Genel kural olarak işe giriş tarihinden bir gün öncesinde yapılması gereken işe giriş bildiriminin ise Pazar günü yapılamayacağına istisnaden, yalnızca pazartesi günleri için geçerli olmak üzere, işe giriş bildirimi pazartesi günü işe girin bir kişi için aynı gün kuruma bildirilebilmektedir.
Genel kural olarak işe giriş tarihinden bir gün öncesinde yapılması gereken işe giriş bildiriminin pazar günü yapılamayacağına istinaden, yalnızca pazartesi günleri için geçerli olmak üzere, işe giriş bildirimi pazartesi günü işe giren bir kişi için aynı gün Kuruma bildirilebilmektedir.
İşe giriş bildirgesi sigortalının Kanunun 6 ncı maddesinin (l) bendi kapsamına girenler için işe başladığı tarihten itibaren 1 ay içerisinde, diğer hallerde ise işe başladığı tarihten itibaren 15 gün içerisinde bildirilmek zorundadır.
SGK İşe Giriş Bildirgesi Ne Zaman Verilir? Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu, SGK işe giriş bildirgesi verme süresine dair detayları açıkça ortaya koyar. Kanunun 6.maddesinin (I) bendi kapsamındaki çalışanlar için işe başlama tarihinden itibaren 1 ay içerisinde bildirimde bulundurmak gerekir.
Bu istisnalara göre inşaat, balıkçılık, tarım ve hayvancılık işyerlerinde sigortalı işe giriş bildirgesinin işe başlamadan en az bir gün önce verilmesi zorunlu olmayıp, sigortalının işe başladığı (işe girdiği) gün de verilebilmektedir.
İlgili 36 soru bulundu
Pazar ya da pazartesi işe başlayacak bir sigortalının işe giriş bildirgesinin verilmesi gereken son gün cumartesi ve pazar günüdür. Bu günler ise resmi olarak hafta sonu tatilidir. Dolayısı ile işe girişin hafta sonunu takip eden ilk iş günü verilmesi halinde ceza olmayacak ve bu pazartesi günü olacaktır.
Bunun için işveren TC kimlik numarası yazıp 5510'a SMS atılıyor. Onay SMS'i geldikten sonra çalıştırılacak gündelikçinin TC kimlik numarası ile ayın hangi günü çalıştırılacağı yazılarak tekrar SMS atılıyor. Örneğin 16 Eylül'de çalıştıracaksanız, kimlik numarasından sonra boşluk bırakıp “16” yazmanız yeterli.
İşe giriş bildirgesi, çalışanın işe giriş tarihinden 1 gün önce verilir. Eğer o gün resmi tatil gününe rastlıyorsa bildirgenin verilme süresi sonraki ilk iş gününün sonuna dek uzatılabilir.
Bir anlamda işverenin hatalı bildirimi sigortalının aylığının kesilmesine neden olur. Hatalı bildirim nedeniyle sigortalının aylığının kesilmesi kesin hüküm doğurmaz.
Farklı işverenlerin yanında her birinde on günden az çalışanlar, 30 günlük sürenin tamamının primini kendileri ödeyebilirler. Primini kendileri ödeyenlerin ödemeleri gereken prim tutarı 1 Temmuz 2023 tarihinden itibaren günlük 145,32 TL, aylık ise 4.359,71 TL olacak.
SGK primleri hiç yatmayan ya da eksik yatan işçiler derhal bu durumu alo 170 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bilgi Hattını arayıp bildirmelidir.
Ancak yapılan güncelleme ile birlikte sorgulamalar artık Sosyal Güvenlik Kurumu ile entegre olarak hizmet veren e-Devlet kapısı üzerinden online olarak yapılabiliyor. Aynı zamanda Sosyal Güvenlik Kurumunun ALO 170 hattını arayarak da çalışanlar sigorta bilgilerini öğrenebilirler.
Bu karmaşık kuralı şöyle örnekleyelim: 01.12.2018 tarihinde 2 çalışan ile işe başladın diyelim. 07.12.2018 tarihinde yeni birini işe alırsan onun işe giriş bildirgesini 07.12.2018 tarihli olarak 30.12.2018 tarihine dek geriye dönük olarak verebilirsin.
Evde on günden fazla gündelikçi, temizlikçi, bakıcı veya kapıcı çalıştıranların sigorta yaptırma zorunluluğu bulunuyor. Ayda on günden az çalıştırılan gündelikçiler için ise iş kazası ve meslek hastalığına karşı günlük sigorta primi ödeniyor.
Örneğin 1 Mayıs'ta işe başlayan sigortalılara ait işe giriş bildirgesi , en geç takip eden ilk iş gününde saat 23:59'a kadar verilmesi gerekir.
Sosyal güvenlik mevzuatına göre, hizmet akdine/iş sözleşmesine istinaden birden fazla işveren tarafından çalıştırılanlar 4/a (SSK) statüsünde zorunlu sigortalı sayılmaktadır. Dolayısıyla, sosyal güvenlik mevzuatına göre bir kişinin birden fazla işyerinde çalışması yasal olarak mümkündür.
Genel kural olarak işe giriş tarihinden bir gün öncesinde yapılması gereken işe giriş bildiriminin ise Pazar günü yapılamayacağına istisnaden, yalnızca pazartesi günleri için geçerli olmak üzere, işe giriş bildirimi pazartesi günü işe girin bir kişi için aynı gün kuruma bildirilebilmektedir.
Aylık prim ve hizmet belgesinde yapılan inceleme neticesinde, sigortalının işe giriş tarihinin işverenin bildirim tarihini doğruladığı anlaşılmış olup, işverenin talebi doğrultusunda işe giriş tarihinde düzeltme yapılacaktır.
Sigortasız çalıştırılanlar için, işyerinde çalıştığı süre içerisinde ilk müracaat etmesi/şikayette bulunması gereken yer Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlükleri veya Merkez Müdürlükleridir.
Sigortalı İşe Giriş Bildirgesi İle Genel Sağlık Sigortası Giriş Bildirgesini yasal süre içerisinde verilmemesi halinde her bir sigortalı için bir aylık asgari ücret tutarında idari para cezası uygulanır.
Geriye dönük işe giriş bildirgesi
Kanun maddesinin hükmüne göre, sebebi ne olursa olsun işe girişi yapılmayan işçinin işe girişi 1 ay içinde yapılabilir. İşe giriş bildirgesinin 1 aydan önceki bir tarihe verilmesi halinde idari para cezası uygulanır.
Sigortalılık başlangıç tarihi sigortalının uzun vadeli sigorta kolları kapsamına girmesini sağlayacak biçimde ilk kez çalışmaya başladığı tarihtir. [2] Kurum'a bağlı üç farklı sigorta sistemi vardır. Bunlar 4A (SSK), 4B (BağKur) ve 4C (Emekli Sandığı) olarak bilinmektedir.
İşveren tarafından düzenlenerek imzalanan ve Kuruma verilen sigortalı işe giriş bildirgesinin, işçinin en az 1 gün süreyle o işte çalıştığına karine teşkil edeceği kabul edilmelidir.
İşverenler, işçinin sigorta bildirimini aylık hizmet ve prim belgesi ile yapar. Aylık hizmet ve prim belgesi, ait olduğu ayı takip eden ay içerisinde elektronik ortamdan gönderilir.
1999 öncesi kayıt dışı çalışmaları bulunan kişiler, söz konusu dönemdeki fiili çalışmalarını ispatlamak şartıyla hizmet tespit davası açabilirler. İşbu davada 1999 öncesi sigortasız çalışmalarını ispat eden kişiler, sigorta başlangıçlarını 1999 öncesi yapmış olacak ve EYT yasasından faydalanabileceklerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri