Anne sütü günde birkaç kere sağılıp birleştirilerek istenen miktar elde edilebilir. Yeni sağılmış süt buzdolabının rafında ya da buz ya da buz paketlerinin içinde bir saat tutulur ve daha sonra aynı gün sağılıp önceden soğutulan sütün üzerine eklenir.
Farklı saatlerde sağılan sütler aynı kapta toplanabilir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken soğuk olana soğuk olanı eklemektir; yani, yeni sağılan süt eskisine eklenmeden önce soğutulmalıdır. Farklı saatlerde sağılan sütler oda sıcaklığında tutulmuşsa birbirlerine eklenebilir.
Sağılan süt oda sıcaklığında 5-8 saat tazeliğini korur. Ancak hava sıcaklığı arttıkça bu süre azalır. Eğer bebek saklama kabındaki sütü bitiremez veya bir miktar artarsa, bu sütün ağzını kapatarak buzdolabında bekletebilir, tekrardan kullanabilirsiniz. Farklı saatte sağılan sütleri de bir araya toplayabilirsiniz.
Sütün sağılma saati de önemlidir. Gündüz sağılan sütler gündüz, gece sağılan sütler gece verilmelidir. Bunun sebebi gece ve gündüz sütlerinin yapı olarak birbirlerinden farklı olmasıdır.
"Memelerdeki süt oluşumu emzirme aralığı ve süresi ile ilgilidir. 3saatte 20 dakika süreyle beslenen bir bebek, memeyi boşaltır ve diğer 3 saat içerisinde meme yeniden süt dolar. İş hayatına başlayan anneler 3 saatte bir süt sağmalıdır. Aylar ilerledikçe 4 saatte birde olabilir.
İlgili 43 soru bulundu
Emme süresi ise 5-7 dakika kadar kısa ve ya günün bazı saatlerinde akşamları ve uyku öncesi 30 dakika kadar uzun da olabilir. Emzirme süresindeki bu kısalma bazen annelerin bebeklerinin memeyi reddetmesi olarak algılanabilir. Ama yeterli süt alıyor idrar miktarı yeterli ve kilo alımı iyi ise endişe etmeyin.
Meme dolu/boş olduğunu anlamanın tek yolu; memeleri avuçlayarak, ne kadar dolu olduğunu hissetmeye çalışmaktır. Mesela emzirme /pompa öncesi dokunun ve doluluğuna 1-10 arası puan verin. Emzirme/pompa sonrası yine dokunun ve öncesine kıyasla bir puan daha verin, bir azaltma olmuş mu, farketmeye çalışın.
Sağılan süt steril süt saklama poşetleri veya kaplarında genellikle 60-120 cc olacak şekilde saklanmalıdır.
Anne sütü oda sıcaklığında 24-48saat kadar bozulmadan durabilir. Toplanan süt daha sonra oda sıcaklığında ılıtılarak bebeğe verilir. Sütün soğuk olarak verilmesinde ise hiçbir sakınca yok!
Normal emziren bir anne günde 600 ml süt üretir.
– Sağma işleminden önce ılık bir duş alınması veya göğüse sıcak havlu konması sağma işlemini kolaylaştıracaktır. – Memeyi sıkıp bırakma tekniği uygulanırken, memenizi göğüs duvarına doğru nazikçe bastırınız. – Süt akışını arttırmak için, öne doğru eğilip, memeleri hafifçe sallamak size kolaylık sağlayacaktır.
İçinde anne sütü olan kap, sıcak su dolu başka bir kabın içine konarak çözünmüş sütün ılınması sağlanıp, bebeğe verilmelidir. Sağılan anne sütünün biberon yerine kaşık veya geniş ağızlı bir bardak ya da fincanla verilmesi daha uygundur. Biberon verilmesi bebeğin anne memesini reddetmesine ve bocalamasına neden olur.
Emzirme aniden değil, mutlaka yavaşça ve alıştıra alıştıra kesilmeli. Bu sürecin 2-3 hafta sürebileceğini hesaplamalısınız. Ani kesilme bebek için ve dolayısı ile anne için de travmatik olabiliyor. Emzirmeyi sonlandırırken süt kanallarında tıkanıklık veya mastit denilen iltihabi durum görülebilir.
Sağılan anne sütü direkt olarak bebeğe verilebilir, buzdolabına koyulabilir ya da dondurulabilir. Sağılan anne sütü 22 derecelik oda sıcaklığında tazeliğini en az 6 ile 8 saat korur. Bu süre hava sıcaklığı arttıkça azalmaktadır.
Hangi Aralıklarla Süt Sağacağınızı Belirleyin
Yenidoğan bebek anneleri, 2-2,5 saat aralıklarla düzenli pompa kullanımında bulunmalılardır. Ne sıklıkla süt sağılır sorusunun cevabına, günde ortalama 8 kez şeklinde cevap verilebilir.
Her emzirme sonrasında büyük bir bardak su içip, yanında 3-4 ceviz-badem yemek hem anne sütü miktarını artırmanın yolları arasındadır. Böylece hem de anne sütünüzün yağ miktarını arttıracaktır. Emziren bir anne özellikle süt arttırma dönemindeyse mutlaka hayvansal proteine ağırlık vermelidir.
Sağılmış sütü bu amaçla üretilmiş steril kaplarda ya da önceden kaynatılmış cam kavanozlarda oda ısısında (24-26'C) 3-4 saat, buzdolabı rafında 2-4 gün, derin dondurucuda (-16'C) 3-6 ay saklanabilir.
Yeni doğum yapan bir annenin sütü koyu sarı renkte bir sıvı iken emzirme döneminin ilerleyen dönemlerine doğru renk beyazlaşmaya ve koyu kıvamı sulanmaya başlar. Bunun nedeni, yeni doğan bir bebek metabolik faaliyetlerini geliştirmek ve yürütmek için öncelikli olarak protein, aminoasit ve enzimlere ihtiyaç duymaktadır.
Ispanak, ısırgan, karalahana, dereotu, marul, maydanoz, roka, semizotu gibi yeşil yaprak sebzeler bol miktarda vitamin ve mineral barındırırlar. Anneye ihtiyaç duyulan kaloriyi sağlarlar. Aynı zamanda fitoöstrojen içeren bu sebzeler süt üretimini arttıran hormonların salgılanmasına katkı sağlar.
Ancak çoğu anne şunun farkında değil: evde emzirmeleri azaltmak ve bebeği gece daha çok uyumaya teşvik etmek bebeğin gündüz ihtiyaç duyacağı sağılmış süt miktarını arttıracaktır. Bu basit dinamikleri anlamak, annelere uzun vadeli emzirme hedeflerine ulaşmalarına yardım etmekte çok işe yarar.
Eğer bebeğiniz göğsünüzü emerek boşaltamıyorsa, bebeğinizi emzirdikten sonra göğsünüzü sağarak boşaltmanız süt üretiminizi arttıracaktır. Çünkü vücudunuz boşalan süt kanallarınızı doldurmak için süt üretmeye başlayacaktır.
Annenin doğumdan sonraki ilk 3-4 gün boyunca ürettiği süt, kolostrumdur, kıvamı koyu rengi sarı gibidir. 4'üncü günden sonra gelen süt, olgun süttür. Sütün miktarı da artar, göğüsler dolu, sert ve ağır hissedilir.
Yenidoğan bebek annelerinin 2-2,5 saat ara ile düzenli pompa kullanmaları sütün artış göstermesi ve annenin göğsünde süt kalmaması açısından önemlidir. Sağımlar her göğüs için 12-15 dakika sürmelidir. Daha büyük bebek anneleri için 3-3,5 saat ara ile sağım yapılması uygundur. Sağım süresi yine 12-15 dakika olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri