Ücretin günlük olarak belirlendiğine kanaat getirilirse, işçiye 31 gün çeken aylarda 31 yevmiye ödenmesi gerekmektedir. İşçinin ücretinin aylık ve maktu olarak belirlendiğine kanaat getirilirse ay içinde kaç gün olursa olsun işçinin alacağı maaş değişmeyecektir.
28 gün için 28 günlük ücret 31 gün için ise 31 günlük ücret. İş sözleşmesi gündelik Yevmiye şeklinde düzenlenmiş bir asgari ücretli personele 31 günlük aylarda 30 günlük yani brüt 5.004 TL lik asgari ücret ödenemez. Bu kişiye, 31 gün x 166,8 TL. = 5.170,80 TL'lik brüt ödeme yapılmalıdır.
Asgari Ücret Tutarları). Dolayısıyla 31 gün süren aylarda işçiye 30 günlük değil 31 günlük asgari ücret ödenir. (Örneğin; 2022 yılı için 31 gün süren aylarla ilgili olarak işçiye aylık net 4.253,40 TL değil, 4.395,18 TL net ücret ödenmesi gerekir.
Bir aylık maaş kaç gün üzerinden hesaplanır? İşçinin ücreti maktu belirlenmişse 30 gün üzerinden hesaplanır.
Bunun dayanağı da Asgari Ücret Yönetmeliği4/d maddesidir. Asgari ücret günlük olarak hesaplandığına göre 31 gün çeken aylarda aylık brüt maaşı 31Gün X 333,60 TL= 10.341,60 TL olacaktır.
İlgili 24 soru bulundu
Ay kaç gün sürerse sürsün 30 günlük ücret ödemesi yapılır. SGK prim bildirimi 30 gün üzerinden yapılır. Ay içerisinde 4857 sayılı İş Kanunun 49'uncu maddede bahsi geçen nedenlerden dolayı işe devam edilememesi halinde ücretten herhangi bir kesinti yapılamamaktadır.
Her ayın 15. Günü ödeme alan devlet memurlarının ödeme günü hiç değişmemektedir. Devlet kurumlarında çalışan milyonlarca çalışan vatandaş vardır. Bu memurların tümünün ödemeleri aynı gün yapılmaktadır. Memurların maaşları özel durumlar haricinde her ayın 15 inde düzenli olarak ödenmektedir.
Bu hükümler uyarınca ayın kaç gün olursa olsun tam çalışılmış olması halinde 30 gün, yılın da 360 gün olduğu anlaşılmaktadır. Yani ayın tüm günlerinde çalışan bir sigortalı için ay 30, 31, 28 veya 29 gün olsa dahi 30 gün üzerinden bildirilecek, sigorta primleri de yine 30 gün üzerinden ödenecektir.
Kural olarak hesaplamalar brüt ücret üzerinden yapılır. Ücret aylık olarak belirlenmesi halinde günlük ücret, aylık ücretin 30'a bölünerek bulunur. İşçinin aylık ücreti 30'a bölünür.
Dolayısıyla aylık çalışma saati 30 x 7.5 = 225 saat olarak hesaplanır. Günlük ücretiniz için maaşınızı 30'a bölün ve çıkan sonuç sizin bir günlük ücretinizdir yani yevmiyenizdir.
Borçlar Kanununda ücret ödeme zamanı, aksine bir hüküm bulunmadıkça her ayın sonu olarak belirlenmiştir. Yani işçi ücretleri çalışılan ayın son günü ya da en geç takip eden ayın ilk günü ödenmesi gerekir.
İşçilerin maaş ödemeleri, yasal normlarla koruma altına alınmıştır. 4857 sayılı İş Kanunu uyarınca, çalışanların maaşları her 30 günde bir ödenmek zorundadır.
Burada da saatlik çalışma ücretine, fazladan çalışılan her bir saat için fazla çalışma ücreti eklenir. 2023 yılında asgari ücret için saatlik ücret 59,62 TL'dir. Fazla mesai yapılan saatlerde ödeme %50 artar. Bu nedenle de 2023 asgari fazla mesai saatlik ücreti 89,43 TL olarak hesaplanır.
Çalışanlara minimum ödenmesi gereken maaş tutarını belirten asgari ücret, günlük olarak belirlenir. Buna göre, günlük ücret üzerinden aylık ve saatlik ödeme miktarı hesaplanır. Çalışma süresi ise standart olarak haftalık 45 saat kabul edilir.
İşçinin saatlik ücreti aylık 30 iş günü üzerinden hesaplanır. Haftada 1 gün yasal bağlamda zorunlu ücretli izin ve 45 saatlik haftalık standart çalışma saati vardır. Haftalık çalışma saati haftanın diğer günlerine yayıldığında günlük mesai 7.50 saattir.
Ay/dönem içindeki çalışmaları tam olan sigortalıların prim ödeme gün sayıları, ay/dönemin kaç gün olduğuna bakılmaksızın (ay/dönemin 28, 29, 30 veya 31 gün çektiği üzerinde durulmaksızın) 30 gün olarak hesap edilir.
Sigorta primleri, işverenler tarafından ayın son gününe kadar yatırılabilir.
Ayın 15'i ile sonrasındaki ayın 14'ü arası çalışıp maaş alan sigortalılar için son ödeme günü, belgenin ilişkin olduğu dönemi izleyen ayın 14'üdür.
Maaş hesaplaması yaparken izin yaptığınız günleri de hesaba katmalısınız. Çünkü İş Kanunu'na göre iş yeri sahibi haftalık izin günlerinde de ödeme yapar. Kısaca toplam maaş miktarınızı izin günlerinizi çıkarmadan 30 gün üzerinden hesap etmelisiniz.
Memur ve memur emeklileri temmuzda yüzde 10,90 enflasyon farkı, yüzde 6 da toplu sözleşme zammı alacak. Böylece memur ve memur emeklileri temmuzda toplam yüzde 17,55 zam almaya hak kazandı. Hükümetin Meclis'e sunduğu kanun teklifiyle memurlara yüzde 17,55'lik zamma ek olarak 8 bin 77 TL'lik seyyanen artış yapılacak.
Seyyanen zam 15 Temmuz 2023 tarihinden geçerli olmak üzere yürürlüğe gireceğinden, seyyanen zamma ilişkin 1-14 Temmuz tarihleri için ayrıca maaş farkı ödenmeyecek. Maaş farklarının da Temmuz ayının son haftasında hesaplara yatırılması bekleniyor.
Günlük ücretli çalışanlar için Sosyal Güvenlik Kurumu, genellikle 3 gün ve üzeri raporlar için rapor parası ödemektedir. Ancak, 1 ve 2 günlük raporlar için maaş kesintisi yapılır, bu durumda ne SGK ne de işveren tarafından ödeme yapılmaz.
Raporun üçüncü gününden itibaren rapor parası
İşçinin raporu kaç gün olursa olsun, üçüncü günden itibaren rapor parası ödenecektir. Hatta bazı hallerde rapor parası, sınırsız süre boyunca ödenmeye devam edebilir. Ancak şunu söyleyebiliriz ki; bir ya da iki günlük raporlarda işçiye rapor parası ödenmeyecektir.
Kanunda geçen söz konusu maddeye ek olan 2. Maddeye göre, “Bir haftalık süre içinde kalmak üzere işveren tarafından verilen diğer izinlerle hekim raporuyla verilen hastalık ve dinlenme izinleri çalışılmış günler gibi hesaba katılır.”
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri