Ayete'l Kürsi'de Allah'ın 99 isminden dördü yer alır. Hayy, sürekli yaşayan, uyumayan, hep var olan anlamına gelir. Kayyum, ise gücü ve kudreti sınırsız olan anlamına gelir. Aliyy ve Azim isimleri ise yüceliğinin ve büyüklüğünün sınırsız olması demektir.
AYETEL KURSİ'DE GEÇEN ALLAH'IN İSİMLERİ VE ANLAMLARI
El-Hayy: Diri, her şeyi bilen, her şeye gücü yeten anlamına gelir. El-Kayyum: Gökleri ve yeri her şeyi tutan anlamına gelir. El- Aliyy: Pek Yüce, pek yüksek anlamına gelir. El- Azim: Çok azametli olan anlamına gelir.
Allahu Tealayı yücelten, onun en güzel sıfatlarından ve isimlerinden, kuvvetinden ve kudretinden bahseden Ayet-el Kürsi, tevhid ilminin en büyük ayet-i kerimesidir. Geceleyin inmiş olan bu ayet çok derin anlamlar ifade eder. Ayet-el Kürsi'de bulunan Esma-i İlahiye hiçbir Ayet-i Kerimede yoktur.
Ayetel Kürsi içerisinde Allah'ın sıfatları ve isimleri zikredilmektedir.
Ayetel Kürsi Türkçe Anlamı
Diyanet meali şu şekildedir: "Allah, O Allah'tır. O, yegâne hak mâbuddur ki O'ndan başka İlâh yok, yalnız O; daima yaşayan, duran, tutan, her an bütün hilkat üzerinde hâkim, Hayy ü Kayyum ancak O'dur. Ne gaflet basar O'nu, ne uyku. Göklerde, yerde ne varsa hepsi O'nundur.
İlgili 43 soru bulundu
Ayetel Kürsi ayeti kerimesi; Kuran-ı Kerimde yer almakta olan en büyük ayeti kerime olma özelliği barındırmaktadır. Bunun en önemli sebebi ise Allah'u Teala'nın en büyük ismi ile başlıyor olmasıdır. Bu ayeti kerime kendi içinde Allah'ın Birliğini ilan etmektedir.
Kısaca bu ayetin konusu Allah'ın varlığına ve birliğine inanıldığı, her şeyin onun olduğu ve herkesi koruyabilecek yücelikte olduğudur. Koruyucu özelliklere sahip olduğuna inanılan ayet-i kerime, farz namazlardan sonra okunduğu gibi, diğer zamanlarda da Allah'a sığınmak için, şerden korunmak adına okunur.
Devamlı olarak Ayetel Kürsi okumaya devam eden kişi hem dünyada hem de ahirette büyük makamlara erişir. Ayetel Kürsi duasını nimetlere 313 defa okuyup ve her okuyuşta hu diye üfürülürse o nimet bereketlenir. 313 ayet- el kürsinin hatim adedidir.
El-Hayy ismi daima canlı, her şeye gücü yetebilen ve her şeyi bilen anlamına gelmektedir. El-Kayyum ismi ise yeri ve göğü ayakta tutan, tüm evreni idare eden manasındadır. El-Aliyy ise en yüce demektir. El-Azim ise sonsuz derecede büyük manasındadır.
Yatarak dua etmekte bir sakınca var mıdır? Ayakta, oturarak veya yatarak Allah'ı anmakta, dua edilmesinde bir sakınca yoktur.
Kayyum: Yarattıklarını koruyup idare eden ve işlerini düzenleyen olarak tanımlanabilir.
Ayetel Kürsi duası, Kur'an-ı Kerimde bulunmakta olan Bakara suresinin tevhid akidesinin anlatılmakta olduğu 255. Ayetin adı olmaktadır. Ayetel Kürsi duası mevcut olan adını ayetin içinde geçmekte olan ve “taht, hükümranlık, ilim, kudret” gibi çeşitli anlamları taşıyan 'kürsi' kelimesinden almış durumdadır.
Ayetel Kürsi, Kur'an-ı Kerim'i tutarak okunmadığı müddetçe abdestsizken okunabilir. Ancak abdest alınarak okunması daha faziletli olduğundan abdestli halde okunması tavsiye edilir.
Bunu okuyan kişiye cennetin sekiz kapısı açılır ve dilediği kapıdan cennete girer. Cenabı hak sevdiği bir kuluna namazdan sonra ayet- el kürsi okumayı unutturmaz. Kabir ehli için okunursa cenabı hak ayet-el kürsinin fazileti hürmetine o kabir ehlinin kabrini genişletir ve makamını yükseltir.
Bunlar: Vücud, Kıdem, Bekâ, Vahdâniyyet, Muhâlefet-ün lil-havâdis ve Kıyâm-ü bi-nefsihîdir. Vücûd, kendiliğinden var olmak demektir. Kıdem, varlığının öncesi, başlangıcı olmamaktır. Bekâ, varlığı sonsuz olmaktır, hiç yok olmamaktır.
- Ayet-el Kûrsi, Kur'ân-ı Kerimin dörtte biridir. - Devamlı okunursa unutkanlığı giderdiğini Hz Ali (K.V.) buyurmuştur. - Evden çıkarken, eve gelince okuyan her işinde muvaffak olur ve hayırlı işleri başarır.Yemeğe okunursa yemek bereketlenir.
Ayet-el Kürsi cinlerin şerrinden korunmak için büyük bir kaledir. İnsan tam bir teslimiyetle Ayet-el Kürsi okursa, şeytan ona yaklaşmaz, yaptığı hileleri bozulur. Cinin hastadan uzaklaşmasında bilhassa son ayetin fazla tekrarlanmasının uzaklaşmasında çok tesiri vardır.
41 Ayetel Kürsi Mucizesi | Rabbine sığınmak için okumalı Rabbimiz'in büyüklüğünü ve azametini anlatan bu sûre, bizleri her türlü şer ve beladan en güzel şekilde korur ve muhafaza eder. Bunu okuyan kişiye cennetin sekiz kapısı açılır ve dilediği kapıdan cennete girer.
Müfessirler “Allah'ın/rabbin yüzü” mânasındaki bu ifadeyi müteşâbihattan kabul etmiş ve “Allah'ın zâtı, kendisi, varlığı, muradı, rızası, hoşnutluğu ve kıblesi” gibi mânalar vermiştir. Gazzâlî'ye göre varlık iki türlüdür; biri kendi kendine, diğeri başkası sayesinde var olan varlıktır.
Allah ismi Arapçadan dilimize geçmiş olan ''Elihe'' sözcüğünden türetilmiştir. İlah, yüce, ulu olan anlamına gelir. İslam inancına göre göğün yedi katını, gezegenleri, insanları ve diğer tüm canlıları yaratan Allah'tır.
2. Allah dünyada görülemediği gibi O'nun âhirette de görülmesi mümkün değildir. Zira Kur'an'da gözlerin Allah'ı göremediği açıkça belirtilmiş (el-En'âm 6/103), Hz. Mûsâ'nın kavminden Allah'ı görme talebinde bulunanların dünyada cezalandırıldığı haber verilmiştir (el-Bakara 2/55; en-Nisâ 4/153).
Allahü teala izin verirse kişinin her ne hastalığı olursa olsun, güzel niyetlerle okuduğu 313 ayetel kürsi duasından sonra şifa bulur. Evine doktor girmez. Sıkıntı ve vesveseye karşı iyi gelir. Kişilerin içindeki sebepsiz sıkıntıyı giderir ve gereksiz endişelere zerk olmasından sakındırır.
İlk etapta Ayetel Kürsi'yi ezberlemeye gayret etmekle birlikte bu ayetin yerine geçici olarak Kafirun, İhlas, Felak ve Nas sureleri okunabilir.
AYETEL KÜRSİ GÜNDE KAÇ KEZ OKUNMALI? Bu duayı günde 313 kez okumak inananlar açısından oldukça önemli. Ahiret hayatı ve dünyevi istekler için 313 kez Ayetel Kürsi okumak hem büyük sevap kazandırıyor, hem de istekler için aracı niteliğinde oluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri