Kısa sürede (akut) yüksek doz alındığında karaciğer hasarına yol açabilir. Eğer kullanmanız gerekenden daha fazla PAROL almışsanız, karaciğer yetmezliği riski nedeniyle, herhangi bir semptom yaşamamış olsanız bile acilen tıbbi yardım alınız.
Aşırı dozda parasetamol (Parol) alımının rahatsız edici yan etkilere yol açabileceği belirtilirken, bu konuda İngiltere Ulusal Sağlık Sistemi (NHS) açıklamalarının göz önünde bulundurulması gerektiği aktarıldı.
Kullanmanız gerekenden fazla PAROL PLUS kullandıysanız:
Bu nedenle aşırı doz ya da yanlışlıkla ilaç alınması durumunda hemen doktorunuza bildiriniz ya da bir hastaneye başvurunuz. Kısa sürede yüksek doz alındığında karaciğer hasarına yol açabilir.
Kullanmanız gerekenden daha fazla PAROL kullandıysanız:
Akut (kısa sürede) yüksek doz alındığında karaciğer zehirlenmesine yol açabilir.
· Genel olarak günlük 4 tabletten fazla ağrı kesici kullanılmamalıdır. · Sık ağrı kesici kullanımında vücutta ağrı kesiciye karşı duyarsızlaşma gelişebilir fakat bu etki kalıcı değildir.
İlgili 34 soru bulundu
Mideyi çeşitli zararlara, enfeksiyon benzeri hastalıklara ve doku hasarına karşı koruyan mide mukozası, fazla miktarda ağrı kesici tüketimi ile zarar görür ve durum midede kanama, ülser ve şiddetli ağrılar gelişmesine neden olur.
Geleneksel NSAI ilaçlar (naproksen, buprofen, diklofenak gibi) veya COX-2 inhibitörleri (selekoksib, rofekoksib gibi) olmak üzere sınıflandırılabilirler. On beş yıldan fazladır, araştırmalar, NSAI ilaçların artmış kalp krizi ve inme riskiyle ilişkilendirmektedir.
Kısa sürede (akut) yüksek doz alındığında karaciğer hasarına yol açabilir. Eğer kullanmanız gerekenden daha fazla PAROL almışsanız, karaciğer yetmezliği riski nedeniyle, herhangi bir semptom yaşamamış olsanız bile acilen tıbbi yardım alınız.
Maksimum günlük doz 6 tablettir. ve 24 saatte toplam 4 dozdan daha fazla verilmemelidir. 6 yaĢından küçük çocuklarda kullanılmamalıdır.
Parasetamol zehirlenmelerinde hastane öncesi tedavi, destekleyici ve hayati fonksiyonları idame ettici özelliktedir. Hastaya ağız yoluyla n-asetilsistein verildikten sonraki 1 saat içinde hasta kusmuşsa doz yinelenmelidir. Kusmayı önlemek için IV metoklopramid (0,5-1 mg/kg) ya da ondansetron (0,15 mg/kg) verilir.
Genellikle Parol'ün etkisi yaklaşık 30 dakika ile 1 saat arasında başlar. Ancak herkesin vücut yapısı ve metabolizması farklı olduğu için etki süresi de kişilere göre değişebilmektedir. Ayrıca, Parol'ün etkisinin tam olarak hissedilmesi biraz daha uzun sürecektir.
Bazı hastalarda parasetamol kullanımına bağlı olarak baş dönmesi veya uyku hali görülebilir. PAROL kullanan hastaların uyanık kalmalarını gerektiren faaliyetler esnasında dikkatli olmaları gerekmektedir.
PARACEROL her 1 ml çözeltide 10 mg parasetamol içerir. adlandırılan bir ilaç grubuna dahildir.
KULLANIM ŞEKLİ VE DOZU:
12yaĢından büyük çocuklarda ve yetiĢkinlerde tavsiye edilen Parol Tablet dozajı, gerekli oldukça her 4-6 saatte bir 500 mg -1 gr (1 -2 tablet)'dır. Maksimum günlük doz 6 tablettir. ve 24 saatte toplam 4 dozdan daha fazla verilmemelidir.
Parasetamol her dört ile altı saatte bir verilebilir – 24 saatlik süre içinde dört defadan fazla verilmemeli. Çocuğunuza 48 saatten fazla parasetamol vermeniz gerekiyorsa, onu bir doktora götürmelisiniz.
Mideyi türlü zararlara, virüs benzeri rahatsızlıklara ve dokunun zedelenmesine karşı korumakta olan mide mukozası, fazla oranda ağrı kesici tüketilmesi ile hasar alır ve midede kanama, ülser ve ağır ağrıların yol açar. Ağrı kesicilerin fazla kullanımı aynı zamanda karaciğerin üzerinde de olumsuz etkiler oluşturur.
Aşırı dozda parasetamol beyne, böbreklere ve solunuma da zarar verebiliyor. Dr. Simpson, tek bir seferde intihar amaçlı parasetamol alanlara kıyasla, yavaş yavaş biriken aşırı dozdan hastalanan kişileri kurtarmanın daha zor olduğunu söylüyor.
Oradan anlıyorlar. İşte bu lolipop'un içerdiği ilaç Fentanil. Hastanelerde sadece iğne olarak kullanılan Aldolan'dan (meperidine) 500 kat ve morfinden 100 kat daha güçlü bir ilaç Fentanil. Durun daha bitmedi bir türevi ''carfentanil'' orijinalinden 1 000 kat daha güçlü.
Aspirin, parasetamol ve antienflamatuar gibi ilaçlar aç karan içildiğinde ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Mide boşkeen alınan bu ilaç mide asiti tarafından direk olarak enzimlendiğinde mide duvarını delebilir.
KUVVETLİ AĞRI KESİCİLER AÇ KARNINA İÇİLMEMELİ
Özellikle aspirin gibi kuvvetli ağrı kesicilerin aç karnına alınması ülser, gastrit, kanama ve hatta nadiren mide denilmesine neden olabilir. Ağrı kesiciler mutlaka tok karnına ve bol su ile tüketilmelidir.
Parlakgümüş, 'Halk arasında sık korkulan yan etkilerden bir tanesi ağrı kesicinin adeti azaltacağı veya keseceğidir. Ağrı kesicilerin bir kısmı adet miktarını azaltabilir. Ancak bunun sağlık üzerine gösterilmiş hiçbir olumsuz etkisi yoktur.
Ağrı kesiciler, mutlaka tok karnına ve bol su ile alınmalı, asla aç karnına alınmamalıdır. Midede ülser veya gastriti olan hastalar, ağrı kesici almak zorunda ise, tok karnına ve beraberinde mide koruyucu hap veya şurup ile beraber almalıdır.
Prof. Dr. Meral Kanbak, ağrı kesici ve ateş düşürücülerin içinde bulunan parasetamolün uzun süreli kullanımının, yüksek tansiyonu olan kişilerde kalp hastalığı ve felç riskini artırabileceği uyarısı yaptı.
Yapılan kontrollerde sessiz kalp krizi tespiti yapılabilir. SESSİZ KALP KRİZİ NASIL ANLAŞILIR? Kalp krizi belirtileri arasında mide bulantısı ve kusma, ani soğuk ter basması, baş dönmesi, sıkıntılı genel durum, çabuk yorulma, nefes darlığı ve kalp ritim bozukluğu da yer almaktadır.
Sınıf I antiaritmik ilaçlar: Sodyum-kanal blokerleri: Kalpteki elektriksel iletimi yavaşlatarak iş görürler: Örn: kinidin, prokainamid, disopiramid, flekainid, propafenon, tokainid, meksiletin. Sınıf II antiaritmik ilaçlar: Beta blokerler; düzensiz ritmi oluşturan odakları baskılar, adrenalinin etkilerini azaltır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri