Çeşitleri ve Kullanım Alanları SRC belgelerini 5 çeşit olarak nitelendirebiliriz. SRC1, SRC2, SRC3, SRC4 ve SRC5 olmak üzere yapılan işin niteliği gereği değişik özellikteki ticari araç sürücüleri için farklı SRC belgeleri öngörülmüştür.
Kısaca src belgesi kullanılan araç ve gidilecek yere göre farklılık göstermektedir. Yolcu taşımacılığı yapacaklar 1 ve 2 nolu belge türünü alırken, eşya/kargo taşımacılığı yapanlar 3 ve 4 nolu belgeyi alır. Taşınacak yük tehlike barındırıyorsa 5 nolu belgeyi alması gerekir.
SRC1 ve SRC 2 belgeleri için geçerli olan durum, SRC3 ve SRC4 belgeleri içinde geçerlidir. Yani SRC3 belgesine sahip olan bir sürücü aynı zamanda SRC4 belgesini almasına gerek yoktur.
Src 2 ve src 4 belgesini birlikte talep etmeniz halinde beş saat daha ilave edilerek toplamda 33 saat alınır. Not: SRC2 ve SRC4 belgesinin aynı anda alınma işlemi sona ermiş olup, her belge için ayrı ayrı kayıt yaptırmanız gerekmektedir.
İlgili 34 soru bulundu
8. SRC belgelerinin süresi var mıdır? SRC 1-2-3-4 belgeleri süresiz olarak düzenlenir.
SRC 2 Belgesi
Ticari taksi kullananlar, personel taşımacılığı yapanlar, il, ilçe, şehirler arası yolcu taşımacılığı yapanlar, dolmuş sürücüleri, öğrenci servis şoförleri, kısacası yolcu taşıma yükümlülüğü olan sürücülerin almak zorunda oldukları belgedir.
2003 yılından sonra herhangi bir B-C-E ve D sınıfı ehliyet sahibi olanların SRC 2 belgesi alınabilmesi için, sürücü 36 saatlik bir eğitime tabi tutulur ve eğitimin ardından yapılan sınavda başarılı olmaları durumunda belge sahibi olabilirler.
Kimler SRC Belgesi Alamaz? Uygun aracı kullanma için ehliyet sahibi olmayanlar belgeyi alamaz. Ehliyete sahip olduktan sonra başvuruda bulunabilirler. 66 yaşını dolduran ve 66 yaşından gün alan kişilere bu belge verilmez. 65 yaşından önce alınmış olan belge varsa, yaş dolumu sonrasında belge geçerliliğini yitirir.
Not: B ehliyeti olanlar, sadece src2 ve src4 belgesi alabilirler. Not: C veya D ehliyeti olanlar, src2,src 3, src 4 belgesinden istediğini talep edebilirler.
Şehir içi ve şehirler arası ticari araçlar kullanan sürücüler SRC 2 belgesi almalıdır. SRC 2 belgesine sahip sürücüler otobüs, minibüs, taksi vb. yolcu taşıyan araçları kullanabilir.
SRC3 belgesini almaya hak kazanmış sürücüler SRC belgesine sahip oldukları andan itibaren yurt içinde ve yurt dışında kargo taşımacılığı yapma imkanına kavuşuyorlar. Ayrıca, SRC3 belgesini alan sürücüler aynı zamanda SRC4 belgesini de almış sayıldıkları için SRC4 belge koşullarını da sağlamış oluyorlar.
SRC 3 Belgesi: Bu belge de uluslararası taşımacılık için gerekli. Eşya ya da kargo taşımacılığı olarak sınırlandırılmış. Tır, çekici, kamyon, pikap, kamyonet ve panelvan gibi araçları uluslararası lojistik için kullanan kişilerin bu belgeyi alması gerekir.
Src3 belgesi: yurtdışında kargo ve eşya taşıamacılığı yapacak olan ticari araçların alması gereken belgedir. Aynı zamanda yurtiçinde de eşya ve kargo taşımacılığı yapabilirler. Src4 belgesi: sadece yurtiçinde eşya ve kargo taşımacılığı yapacak olanların kullandığı belgedir.
SRC2 belgesi şehirler arası yolcu taşımacılığı yapanlar için, SRC4 belgesi ise şehirler arası yük taşımacılığı yapanlar içindir.
Cevap: Src belgesinde ağır vasıta ehliyeti olma şartı aranmamaktadır. Çünkü src 3 belgesinin anlamı Uluslar arası yük, eşya ve kargo taşımacılığıdır. B sınıfı ehliyetiniz ile 3500 kg' a kadar yük taşıyan araçları yani kamyonetleri kullanma hakkınız var.
Her 5 yılda bir kurumlara başvuru yaparak yenilemeniz gereken bu belge, 5 yıl geçtikten sonra zamanını doldurmuş olacağı için yasal hakları da bitmiş olacaktır. Bu nedenle psikoteknik raporu aldığınız kurumla bağlantıda kalmaya ve belgelerinizi yenilemeye özen göstermeniz gerekmektedir.
Ulaştırma Bakanlığı tarafından verilen SRC belgesi almak isteyen sürücülerin, SRC eğitimi, verildiği onaylı bir kursta 36 saat yurtiçi taşımacılık eğitimini ve 41 saat uluslararası taşımacılık eğitimini tamamlamaları gerekmektedir.
Şayet 25 Şubat 2003 tarihinden önce ehliyet almış iseniz TC. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından yapılan sınava ve herhangi bir kursa girmeye gerek kalmadan SRC belgesi alabilmeniz mümkün.
SRC SINAVLARININ ZOR OLDUĞU SÖYLENMEKTEDİR.BU DOĞRUMUDUR? Hayır bu doğru değildir.Eğitimlere düzenli olarak devam edenler ve biraz olsun sınava hazırlananlar rahatlıkla sınavda başarılı olurlar.
Madde 14 - Mesleki Yeterlilik Eğitimi Yetki Belgesi 5 yıl süreyle geçerlidir. Bu belgeye sahip gerçek veya tüzel kişiler belgenin geçerlilik süresi boyunca 15 inci maddedeki şartları haiz olmak zorundadırlar.
Sınavdan ve eğitimden muaf olarak src belgesini 25 Şubat 2002 tarihinde önce ehliyet alanlar faydalanabilir. Bahsi geçen tarihten önce trafik tescil kuruluşlarından sürücü belgesi tescil edilen sürücüler Ulaştırma Bakanlığına müracaat ederek sınavsız src belgesini alabilirler.
Src 2 Belgesi: Yolcu taşımacılık işi yapacak olan ve bu taşımacılığı ülke sınırları içinde icra edecek olan sürücüler alır. Bu belge türünün eğitim süresi toplam 36 saat olarak gerçekleştirilir. Src 3 Belgesi: Eşya ve kargo taşımacılık işini ülke sınırları dışında gerçekleştirmek için alınacak bir belge türüdür.
Ülke içerisinde dolmuş, taksi şoförlüğü ya da okul servisi kullanmak isteyen sürücülerin SRC 2 belgesi alması gerekmektedir. SRC 1 belgesi sahiplerinin SRC 2 almasına gerek yoktur. SRC 1 belgesine sahip olan sürücüler aynı zamanda SRC 2'ye de sahip olur.
Gerek herhangi bir şekilde ticari araç kullanan özel şahıslar gerekse de kamu işyerlerinde çalışan ticari araç sürücüleri için bir zorunluluk olan SRC ve Psikoteknik Belgelerinin bulunup bulunulmadığına dair trafik denetimi yapan polis ve jandarma ekipleri tarafından sorgulanma yapılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri