Plaka değişikliğinin zorunlu bir işlem olmadığını belirtebiliriz. Yukarıda da belirttiğimiz gibi, yaşadığınız şehirden taşındığınızda ya da farklı bir yerden araç aldığınızda plakayı değiştirebilirsiniz. Onun dışında bir zorunluluğu bulunmamaktadır.
Plaka değişimi başvurusu yapacağınız Trafik Tescil Müdürlüğü'nün ikamet ettiğiniz şehir sınırları içinde olması gerekmektedir. Büyük şehirlerde genellikle bu birim randevu sistemiyle çalışır ancak bazı illerde randevu almanıza gerek olmadan aynı gün içinde işlemlerinizi yaptırabilirsiniz.
Bir aracın plakası değiştirilmek isteniyorsa satış aşamasında plaka değiştirme talebi ilk olarak notere gönderilir. Satış sırasında bu şart belirtilmezse plaka değişimi yapılmaz. İstenen evrakları hazırladıktan sonra Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Sicil Dairesine başvurulur.
2023 Plaka Değişiklik Ücreti Ne Kadar? Noter araç devri işleminin ücreti 1.398.975 TL'dir. Ayrıca plaka yenileme için tek plakanın basım ücreti ise 165 TL, çifti 330 TL'dir. (2023 fiyatlarıdır).
Bu yükümlülükler arasında plaka koduna göre ikamet şartı da vardır. Aynı zamanda vergi ve bağış ödemesi de yapılmalıdır. Plakaya göre talep edilen bağış miktarı değişkenlik gösterir. Özel plaka alma işlemleri sırasında büyükşehirlerde ücretler daha yüksek olabilir.
İlgili 42 soru bulundu
Plaka değişimi, ikinci el bir araç satın aldığınızda ya da farklı bir şehre taşındığınız da oluşan bilgi değişiklikleri sebebiyle yapılır. Plaka yenileme ise okunmayan, hasar görmüş ya da yıpranmış plakalarda uygulanır.
Özel plaka alımı için tek adres Emniyet Müdürlüğüdür. Tabi ki bu durum sadece plakanın sahibinin olmaması durumunda geçerlidir, eğer sahipsiz ise Emniyet Müdürlüğü üzerinden özel plaka alabilirsiniz. Bu alım süreci gerek bulunulan ildeki Emniyet Müdürlüğü'nden gerek ise Emniyet Müdürlüğü web sitesinden yapılabilir.
Bu nedenle çok daha hızlı bir şekilde işlemler halledilebilir. Plaka değiştirme işlemlerinin tamamlanması için tanınan resmi süre 30 gün yani 1 aydır. Bu süre boyunca işlemlerin tamamlanıp ilgili yerlere iletilmesi gerekir. Yukarıda sayılan belgeler sağlandığı sürece değişim çok daha kısa bir sürede tamamlanabilir.
Sms ile boş plaka sorgulaması yapılması da mümkündür. Mesajlar bölümüne girdikten sonra “Detay (boşluk) Plaka” yazarak 5664 numarasına mesaj atılması gerekmektedir. Sorgulama yapmak istediğiniz plakanın boşta olması veya kullanılmaması durumunda size bir bilgilendirme mesajı gelmeyecektir.
ÖZEL PLAKA ALMA ÜCRETİ
Şahsınız için alacağınız özel plaka için vermeniz gereken özel plaka vergisi de yine şirketlerde olduğu gibi 5 ile 15 bin TL arasında değişmektedir. Bazı plakalar için 250 bin TL'ye kadar istenen rakamlar olabiliyor.
Noterde plaka değişikliği için nüfus cüzdanı, araç ruhsatı ve ruhsatın fotokopisi gerekir. Ayrıca eski plaka da noter tarafından alınır. Noterden yeni plakanın yazılı olduğu belgeyi aldıktan sonra plaka basımı için Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonuna bağlı bir odaya gitmek yeterlidir.
Eski plaka noter tarafından teslim alındıktan sonra yeni plaka numarasının yazılı olduğu belge araç sahibine verilir. Bu işleme paralel olarak yeni plakaya ait bilgiler ruhsata işlenir. Sürecin devamında, noterden alınan belge ile birlikte Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonuna bağlı en yakın odaya başvurulur.
Evet, plaka değişikliği sigorta poliçesini etkileyebilir. Plaka değişikliği işlemi, aracın plaka numarasının değiştirilmesi anlamına gelirken, bu değişiklik sigorta poliçesini etkileyebilir çünkü sigorta poliçesi aracın ve plakanın tanımlandığı bir belgedir.
2.el araç alırken alım işlemleri sırasında noterde plaka değişikliği yapmak istediğinizi de belirtmeniz gerekiyor. Satış alım gününden itibaren bir aylık süre içerisinde de trafik tecil birimine başvurmalısınız. Buradan alacağınız belge ile Şoförler Odası'na giderek yeni plakanızı alabilirsiniz.
Plaka seçmek isteyen araç sahipleri www.ankara.pol.tr adresindeki plaka tahsis kısmına girerek plaka seçebilirler. Seçtikleri plakaları almak üzere, şubemizdeki 36 numaralı plaka tahsis bankosundan plaka fişlerini aldıktan sonra müracaat etmeleri gerekmektedir.
Plakayı elde tutmak gibi bir uygulama yok maalesef. Öncelikle aracı alacak kişinin noterde plaka değişikliği yapmak istediğini belirtmesi gerek. Satışın akabinde sizin plakanız tekrardan bağlı olduğu trafik şubesine verilir.
Plaka değişikliği için öncelikle gerekli belgeleri toplamalısın. Sonrasında en yakın notere giderek eski plakayı yenileme talebinde bulunabilirsin. Verilen plaka basım belgesi ve araç ruhsatın ile Şoförler Odası'na gitmen gerekir. Burada plaka basımı ücretini ödeyerek plakanı yeniletebilirsin.
34 plaka kodu İstanbul'a aittir.
Konu ile ilgili geçmiş yıllarda bir düzenleme yağıldı. Yapılan bu düzenlemeye göre, plakası 1 ya da 2 defa düşer ya da çalınırsa, artık tekrar işlem yapılamaktadır. Eğer plakanız 2 defa kaybolduysa ve plakanıza ulaşmak istiyorsanız, eni plaka için başvuruda bulunmanız gerekmektedir.
Plaka kodları, 27 Eylül 1962 tarihinde yayımlanan yönetmelikle ortaya çıkmıştır. Plakaların iki rakamlı ilk grubu il isimlerinin alfabetik sıraya göre dizilmesiyle aldığı sıra numarasıdır. Yönetmelik 24 Ekim 1962 tarihinden itibaren yürürlüğe girmiştir.
APP (Amerikan Pres Plaka) plakalarının kullanımı Türkiye'de yasa dışıdır ve 6047 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'na aykırıdır. 2023 yılında, APP plaka kullanımıyla yakalanan sürücüler veya araç sahipleri için uygulanan ceza 750 TL olarak belirlenmiştir.
Nöbetçi noterler sayesinde araç plakası değişiklikleri hafta sonu da yapılabiliyor. Türkiye Şoförler Odası, nöbetçi noterlik uygulaması başladıktan sonra işlerin aksamaması için plaka değişikliklerinin hafta sonu yapılmasının önünü açmıştı.
Yani aracın şase numarası üzerinden hasar kaydı kayıt işlemi yapılır ve sorgulama işlemi yine şase numarası üzerinden yapılabilir. Bu nedenle plaka değiştiğinde hasar kaydının silinmesi mümkün değildir.
Araç Satışı Sonrası Sigorta Yaptırma
Sigortalının değiştiği her durumda mevcut sözleşme, değişim tarihi itibarıyla kendiliğinden sona erer ve ilgiliye gün esasına göre prim iadesi yapılır.
Plakaya göre sigorta ücreti değişir mi? Evet, değişir. Şöyle ki aracın bulunduğu ilde kaza yapma oranları trafik sigortası fiyatlarında etkilidir. Kaza yapma oranının yüksek olduğu illerde fiyatlar daha maliyetlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri