Ayılar hem ot hem de etle beslenebilen hayvanlardan biridir. Fakat genellikle et tüketmeyi çok severler. Özellikle et ve balık en sevdiği yiyecekler arasında yer alıyor. Ayılar meyve yemeyi seven nadir canlılar arasındadır.
Temmuz ayı meyvelerinde, neredeyse her evde tüketilen karpuz ve kavun bir numarada yer alır. Peşinden yeşil ve kırmızı erik, şeftali, üzüm gelmektedir. Özellikle Temmuz aylarında lezzetli olan meyveler ise ahududu, ananas, kayısı ve kirazdır. Nektari ve vişne de Temmuz ayında tüketilen meyvelerdir.
Sadece yemek değil, kullandığınız çilek aromalı dudak kremi, elinizi yıkadığınız aromalı sabunun kokusu bile ayılara davetiye çıkarmaya yetebilir.
Doç. Dr. Oğuz Kurdoğlu yaptığı açıklamada, “insan-ayı çatışması”nın çözüm bekleyen bir sorun olduğunu ve ayıların en çok korktuğu şey insanlarla karşılaşmak olduğunu söyledi.
Bu koca dostlarımızın bala nasıl ulaştığını merak mı ediyorsunuz? Ayıların ağaca nasıl tırmanıp arılar tarafından sokulmadan balı kovandan aldıklarını düşünmek insanı gerçekten hayrete sokuyor. Bunun tek bir cevabı var oda ayılar balı kovanla birlikte yiyorlar.
İlgili 21 soru bulundu
Ayı, normalde korkak hayvandır, gürültüyü duyunca bölgeden uzaklaşacaktır. Ayı, ani bir hareket yapılmazsa insanı görünce kaçar” şeklinde konuştu. Gruplar halinde yürüyenlerin ayıyla karşılaşmadığını belirten Bucak, “Ayıdan korunmak için rüzgarı arkanıza alarak yürüyün. Çünkü rüzgar sizin kokunuzu ona ulaştıracaktır.
Genellikle kuytu orman köşelerindeki ağaç oyuklarında ya da büyük kayaların arasında oluşan çukurlarda, mağaralarda, inlerde, yaşarlar. Kış gelmeden önce bol bol beslenerek semiren ayılar kışın büyük bir bölümünü inlerinde, düzensiz biçimde uyuyarak geçirirler.
Asla bir ayıya, yuvasına ve yavrusuna yaklaşmayın. Onları beslemeye kalkmayın. Yakında bir ayı görürseniz geri dönerek orayı terk edin. Eğer bunu yapamıyorsanız ayı sizin yolunuzdan uzaklaşıncaya kadar bekleyin.
Dünyadaki en tehlikeli ayı bir kutup ayısıdır.. En büyük modern ayı Kutup beyazıdır, yüksekliği 3 metreyi geçebilir ve ağırlık - bir ton.
Şu hususu kesinlike unutmamak gerekir. Ayı sadece ses ile korkar,ışıktan korkma ihtimali çok düşüktür.Domuz gibi değildir.
Ayılar hem ot hem de etle beslenebilen hayvanlardan biridir. Fakat genellikle et tüketmeyi çok severler. Özellikle et ve balık en sevdiği yiyecekler arasında yer alıyor. Ayılar meyve yemeyi seven nadir canlılar arasındadır.
Ayıdan kaçılmaz. Ortalama hızlarda Usain Bolt 37 km. hızla koşarken, bir ayı 50 km. hızla koşabilir. Yani kaçmayı başarmanız imkânsız! Ayıların koku alma duyuları çok gelişmiştir.
Kış uykusu, ayıların ve diğer hayvanların yemek yemeden daha uzun süre yaşamaları için bir yoldur. Kış uykusunda, ayıların vücut fonksiyonları yavaşlar. Bunu enerjiden tasarruf etmek için yaparlar.
Panik yapmadan sakin bir şekilde uzaklaşın. Mümkünse rüzgarı karşınıza alın ve kokunuzun ayıya ulaşmasını sağlayın. Ayılar insan kokusuna gelmezler. 2 ayağa kalktığını görürseniz panik yapmayın, yüksek ihtimalle havayı koklayarak ve etrafa bakarak bilgi toplamaya çalışıyordur.
Kış uykusuna yatan en ünlü hayvan herhalde ayıdır. Ayılar, türlerine, yaşadıkları bölgenin sıcaklıklarına ve yiyecek bulma olanaklarına göre değişik uzunluklarda kış uykusuna yatarlar. Bu süre 3 ila 7 ay arasında değişir. Bu süre içinde beden ağırlıklarının yaklaşık dörtte birini kaybederler.
Bu alt tür Türkiye'de Karadeniz Bölgesi, Toros'lar, İç Ege Dağları ve Doğu Anadolu Bölgesi'nde yayılış gösterir. Türkiye'deki popülasyonlarının ise 3.000-5.000 arasında olduğu düşünülüyor.
Bugün Türkiye'de dünya ortalamasının üzerinde diyebileceğimiz ayı popülasyonuna sahip yerlerimiz var. Doğu ve Batı Karadeniz'de, Doğu Anadolu'da önde olan yerlerimiz var. Türkiye'nin diğer bütün bölgelerinde de ayı popülasyonları var fakat çok yüksek olduğu yerlerden bahsediyoruz.
Aslan daga etçil ayıdan, ayı bal da yer ot da yer. Ayıda Aslandan daha çok güç var ve kas var o doğrudur. Ama Aslanın ısırma gücü daha kuvvetli ve dişleri daha büyük.
Ayılar genel olarak hem et hem de otla beslenen hepçil hayvanlardır. Bu hayvanların beslenmesinde et, balık ve meyve önemli yer tutar. Ama familya üyelerinin beslenme tercihleri türden türe değişiklik gösterebilir.
Ayıyı öldürmek içinde yivli tüfek ister.
Bölgeye gelmekte olan ayılar da silah sesine kaçıyor. Bu durum saldırgan ayıyı bulma çalışmalarımızı olumsuz etkiliyor.
evet evcilleştirilir. Hayvanın omur iliğine yerleşiyor.
Ayı ile gece karşılaştın ve çok yakınsın ; ayıların gözleri çok iyi görmediği için bir ayıdan gece kaçmak gün ışığına göre daha kolaydır, ayrıca yanında taşıdığın bir feneri hızlı bir şekilde ayının gözüne tutarsan, ayı kısa bir süreliğine neredeyse kör olur ve bu da kaçmak için bir fırsat yaratır.
Çok anlamlı yavru adlarından biri de 'boduk'tur. Bu sözcük için ayrıca bkz.: ayı yavrusu, manda yavrusu. 'Boduk' sözcüğü eskicil öğelerdendir. Orta Türkçede botu, botuk “potuk, deve yavrusu” (DLT IV / 105) biçimlerinde geçmektedir.
Türkiye'de yaşamını sürdüren yalnızca bir ayı türü bulunur. Bu ayı Kuzey Amerika ve Avrupa ile Berber Asya'da bulunan Boz Ayıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri