Asya fili (Elephas maximus) ve Avrupa bizonu (Bison bonasus caucasicus), Anadolu'da, MÖ 1. yüzyıl başlarına kadar yaşamışlardır. Türkiye'de 8 kuş türü son 50 yıl içinde ortadan kaybolmuştur.
Türkiye'de doğan ilk fillere "İzmir", "Deniz" ve "Ege" isimleri verildi. Filler, yaz aylarında zamanlarının büyük bölümünü kum ve su havuzunda geçiriyor.
"Begümcan", "Winner" ve yavruları "İzmir", "Deniz" ve "Ege"den oluşan "Türkiye'nin ilk fil ailesi", İzmir Doğal Yaşam Parkı'nda hayatlarını sürdürüyor.
Asya Fili (Elephas maxima asurus): Anadolu'nun en büyük hayvanı olarak biliniyor. M.Ö.I. yüzyıla kadar başta Fırat Havzası'nda yaşayan filler, yaşam alanlarını istila etmemiz sonucu yok olmuşlar.
Ne yazık ki artık Türkiye topraklarında doğal hayatta yaşamlarını sürdürebilen fillere rastlamak olası değil. Bu yazı yazılırken takvimler 2010 yılının Şubat ayını gösteriyor ve ülkemizde sadece iki Asya fili İzmir Doğal Yaşam Parkı'nda hayatlarını devam ettirebiliyorlar.
İlgili 27 soru bulundu
Fil kuzenlerinin aksine, yünlü mamutlar soğuğa adapte olmuş canlılardı, uzun kıllı postlara, kalın yağ tabakalarına ve ısı kaybını en az seviyeye indirmeyi sağlayan küçük kulaklara sahiplerdi. İlk defa bilim insanları, bu farklılıkları sağlayan binlerce mutasyonu kapsamlı bir şekilde katalogladılar.
Ardahan Valiliğinden olaya ilişkin yapılan açıklamada ise fotoğrafın ve haberin gerçek olmadığı belirtildi. Vali Çiçek, sosyal medya platformu "X" hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, "Ardahan ilimizde fil görüldüğü iddiası tamamen uydurmadır.
Bu türün nesli tehlikededir, dünyada yalnızca 25.600 ila 32.750 arasında yabani Asya fili kaldığı düşünülmektedir. Tarihi dönemlerde Amik ovasında, Antakya' dan Kırıkhan, Hassa, İslahiye ve Türkoğlu üzerinden Kahramanmaraş'a kadar uzanan vadideki göl ve bataklıklar civarındaki ormanlarda yaşamıştır.
Anadolu Parsı 2013 yılında Türkiye'de iki kere görülmüştür. İlkinde Kaçkar Dağları'nda fotokapanlara yakalanan görüntüsüdür. İkincisi ise Diyarbakır'ın Çınarlı ilçesine bağlı Solmaz köyünde öldürüldü. Ancak, Diyarbakır'da görülen hayvanın İran parsı (Panthera pardus saxicolor) olduğu anlaşılmıştır.
Asya Fili: Asya'da yaşayan bu iri hayvanın nesli Türkiye'de 19 yüzyılda tükenmiştir.
Filler doğal ortamlarında 70 yıl kadar yaşar; dokunma, görme ve işitme yolu ile iletişim kurar.
🔘 Dişi filler sürü halinde dolaşırken, erkek filler yalnızlardır ve sürekli sürü değiştirerek yaşarlar. 🔘 İnsanlar dışında çeneleri olan tek memeli fillerdir. 🔘 Erişkin bir Asya fili hortumunda 8.5 litre su barındırabilir.
Botsvana'nın kuzeyinde yer alan Chobe Ulusal Parkı, dünyanın en büyük fil nüfusuna ev sahipliği yapıyor. Botsvana, dünya fil nüfusunun 4'te 1'ine yakınına ev sahipliği yapıyor. Ülkenin kuzeyinde yer alan Chobe Ulusal Parkı, Afrika fillerinin en yoğun yaşadığı bölge olma özelliği taşıyor.
Fil Yılı ya da Fil Olayı (Arapça: عام الفيل, Amm'ul- Fil), İslam tarihinde, yaklaşık olarak 570 yılında yaşandığı rivayet edilen bir olaydan dolayı verilen isimdir. İslam tarihine göre, İslam peygamberi Muhammed bu olaydan az bir zaman sonra, 571 yılında doğmuştur.
Pak Bahadır'ın iskeleti fillerin azalan popülasyonuna dikkati çekmek için 12 Ağustos'ta kutlanan Dünya Fil Günü'nde ziyarete açıldı. Bir dönem İzmir'in simgeleri arasında yer alan ve 45 yaşında hayatını kaybeden fil Pak Bahadır artık sadece hafızalarda yaşamayacak.
Karada yaşayan hayvanların en irisi olan fil, “Asya (veya Hint) fili” (Elaphas maximus) ve “Afrika fili” (Loxodonta africana) adlarıyla ikiye ayrılır. Afrika fili Asya filinden daha iri ve ortalama 7,5 ton ağırlığında, 3-4 m. yüksekliğindedir; Asya fili ise 5 ton ağırlığında, 2,5-3 m. yüksekliğindedir.
Türkiye sınırlarında yayılış gösterdiği bilinen alt tür; Gürcistan, Azerbaycan, Ermenistan, İran, Rusya, Türkmenistan gibi ülkelerde de dağılım gösteren Anadolu parsı (Panthera pardus tulliana) alt türüdür. Anadolu Parsının tüm leopar alt türleri içerisindeki en büyük leopar alt türü olduğu bilinmektedir.
Günümüzde ise sadece Hindistan'ın batısında bulunan Gir Ormanı'nda yaşamaktadır. 2020 sayımına göre toplam nüfusu 674 kadardır. Türkiye'de Orta, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da yaşadığı bilinen Asya aslanının Anadolu'da nesli tükenmiştir. Son olarak 13. yüzyılda Anadolu'da yaşadığı tahmin edilmektedir.
Son olarak 13. yüzyılda Anadolu'da yaşadığı tahmin edilmektedir. Türkiye'de 1880'li yıllarda görüldü. Asya aslanı Afrika aslanından daha küçük ve daha az sayıdadır.Bir Afrika aslanı 200 kg olarak hayatını sürdürürken Asya aslanı 100–140 kg arasında değişir.
NESLİ tükenen hayvanlar arasında Asya fili, yabani sığır, yabaneşeği, aslan, çita, kunduz bulunuyor. Nesli tükenmek üzere olanlar arasında ise Anadolu parsı, Dorcas ceylanı, kaplan, Akdeniz foku, alageyik, yabankoyunu, ceylan, karaca, çizgili sırtlan ve kirpi fare...
Dünyanın en büyük fili.. Yaklaşık 8000 kg ağırlığında.. Tanzanya ' da, Kraliyet yürüyüşü yapıyor..
Yılanboyun, yılanboyungiller (Anhingidae) familyasının bir üyesidir ve Amerikalı (Anhinga anhinga), Afrikalı (Anhinga rufa) ve Avustralyalı (Anhinga novaehollandiae) yılanboyunlarla yakın akrabadır. Erişkinin kanatları Bharatpur, Rajasthan, Hindistan. Olgunlaşmamış Bharatpur, Rajasthan, Hindistan.
Etimoloji. Artani veya Artaani'den değişime uğramış olan Ardahan, Ahameniş döneminde, Gürcistan'da da yayılmış bir din olan Zerdüştiliğe bağlı olarak ortaya çıkmış bir yer adı olarak kabul edilir. Bu yer adının kökü olan Arta, eski Farsça'dan gelir ve Zerdüştilikte "Aša" olarak da bilinen tanrının adıdır.
23 Şubat 1921'de düşman işgalinden kurtarılmıştır. 7 Temmuz 1921 tarihinde mutasarrıflık yapılan Ardahan, 1926 yılında ilçe yapılarak Kars iline bağlanmış, 27.05.1992 tarihinde ise il olmuştur.
Ardahan'ın kaşar peyniri ve balı ülke çapında isim yapmıştır. Elma dolması, evelik aşı, pişi, bozbaş, kuymak, ekmek aşı ve helvası en ünlü yemek türleridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri