6356 sayılı Kanun uyarınca işçilere, Bakanlıkça sağlanan elektronik başvuru sistemi ile E-Devlet Kapısı üzerinden üye olma ve üyelikten çekilme (istifa) hakkı tanınmıştır. İşçilerde olduğu gibi, memurlarda da sendikalara üye olma ve üyelikten çekilme işlemleri e-Devlet Kapısı üzerinden gerçekleştirilmelidir.
Üyelikten çekilme, çekilmek isteyen kamu görevlisi tarafından, üç nüsha olarak doldurulup imzalanan üyelikten çekilme bildiriminin kurumuna verilmesi ile gerçekleşir. Kurum görevlisi, kayıt numarası ile tarih verilen çekilme bildiriminin bir suretini derhal üyeye vermek zorundadır.
TC kimlik numaranız ve şifrenizle kişisel sayfanıza erişim sağlayın. Adım 2: E-devlet arama motorunu kullanarak, istifa etmek istediğiniz sendika ismini aratın. Adım 3: İlgili sendikanın sayfasına ulaştıktan sonra, yönergeleri takip edin ve sendikadan ayrılma işlemini başlatın. Bu kadar basit!
Sendikadan çekilenin bu bir aylık süre içerisinde başka bir sendikaya üye olması halinde yeni sendika üyeliği bu sürenin bitimi tarihinden itibaren geçerli olur. İstifa işlemi süre bitiminde İdari Özlük ve İdari Tahakkuk Şube Müdürlüklerince gerekli işlemler yapılarak ilgili personelin sendikalılığı sonlandırılır.
Çekilme kamu işverenine başvurma tarihinden başlayarak otuz gün sonra geçerli olur.
İlgili 43 soru bulundu
İşçilerin sendika üyelikleri ve sendikadan çekilme işlemleri e-Devlet üzerinden yapılabilmektedir. 4688 sayılı kamu sendikaları kanununa tabi olan memurların da üyelik işlemlerinin e devlet üzerinden yapılması büyük kolaylıklar sağlayacaktır.
Sendika üyeliğinde çekilen işçinin, çekildiği sendikadaki üyeliği, Ka- nunda öngörülen bir aylık sürede de devam etmektedir. Dolayısıyla, ta- raflar, aidat ödeme ya da sendika disiplinine uyma borcu ile yükümlü- dürler.
İş sözleşmesinde herhangi bir hüküm bulunmamasına karşın, ücret artışlarındaki anlaşmazlık nedeni ile işten ayrılan işçi istifa etmiş sayılacağından, herhangi bir tazminat hakkı oluşmaz. Hamilelik veya doğum nedeniyle ayrılan hak kazanır mı? İşten kendi isteğiyle istifa eden işçinin tazminat hakkı yok.
6356 sayılı Kanun uyarınca işçilere, Bakanlıkça sağlanan elektronik başvuru sistemi ile E-Devlet Kapısı üzerinden üye olma ve üyelikten çekilme (istifa) hakkı tanınmıştır. İşçilerde olduğu gibi, memurlarda da sendikalara üye olma ve üyelikten çekilme işlemleri e-Devlet Kapısı üzerinden gerçekleştirilmelidir.
(2) Her üye, e-Devlet kapısı üzerinden çekilme bildiriminde bulunmak suretiyle üyelikten çekilebilir. E-Devlet kapısı üzerinden yapılan çekilme bildirimi elektronik ortamda eş zamanlı olarak Bakanlığa ve sendikaya ulaşır. (3) Çekilme, sendikaya bildirim tarihinden itibaren bir ay sonra geçerlilik kazanır.
(4) Sendika üyeliğinden çıkarılma kararı genel kurulca verilir. Karar, e-Devlet kapısı üzerinden Bakanlığa elektronik ortamda bildirilir ve çıkarılana yazı ile tebliğ edilir.
Başvurusu hakkında 30 gün içerisinde karar verilmeyen sendika, üyeliğe kabul edilmiş sayılır. (4) Üyeliğe kabul edilen sendika, Konfederasyon tüzüğüne, Konfederasyon Genel Yönetim Kurulu tarafından yürürlüğe konulan yönetmeliklere ve Konfederasyon zorunlu organlarının kararlarına uymayı da kabul etmiş olur.
Sendika tüzüğüne göre de üyelik aidatı bir aylık çıplak ücretin 1/30'u oranındadır.
Personel Daire Başkanlığı kadro yerine, görev yaptığı birime ve maaşı yapılan birime üst yazı ile bildirir. Kişinin özlük dosyasına bir nüshası gönderilir. Personel Daire Başkanlığı ilgili sendikaya üst yazı ile Sendika İstifa Formunu gönderir.
Sendika Adı Sendika Adresi Dosya No : Bu bölüme sendikanın faaliyet gösterdiği hizmet kolu sıra numarası yazılır. : Üye tarafından doldurulacak. : Üye tarafından doldurulacak. : Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca İlgili sendikaya verilen dosya numarası yazılır.
Hiç kimse bir sendikaya üye olmaya ya da üyelikten ayrılmaya zorlanamaz." denilmek suretiyle işçi ve memur ayrımı yapılmaksızın tüm çalışanların sendika kurma ve sendikaya üye olma hakkı anayasal güvenceye bağlanmıştır.
Birden çok sendikaya üye olunamaz. Birden çok sendikaya üyelik halinde sonraki üyelikler geçersizdir. Aynı tarihli birden fazla üyeliğe ilişkin bildirimler dikkate alınmaz ve bu husus kamu işvereni tarafından ilgiliye ve sendikalara yazılı olarak bildirilir.
Mahkeme iki ay içinde kesin olarak karar verir. Üyelik, çıkarılma kararı kesinleşinceye kadar devam eder. sendika üyeliği nedir Sendika üyeliği hangi durumlarda sona erer ? Sosyal Güvenlik Kurumundan yaşlılık veya malullük aylığı ya da toptan ödeme alarak işten ayrılan işçilerin sendika üyeliği sona erer.
2024 yılında aylık toplu sözleşme desteği tutarı
Yüzde 2'den küçük sendikaya üye olan kamu personeli her ay 250* maaş katsayısı tutarında aylık toplu sözleşme desteği alacaktır. Aylık katsayı 2024 yılında 0,760871 olduğu için toplu sözleşme desteği tutarı aylık 190 lira olacaktır.
Yukarda yapılan açıklamalara göre istifa ile sona eren memuriyet dönemi için kıdem tazminatına hak kazanılması söz konusu olmaz.
Farklı işyerlerinde çalışıp istifa ile kıdem tazminatı talebinde bulunuluyor. Kıdem tazminatı alma şartlarını sağladıktan sonra son işyerinde ne kadar süre çalışılmışsa o süre üzerinden kıdem tazminatı hesaplanıyor. Son çalıştığınız işyerinde 5 yılınız varsa sadece 5 yıllık kıdem tazminatını hak etmiş oluyorsunuz.
Kamu sendikaları için toplu sözleşme ikramiyesi, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 43. maddesine göre, sendika üyesi olup ücretlerinden sendika aidatı kesilen kamu görevlilerine, sendikalaşmayı teşvik etmek amacıyla her ay düzenli olarak ödenen bir ödemedir.
Buna göre, aylıklardan kesilerek ilgili sendikalara ödenmesi gereken sendika aidatları da ayın 15'inde tahakkuk edeceğinden, aidatlar, ayın 15'i tatile rastlasa dahi bu tarihten itibaren beş gün içinde ilgili sendikaların banka hesaplarına aktarılacaktır.
Belirtilen düzenlemelere göre, emeklilik, sendika üyeliğini sona erdiren bir sebep olmakla birlikte, çalışmaya devam edilmesi halinde sendika üyeliği devam edecektir. Yönetmelik ile de, emeklilikten itibaren bir yıllık süre içerisinde çalışmaya devam edilmesi durumunda üyeliğin sona ermeyeceği düzenlenmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri