Ayn-i dostî de denilen hâlis sevgi budur. Aynü'ş-şey, “şeyin kendisi ve özü” mânasına gelen bu deyim ile Allah Teâlâ kastedilir. Aynullah, aynü'l-âlem, insan-ı kâmile verilen isimlerden biridir. İnsan-ı kâmile bu ismin verilmesinin sebebi, Allah'ın âleme onun nazarıyla bakarak varlık bahşetmiş olmasıdır.
Mevcut, hazır ve belirlenmiş mal. Fıkhın şirket, satım akdi, taksim gibi bölümlerinde ayn, yaygın olarak bu anlamda kullanılmaktadır. Mecelle'nin 159. maddesinde ayn, “Muayyen ve müşahhas olan şeydir” şeklinde tarif edilirken bu mâna kastedilmiştir.
Şahıs isimlerinde (kavram ve mezhep isimlerinde) yer alan harekesiz ayn harfleri, Türkçe metinde hemze (') değil ayn (') olarak gösterilir. ör. Şu'be, Mu'tezile.
Arapçadaki Ayn (ع) yutaksıl bir ses olup, kesinlikle sessiz bir harftir. Türkçede bu ses yoktur. ISO'nunArapça latinizasyonunda hemze ˈ ile gösterilirken Ayn ise ʿ işaretiyle kullanılır.
Sözlüğe de bakıldığında pek çok anlamı bulunan ayn sözcüğünün tasavvufta bilhassa İbn-ül Arabi'nin eserlerinde "göz, bir şeyin ta kendisi veya kaynak, suyun kaynağı, taştığı yer, bir şeyin maddi-cismani varlığı, bir şeyin hakikat" şeklinde manalarda kullanılmıştır.
İlgili 28 soru bulundu
Ayn, Kur'an'da (bk. el-Mü'minûn 23/27) ve bazı hadislerde Allah'a atfedilen haberî sıfatlardan biri olup Selefiyye'ye göre “mahiyeti bilinmeyen bir göz”, kelâmcılara göre ise “görmek, gözetmek ve korumak” mânasına gelir (daha geniş bilgi için bk. SIFAT).
Deyn sözlükte masdar olarak “ödünç almak, ödünç vermek, emir ve itaat altına almak, ceza veya mükâfatla mukabelede bulunmak”, isim olarak “ödünç, satılan malın bedeli (semen) ve hazırda bulunmayan şey” mânalarına gelir. Terim olarak da kişinin zimmetinde sabit olan borçları ifade eder.
Ayn-ür rıza rıza gözü anlamına gelmektedir. Osmanlıca bir kelime olan Ayn-ür rıza herhangi bir kusuru görmeden bakan göz anlamına gelmektedir.
osmanlıca göz demek. tdk sözlüğüne göre ayn kelimesi türkçede sadece göz anlamındadır.
Arapça ayn kelimesi göz, aynel ise gözlem anlamına gelir. Yakin sözcüğü ise, bir şeyi tam ve doğru bir şekilde bilmek, vakıf olmak ve öğrenmek demektir. Tekasür Suresinin 7. ayetinde geçen Ayne'l Yakin terimi, tasavvuftaki bilgi mertebelerinden biridir.
Not: Sadece Türkiye Cumhuriyeti (TC.) ve Türkçe (T.) kelimelerinin kısaltması yapılırken nokta kullanılır. 5- Kuruluş isimlerinin kısaltması da ülke isimleri gibi yapılır.
National Account Systems (NAS) veya Millî Muhasebe Sistemi (MMS), bir ulusun ekonomik faaliyetlerini ölçmek için eksiksiz ve tutarlı muhasebe tekniklerinin uygulanması
National Grid teknik belgeleri size şu konularda yardımcı olur: Merkezlerin, Kabloların, Havai hatların, Ara bağlantıların ve Güvenlik Prosedürlerinin güvenliğini ve güvenilirliğini artırın.
Hakk'ın varlığının çeşitli mertebelerde zuhur etmesi, sâlikin keşf yoluyla bu zuhuru idrak etmesi anlamında tasavvuf terimi.
Değerli kardeşimiz, “Âyân” kelimesi, her şeyin özü, esası, mahiyeti, zâtı manalarına gelen “ayn”ın çoğuludur.
Ayn TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,eskimiş Göz.
Arap alfabesinde bir harf” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Aramice/Süryanice ˁayin עין “göz, Arami ve İbrani alfabesinde bir harf” sözcüğü ile eş kökenlidir. Bu sözcük Akatça īnu “göz” sözcüğü ile eş kökenlidir. Arapça nwr kökünden gelen nūr نور “ışık, ışıma” sözcüğünden alıntıdır.
AYN. Boğaz ortasından, ses telleri yani boğaz biraz sıkılarak çıkarılır. İnce bir harftir.
Ayn el Türk (Arapça: عين الترك, "Türk Çeşmesi), Cezayir'de Oran ilinde, Akdeniz kıyısında ilçe merkezi. Oran'a on beş kilometre uzaklıktadır. Dokuz belediyesi vardır. Önemli bir turizm merkezidir.
Sen hiç “Ayn-ur Rızâ” ile baktın mı? Osmanlıca dilinde anlamı perde perde açılan kavramlardan biri ayn-ur rızâ… Günümüz Türkçesinde “kusur görmeden, sevgi ve muhabbet ile bakan göz” anlamına gelmekte bu ifade. İnsanlara nasıl bakarsak onları öyle görürüz.
Arapçadan dilimize geçmiş olan Nur isminin Türk Dil Kurumu sözlüğündeki anlamı aşağıda belirtilmiştir: - Aydınlık, parıltı. - İlahi güç tarafından gönderildiği düşünülen ve inanılan parlaklık. - Kur´an-ı Kerim.
A.
Deyn Arapça'da hazır ya da mevcut olmayan her şey (ki bu anlamda “ayn” ke- limesinin zıddıdır) ve belli bir vadeye bağlı olan borç anlamlarında kullanılmakta- dır.
Din kelimesi arapça bir kelimedir. Dil bilginleri bu kelimenin arapça deyn kelimesinden türemiş olduğunu kabûl etmektedirler. Deyn: "Yükümlülük, belirli zamanda ödenmesi gerekli borç" anlamındadır. Buradan din'in: "Belirli zamanda ödenmesi gerekli borcun ödeme biçimini düzenleyen kurallar" olduğu anlaşılmaktadır.
Selem akdi; vasıfları belli bir malın peşin bedel karşılığı vadeli satımına dayanan akittir. Selem akdi, üretilecek standart mallar (tarımsal ürünler) için söz konusu olup mevcut ve üretilmiş bir mal selem akdine konu olamaz.
"ع" (Ayn) harfi, boğazın tam ortasından, boğaz biraz sıkılarak çıkar. İnce okunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri