Ayıp kelimesi dilimize Arapçadan geçmiştir. Ayıp kelimesi sözlüklerde farklı anlamlarla karşınıza çıksa da genel olarak hepsi aynı anlama çıkmaktadır.
ayıp etmek, 10 karakter ile yazılır. Ayrıca, a harfi ile başlar, k harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'a', 'y', 'ı', 'p', ' ', 'e', 't', 'm', 'e', 'k', şeklindedir. ayıp etmek kelimesinin tersten yazılışı kemte pıya diziliminde gösterilir.
Arapça ˁyb kökünden gelen ˁayb عيب “kusur, hata” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Arapça ˁāba عاب “kusurlu idi, kusur etti” fiilinin faˁl vezninde masdarıdır.
Sözlükte “kusur, eksiklik, leke, utanç veren söz ve davranış” anlamına gelen ayıp, İslâm borçlar hukukunda akde konu olan malın insanlar nazarındaki kıymet ve itibarını azaltan ârızî kusur ve eksikliğini ifade eder.
Eski Türkçe ile kaleme alınmış metinlerde ''gözel'' şeklinde geçen güzel sözcüğü, iyi, hoş, alımlı ve çekici anlamına gelir.
İlgili 33 soru bulundu
Kız çocuklarına verilen Ahu ismi, Farsça kökenlidir. Kelimenin sözlük anlamı ceylandır. Divan edebiyatında ceylan, güzelliği, zarafeti ve masumiyeti simgeler. Bu nedenle, Ahu sözcüğü 17. yüzyıldan itibaren sevgili ve canan anlamında da kullanılmıştır.
Yahşi kelimesi, güzel anlamında kullanılan bir kelimedir. Güzel kelimesiyle aynı anlama sahip olan bir kelime çeşididir.
ayıp, 4 karakter ile yazılır. Ayrıca, a harfi ile başlar, p harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'a', 'y', 'ı', 'p', şeklindedir. ayıp kelimesinin tersten yazılışı pıya diziliminde gösterilir.
ayb / عيب Ayıp, utanılacak kusur.
Açıkça belli olmayan ayıplar, malın tesliminden sonra muayene suretiyle ortaya çıkabilen ayıplardır. Bu tür ayıpların malın teslim tarihinden itibaren sekiz gün içinde satıcıya bildirilmesi gerekir. Gizli ayıp ise malın olağan muayenesinden anlaşılmayan ancak malın kullanılmasıyla beraber ortaya çıkan ayıplardır.
Ayıp kelimesinin TDK sözlüğündeki ilk anlamı toplumun ahlak kurallarına aykırı olan, utanılacak durum veya davranış olarak verilmiştir. Ayıp kelimesinin TDK sözlüğündeki ikinci anlamı kusur ve eksiklik olarak verilmiştir. Ayıp kelimesinin TDK sözlüğündeki üçüncü anlamı sıfat olarak utanç veren anlamında verilmiştir.
Bu da ayıp değil. Bakınız TDK diyor ki: “Lavabo; üzerinde su muslukları bulunan, porselen, emaye, sac vb'den yapılmış, el, yüz, bulaşık yıkamaya yarar, çukur yer veya eşya.” Tuvalet ayıp veya kaba bir kelime olmamasına rağmen, bu kelime de “kadın” kelimesiyle aynı kaderi paylaşır oldu.
Açık ayıp nedir? Açık ayıp; meydana gelen eserde basit bir muayene ile ve çıplak gözle görülüp tespit edilen ayıplardır. Başka bir deyişle, açık ayıp, eserin iş sahibine teslimi anında kolaylıkla görülebilen veya muayene ile anlaşılabilen bir ayıptır.
TDK ayırt etmek sözcüğünün mutlaka ayrı yazılması gerektiğini bildiriyor. Kişilerin mutlaka ayırt etmek sözcüğünü, ayrı olarak yazmalıdır. Ayrı yazılması durumunda, yazım yanlışı yapılacaktır.
Açık Ayıp: Satılan malda gözle görülebilen ayıplardır. Gizli Ayıp: Gözle görülemeyen ve malın kullanılması ile ortaya çıkan ayıptır. Hukuki Ayıp: Malda açık ve gizli ayıp hususunda bir eksiklik olmamasına rağmen hukuki nedenlerle maldan yararlanma kısmen veya tamamen engelleniyorsa hukuki ayıp söz konusudur.
Töre; bir toplumda yazılı olmayan, gelenekleşmiş kanun ve kurallar. Özellikle halk ağzında hukuk veya mahkeme anlamlarında da kullanılır. Töre sözcüğü Eski Türkçede türetilmek, yaratılmak ve düzenlenmek anlamlarına gelen törü- fiilinden gelir.
“Kalpsiz, gönülsüz” anlamındaki “bî-dil” sözcüğü “1. korkak. 2. nüktesiz.
Osmanlı Türkçesi ببك (bebek).
huzur / huzûr / حضور / حُضُورْ
ayıb, 4 karakter ile yazılır. Ayrıca, a harfi ile başlar, b harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'a', 'y', 'ı', 'b', şeklindedir.
Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un (TKHK) 8. maddesinde ise ayıp kavramı, malın tüketiciye teslimi anında, taraflarca kararlaştırılmış olan örnek ya da modele uygun olmaması ya da objektif olarak sahip olması gereken özellikleri taşımaması nedeniyle sözleşmeye aykırı olması şeklinde tanımlanmıştır.
Balam kelimesi ise, 'Yavru, bebek ya da güzel' anlamları üzerinden değerlendirilir. Bu doğrultuda yavrum, bebeğim ya da güzelim şeklinde anlatılır. Ay Balam Kelimesinin Anlamı Nedir? Ay Balam kelimesinin Türkçe karşılığı 'güzelim, bebeğim ya da yavrum' olarak öne çıkıyor.
yahşi - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe yakşı “güzel, uyumlu” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe yakış- fiilinden Eski Türkçe +I(g) ekiyle türetilmiştir.
Yahşi TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat,halk ağzında İyi, güzel, çok güzel.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri