Temettü almak için kişilerin öncelikle temettü dağıtan bir şirketten hisse senedi sahibi olması gerekmektedir. Genellikle şirketlerin temettü ödeme günleri bellidir ve bu günden 1 gün evvel hisse almış olsa bile, satın alma ile elde edilen ortaklık temettü ödeme gününde ödeme alma hakkı yaratır.
Borsa İstanbul'da işlem gören şirketler tarafından yapılan temettü ödemeleri kullanıcı hesaplarına alım gücü olarak aynı gün içerisinde, nakit bakiye olarak T+2 iş gününde geçmektedir.
Temettü taksitini almak için, ilgili taksit tarihinden bir gün önceki borsa kapanışında hissenin sizde olması gereklidir.
Temettü dağıtımının ardından ilk işlem gününde hisse senedinin fiyatı dağıtılan brüt miktar kadar düşüş gösterir. Örneğin 10 TL değeri olan bir hisse senedinden, hisse başı brüt 2.00 TL'lik bir temettü dağıtımı olması halinde, hisse fiyatı sonraki işlem günü 8 TL olarak işleme başlamaktadır.
Hesaplara otomatik olarak yansıtılır. Yatırımcılarımızın herhangi bir işlem yapmasına gerek yoktur. Kayıtlı sermaye sisteminde bedelsiz hisse senetleri, sermaye artırımına gidilen günden (T+2) iki iş günü sonra hesabınıza geçer.
İlgili 39 soru bulundu
Genellikle şirketlerin temettü ödeme günleri bellidir ve bu günden 1 gün evvel hisse almış olsa bile, satın alma ile elde edilen ortaklık temettü ödeme gününde ödeme alma hakkı yaratır. Yani yatırımcı temettü ödeme gününden önce aldığı hisseleri kaç gün önce almış olursa olsun ödeme günlerinde temettü alabilmektedir.
Ford Otosan (froto hissesi), brüt 13 TL, NET 11,7 TL temettü dağıtacak. 24.03.2022 tarihine, portföylerinde FROTO hissesi ile başlayan yatırımcılar, en geç 28.03.2022'de temettülerini alacaklar. 24.03.2022 ya da sonrasında FROTO alanlar bu temettüyü hak edemezler.
Borsada işlem gören şirketler, hisse senedi yatırımcılarına dönemsel olarak temettü, yani kâr payı verebilir. Bu şirketler kâr payı dağıttıklarında hisse sahipleri, hisse başına para veya bedelsiz olarak yeni hisseler alabilir.
Temettüden Sonra Hisse Düşer mi? Temettü dağıtımı yapılan tarihte hisse senedi fiyatı, ödeme tutarı kadar düşer. Ancak temettü ödemesi hisse fiyatları üzerinde olumlu bir etki de yapabilir. Bunun nedeni, temettü dağıtımının yatırımcıların şirkete olan güvenini artırması ve dolayısıyla hisse fiyatlarını desteklemesidir.
Bu sahiplikle elde edilen ortaklık, şirketin temettü ödeme gününde bu hakkın elde edilmesini sağlar. Şirketin temettü dağıtımından bir gün önce alınsa dahi hisse senedi; bireylerin temettü hakkından yararlanmasını mümkün kılan bir yatırım aracıdır.
Temettüler genellikle 3 ayda bir ödenir. Şirketler bunları birbirinden ayırt eder: Olağan temettüler: gelecekte de sürdürülmesi beklenir. Özel temettüler: tekrar etmesi daha az olası olanlar. Hisse geri satınalması yapılınca: Geri satın alınan hisseler şirketin kalan hissedarlarına ait sayılır.
Şişecam Temettü Ödemesi Ne Zaman? (2023)
Şişecam'ın 4. çeyrek finansal verilerine göre 2022 yılında 19,3 milyar TL kâr elde etti. Şirket Kamuyu Aydınlatma Platformu (KAP) üzerinden yaptığı açıklamada 2 Haziran 2023 tarihi itibariyle hisse başına net 0.617 TL temettü dağıtacağını bildirdi.
Bu sebeple, eğer bir şirket yıllardır kâr elde etmesine rağmen hiç kâr dağıtmıyor, sürekli kârın yedek akçelere ayrılmasına karar veriyorsa, şirketin kuruluş amacına aykırılık söz konusu olur. Türk Ticaret Kanunu'na göre, şirket kârının dağıtılıp dağıtılmamasına genel kurul karar verir.
Temettü ödeme günü hisse fiyatı, önceki işlem günü kapanış fiyatından brüt temettü miktarı kadar çıkarılarak işleme açılır. Maliyet de hisse başına net temettü oranı kadar düşer. GYO ve Yatırım Ortaklığı hisselerinde ise maliyet brüt temettü oranı kadar düşer.
Sasa Polyester A.Ş. (SASA) 2023 yılında yatırımcılarına 2.940.766.824,35 TL pay dağıtımı gerçekleştirecek. Şirketin dağıtacağı ay oranı yüzde 127,71554 olurken, bedelsiz pay alımı yatırımcıları memnun etti.
Temettü hisse senetleri için son derece önemli bir konudur. Yatırımcıya fazladan getiri sağladığı gibi şirkete güveni de artırır. Çünkü temettü dağıtan şirketler yatırımcılar tarafından daha fazla tercih edilir. Buna bağlı olarak da şirkete duyulan güven ve itibar artar.
Bir hisse senedinin temettüsünden yararlanmak için, ilgili şirketin hisse senedine yatırım yapmanız gerekir. Temettü, hisse senedine sahip olan herkese eşit oranda dağıtılır, bu nedenle hisse senedi sahibi olmanız temettü almanız için gereklidir. Borsa İstanbul'da işlem gören şirketler de temettü öder.
Tüpraş, 28 Eylül seans sonuna kadar portföyünde TUPRS hissesi bulunduran tüm yatırımcılarına pay başı net 6,77 TL temettü ödeyecek. Temettü ödemesi kullanıcı hesaplarına “alım gücü” olarak, dağıtımın gerçekleştiği gün (29 Eylül 2023) geçecek. Yatırımcılar dilerse nakit bakiyeyi beklemeden hisse alabilecek.
Bu şirketler arasında temettü verimliliği en yüksek şirket olarak Akbank öne çıkıyor. Akbank hisse başına 1,55 TL net temettü dağıtacak. Bankanın temettü verimliliği %9,71 olarak ölçüldü. İkinci sıradaki Tüpraş hisse başına net 40,87 TL temettü dağıtacak.
Şirketin genel kurulunda temettü dağıtımı için bir tarih belirlenir. Bu tarihler değişkenlik gösterse de genellikle yılın ikinci çeyreği içinde yer alır. Temettü dağıtım tarihinde o şirketin hisse senedine sahip olanlar, kâr payı almaya hak kazanır.
temettülere genel bakış EREGL temettüleri yıllık ödenir. Son hisse başına temettü 4.45 TRY miktarındaydı. Bugün itibarıyla Temettü Getirisi (TTM) 10.52%'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri