzetmek teknik olarak şuan için mümkün değildir. Ses inceltme ve kalınlaştırma ameliyatları özel bir alan olduğu unutulmamalıdır.
Seste meydana gelen anormal ton değişiklikleri sonucu genel bir durumdur. Ses kısılması sonucu; seste çatallaşma, ton değişimi ve sesin fısıltı şeklinde çıktığı görülmektedir. Ses tellerinde meydana gelen düzensizlik veya düşme tellerin uygun şekilde bir araya gelme işlevini bozarak, seste değişime neden olmaktadır.
Erkeklerde ergenliğin ilk aşamasında cinsel gelişimin ortaya çıkması 11-12 yaş civarlarında olur. Erkeklerdeki üreme organları olgunlaşır ve erkek çocuklarda geceleri boşalma başlar. Erkek çocuklar eğer bu duruma hazır değilse korkabilirler. Bir yıl boyunca gece boşalmaları olabilir.
Şarkı söyleme sesinin değişim süreci konuşma sesininkinden daha uzun sürer. Erkek çocukların çoğunda 12 ile 15 yaşları arasında meydana gelir.
Adaçayını sade şekilde içebileceğiniz gibi bir miktar hibiskus ve zencefille karıştırarak da tüketebilirsiniz. Eğer ses kısıklığından şikayetçiyseniz sesinizi yumuşatmak için adaçayı ve bal karışımından hazırlanan bitki çayını içerek sesinizi daha yumuşak tonda kullanabilirsiniz.
En sık sebep, soğuk algınlığında , üst solunum yolu enfeksiyonlarında veya sesin fazla kullanılması sonucunda karşılaştığımız ses tellerinin şişmesidir. Daha uzun süreli ses boğukluğu, çoğunlukla, sesin uzun süre aşırı, yüksek tonda veya uygun olmayan bir şekilde kullanılması sonucu oluşur.
Disfoni veya diğer bir deyişle ses bozuklukları daha çok sesin yanlış veya fazla kullanımıyla ortaya çıkan fonksiyonel ses bozukluğu şeklinde olabileceği gibi organik, nörojenik veya psikolojik nedenlerden ötürü de gelişebilir. Ses bozukluklarının hayat kalitesi üzerinde önemli bir etkisi bulunmaktadır.
Ses tonu etkili bir iletişimde önemli etkenlerden biridir. Konuşurken ses tonu çok iyi ayarlanmalı, güven verici ve tok olmalıdır. Fısıltı gibi monoton konuşma karşıdakini ikna edemediği gibi olumsuz bir izlenim de yaratır. İstikrarlı bir ses tonu, iyi ayarlanmış konuşma biçimi ikna edici olacaktır.
Ses kısıklığının birçok önemli nedeni vardır
Ayrıca nörolojik bozukluklar, psikolojik hastalıklar, genetik sendromlar, ergenlik dönemi, hipotiroidi, gebelik, yaşlılık, hipertansiyon ilaçları, hormonlar, doğum kontrol hapları, nodüller, polipler ve kötü huylu tümörler ile de görülebilir.
Ses kısıklığı ile birlikte veya bağımsız olarak; ses değişiklikleri, nefes almada güçlük, kronik boğaz ağrısı, kulak ağrısı, kanlı öksürük, yutma ve yutkunma güçlüğü, boyun bölgesinde hissedilen yumrular / kitleler, kilo kaybı gibi belirtiler de görülebilir.
Ses kısıklığı 3 haftayı geçiyorsa ertelenmemesi gerekir, özellikle uzun süredir sigara içiyorsanız ve ses kısıklığınız varsa asla ertelemeyin. Ses kısıklığının larenjit, nodül ve polip gibi basit sebepleri olabileceği gibi gırtlak kanserlerinde de ilk bulgu ses kısıklığıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri