Ay'ın kendi ekseni etrafında dönme süresi ile Dünya etrafında dönme süresi aynıdır. Yaklaşık 29 gün süren bu periyot yüzünden Ay'ın sürekli aynı yüzü dünyaya bakar. Bu sebeple karanlık yüzü adı verilen diğer tarafını hiç göremeyiz.
Ayın kendi ekseni etrafında dönmesi ile beraber Dünyanın etrafında dönüş süresi aynıdır. Bu durum yaklaşık olarak 29 günlük bir periyodu kapsar. Bu sebepten dolayı ayın belli bir yüzü devamlı olarak dünyadan görünmeyen kısımda karanlık olarak kalır.
Aslına bakılırsa ayın karanlık yüzü diye bir durum yoktur. Ay genel olarak 1,54 derece eğiklik ile beraber kendi ekseni etrafında dönüş yapar. Bu sebepten dolayı ayın belli bir kısmı güneşe doğru bakarken diğer kısmı karanlıkta kalır.
Ay'ın her iki yüzü de eşit miktarda güneş görüyor bu yüzden “Ay'ın bir yüzünün karanlık olduğu” doğru değil. Ancak Ay'ın kendi etrafındaki ve dünya etrafındaki dönüş süresi aynı olduğu için dünyadan bakıldığında hep aynı yüzü görünüyor.
Ay tıpkı Dünya gibi, kendinden ışık vermez. Güneşten aldığı ışığı yansıtır. Bu yüzden, Ay'ın Dünya ve Güneş'e göre konumuna göre belli bir kısmı aydınlık diğer yüzeyi ise karanlık gözükür. Hilal, yarımay, dolunay gibi şekillerde görünür ki bunlara Ay'ın evreleri (safhaları) denir.
İlgili 22 soru bulundu
Ay denizleri hemen hemen yalnızca Ay'ın görünen yüzünde bulunur. Ay'ın öteki yüzünün yalnızca %2'sinde birkaç dağılmış küçük düzlük bulunur. Ayın görünen yüzündeyse bu oran %31'dir.
Isınma ve soğuma sebebiyle Ayda mevcut olan kayalar parçalanarak taşlara, daha sonra kumlara ve en son olarak da toz parçalarına dönüşür. Ayın Yapısı Nasıldır? Ay da tıpkı Dünya'da olduğu gibi katmanlardan meydana gelir. İçten dışa doğru gidildikçe çekirdek, manto ve kabuk dahil olmak üzere üç tane katmanı vardır.
Uzay araçlarıyla görüntülenen Ay'ın karanlık yüzünde diğer yüzünde olduğu gibi meteor çukurları gözlendi. Ortaya atılan bazı iddialardaki gibi uzaylılar ya da bir insan yapısı bulunmuyordu. NASA tarafından Ay'da su buharı saptandı ama Ay'da daha önce su olmadığı açıklanmıştı.
BBC Türkçe'de yer alan yazıya göre; ayda gece, 14 gün sürüyor ve bu süre boyunca sıcaklık -173 dereceye kadar düşebiliyor.
Ay'da yaşamın olmamasının birincil nedeni, Dünya'daki gibi bir manyetik alana sahip olmamasıdır.
Ayın her zaman aynı yüzünü görüyoruz çünkü Ay, Dünya etrafında her 1 dönüşü sırasında kendi etrafında da 1 defa döner. Yani kendi ekseni etrafında dönüş süresi ile dünya etrafında dönüş süresi neredeyse aynıdır.
Yeni aydan birkaç gün öncesinde, yani Küçülen Ay döneminde, ayın gözükmediği 3 günlük bir Karanlık Ay evresine gireriz.
Ay kendi ekseni etrafında dönüyor mu, dönmüyor mu? Evet, dönüyor diyebiliriz. Ay'ın kendi ekseni etrafında bir kez dönmesi için geçen süre, Ay'ın Dünya etrafında bir kez dönmesi için geçen süreye eşittir. Bu kütkeçekim kilidi nedeniyle, biz Ay'ın sadece bir yüzünü görebiliriz.
Dünya'nın tek uydusu olan Ay gökyüzünde farklı zamanlarda farklı şekillerde görünür. Dolunay, ilk dördün, son dördün gibi isimler verilen bu haller yaklaşık olarak 29,5 günlük periyotlarla tekrar eder. Bu süre içinde hem Dünya hem de Ay kütleçekimi etkisinde hareket ederken Ay'ın Dünya'dan görünen yüzü hep aynı kalır.
Ay'ın yüzeyindeki koyu renkte görünen bölgeler Latince maria (“deniz” anlamına gelir) olarak isimlendiriliyor. Bu bölgeler Ay'ın yüzeyinin yaklaşık %17'sini kaplamasına rağmen büyük kısmı Ay'ın Dünya'dan görünen yüzünde bulunuyor.
Ay'ın Dünya'dan görünmeyen yüzü Yeni Ay evresidir.
Ay, Dünya'dan çok daha sıcak ve soğuk olabiliyor. Burada sıcaklık 126 dereceden -138 dereceye kadar düşebilir. Ay'ın etrafında hava olmayışı onu aşırı uçtaki ısı değerlerine daha meyilli yapıyor, biraz önce gülümserken birden sinirlenebilen menopozlu teyzeler gibi.
Ay'ın atmosferi çok ince ve çoğunlukla hidrojen, neon ve argondan oluşuyor. Bu da insan gibi oksijene bağımlı bir canlı türünün Ay'da nefes almasını imkansız kılıyor. Ancak bilim insanlarına göre Ay'da gökyüzünde olmasa da yüzeyde bol miktarda oksijen var.
Avrupa Uzay Ajansı ESA ve Rusya Federal Uzay Ajansı Roscosmos sürekli yerleşim olanaklarını araştırmak üzere Ay'a bir dizi sefer düzenlemeyi planlıyor. Fakat bu kolay bir iş değil. Ay'ın etrafında bir kez dönmesi yaklaşık 28 günde tamamlanıyor. Bu ise Ay'da gecenin 354 saat sürmesi demek, yani Dünya'nın 14 günü.
Bilim insanları, Ay'ın karanlık yüzünde bulunan Aitken Havzası'nda dev bir yapı keşfetti. Indy100 sitesinin haberine göre, Hawaii Adası'nın 5 katı büyüklüğündeki dev yapı, Ay'ın Güney Kutbu-Aitken Havzası'nda gömülü bulundu.
Yerde deniz seviyesinde Dünya atmosferinde bir santimetre küpte 10 katrilyon (1'in yanında 16 tane sıfır var) molekül varken, Ay'da aynı hacimde sadece 1 milyon molekül vardır. Her iki sayıyı karşılaştırdığımızda Ay'da atmosfer yok diyebiliriz.
Kim Milyoner Olmak İster 17 Ağustos Perşembe 100 Bin Liralık Sorusu. “Ay'ın karanlık yüzü”ne neden “Ay'ın karanlık yüzü” denir? Doğru Cevap : “Ay'ın karanlık yüzü” ifadesi, Ay'ın Dünya'ya dönük yüzeyinin görülemediği ve doğrudan gözlemlenemediği tarafını tanımlar.
Bir yıl 365 günden oluşur ve bir yılda toplam 12 ay vardır.
Ay hiçbir zaman dünyanın yörünmesinden ayrılmayacak. Güneş yaklaşık 5 milyar yıl sonra kırmızı deve dönüşüp Dünyayı ve Ayı yutacak.
Matematiksel hesaplamalar sonucu bir yıl 365 günden ve 12 aydan oluşmaktadır. Dünya, Güneş etrafındaki tam turunu 365 gün 6 saatte tamamlamaktadır. 365 günü 12 aya böldüğümüzde ortaya 30,4 gibi bir sayı çıkmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri