Kardeş tipleri Aynı anababadan olanlara öz kardeş denir.
hukuki açıdan; aynı anneden farklı babadan olan ile aynı babadan farklı annelerden olan çocuklar kardeştir, öz kardeş. farklı anne babalardan dünyaya gelmiş, ancak anne babaları evlenmiş kişiler üvey kardeş olarak tanımlanır.
TDK sözlüğünde aynı anne babadan olan çocuklar anlamına gelmektedir. Kardeş Kime Denir? İki kız veya iki erkek çocuğuna kardeş denmektedir. Biri kız ve bir erkek olan çocuklar da kardeş olarak nitelendirilmektedir.
Sorunuzun cevabına gelince; genetik olarak ikisi de aynı derece yakındır (%50).
Yeğen, kişinin kardeşin ya da kuzenin çocuğu.
İlgili 36 soru bulundu
normalde babadan olan özdür. annen gidip başkasıyla evlenip çocuk sahibi olursa üvey... sen annenle kaldıgından babanın bir başkasından olan çocugunu üvey gibi hissedersin ,bu da gayet doğaldır.
🍂 Hadis-i Şerif “Büyük kardeşin küçük kardeşler üzerindeki hakkı, babanın evladı üzerindeki hakkı gibidir.” #vuslat... Instagram.
Buna göre, öz kardeş, ana baba bir kardeştir. Diğerleri baba bir kardeş veya ana bir kardeş olarak ifade edilir. İslam hukukunda kardeş denilince bunlar kasdedilir.
Aynı anababadan olanlara öz kardeş denir. Kısmen aynı kısmen farklı anababadan olanlar, ana bir kardeş (anaları aynı, babaları farklı) ya da baba bir kardeş (babaları aynı, anaları farklı) olarak adlandırılır. Farklı anababadan olanlara ise üvey kardeş denir.
Kan hısımlığı, doğumla, birbirinden ya da ortak soydan gelen kişiler arasındaki hısımlıktır. Kanuna göre üstsoy ile altsoy arasında (bir kişinin anne – babası ile, büyük anne – büyük babası ile, çocukları ile, torunları ile ), kardeşler arasında; amca, dayı, hala ve teyze ile yeğenleri arasında evlenmek yasaktır.
Mirasçılar, ölenin anne babası ve bunların altsoylarıdır. Yani kişinin kardeşleri veya kardeşlerinin çocukları da 2. zümre mirasçılardır. Üvey kardeşler kişinin mirasçıları olamazlar. Örneğin miras bırakandan önce olan anne ve babanın alt soyu yoksa bütün miras sağ kalan anne ve babaya kalır.
Maddesinde tanımlandığı üzere; herkes altsoyu, üstsoyu ve kardeşlerine yoksulluğa düşmüş olan kişilere bakmakla yükümlüdür. Burada altsoy ve üstsoyun dışında kardeşlerin birbirinden nafaka isteyebilmeleri için diğer kardeşin daha refahta olması gerekir.
- Hem anne hem baba için.
Evladın da anne üzerinde hakkı vardır. Yani annenin çocuğunu emzirmesi, onu güzel terbiye etmesi, güzel isim vermesi anne babanın çocuğunun anne baba üzerindeki haklarıdır. İyi eğitim vermeleri anne babaları üzerinde çocuğun haklarıdır.
Değerli kardeşimiz, Aile, evlilik bağıyla bağlı anne, baba ve varsa çocuklardan oluşan en küçük toplum birimidir. Bu bakımdan aile toplumun temel taşı sayılmıştır. Anne baba ve çocukların yanında nine dede, amca hala, dayı ve teyzeler de aileden sayılır.
E-Devlet içerisinde Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü Hizmetlerinde yer alan Soyağacı Sorgulama hizmetinden veya www.nvi.gov.tr adresindeki Hizmetler/E-Sorgulamalar menü başlıkları altından erişim sağlanabilir.
Anneleri farklı, babaları aynı olan kardeşler üvey kardeş olur.
Bunun dışında üvey kardeşi olursa evlenebilir. Mesela Ahmet adlı kişinin babası, Ahmet'in annesinden başka bir kadınla evlenirse ve o kadının da başka bir erkekten kızı varsa Ahmet o kadının kızı ile evlenebilir.
Madde 328 - Ana ve babanın bakım borcu, çocuğun ergin olmasına kadar devam eder. Çocuk ergin olduğu halde eğitimi devam ediyorsa, ana ve baba durum ve koşullara göre kendilerinden beklenebilecek ölçüde olmak üzere, eğitimi sona erinceye kadar çocuğa bakmakla yükümlüdürler.
Din İşleri Yüksek Kurulu
Hanefî ve Şâfiî âlimleri babanın, çocuğunu evlendirmesinin vâcip olmadığını söylerken, Hanbelî âlimleri, 'çocuğun nafakası babasına aitse, babası onu evlendirmek zorundadır' demişlerdir (Mâverdî, el-Hâvi'l-kebîr, 9/183-184; İbn Kudâme, el-Muğnî, 7/217).
Dolayısıyla baba sağlığında oğluna mal verebilir mi diye bakıldığında, saklı paylı mirasçıların saklı pay oranları ihlal edilmediği sürece bir baba istediği kişiye miras bırakabilir.
Kural olarak, bu bakım yükümlülüğü çocuk ergin olana kadar devam eder. Ana babanın ergin olmayan çocuklarına bakma yükümlülüğü herhangi bir koşula bağlı değildir.
Kardeşler,ana veya baba ayrı kardeş de olsalar yine nafaka yükümlülüğü altındadırlar.Ayrıca kardeşlerin evlilik birliği içinde olup olmamalarının da bir önemi yoktur.
Türk Medeni Kanunu'nun 364-366. maddeleri arasında düzenlenen yardım nafakası ise TMK m. 364'de sınırlı şekilde sayılan akrabaların birbirlerine karşılıklı olarak yardım etme yükümlülüğüne dayanır. Yardım nafakası ilişkisinin tarafları; üstsoy, altsoy ve kardeşlerdir.
Sağlar arası kazandırma işlemi olarak bilinen anne veya babanın sağlığında evlatlarına mal vermesi hukuki koşulları sağlamak sureti ile yapılabilir. Türk Borçlar Kanunu bu kapsamda gerekli düzenlemeleri yapar.
Hiçbir akraba ve hısım hayatta değilse de miras devlet hazinesine kalmaktadır. Yani Hayatta hiçbir hısım akrabası olmayan Bekar Kişinin Mirası Kime Kalır cevabı Devlet Hazinesidir. Diğer türlü öncelikle üst soy aranmakta, üst soyda kimse yok ise onların alt soyuna doğru devam etmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri