Yüz yüze kesilen cezalar anında tebliğ edilmiş sayılır. Hiç kimse aynı hareketinden dolayı iki defa cezalandırılamaz. Bu sebeple aynı hareketinizden dolayı hakkınızda iki defa trafik cezası düzenlenirse, bir tanesine itiraz edebilirsiniz.
Herkes, bir suçtan ancak bir defa yargılanabilir ve bir defa cezalandırılabilir. Kişi, yargılandığı suçtan keyfi olarak tekrar yargılanıp cezalandırılamaz.
Bir günde 2 defa trafik cezası alınması mümkündür. Ancak aynı yerde ve aynı saatte aynı araç için iki defa trafik cezası yazılamayacağı belirtilmektedir. Mevcut uygulamalara bakıldığında art arda aynı mesafede 3-4 defa hız ihlali nedeniyle ceza uygulanması hukuka aykırı olarak görülmektedir.
Fatura Ödeme
Fazla ödediğiniz tutar bir sonraki faturanızdan otamatik olarak düşürülecektir. Mükerrer ödemenin banka aracılığıyla yapılması ve iadesinin talep edilmesi halinde ilgili bankayla iletişime geçmeniz gerekmektedir.
İki kilometre mesafede art arda 3-4 kez hız sınırı ihlali nedeniyle trafik cezası uygulanması, hukuka aykırı. Bu sistemde birden fazla ceza kesilen sürücüler, sulh ceza mahkemelerine başvurduklarında, cezaların yalnızca biri geçerli sayılıyor.
İlgili 21 soru bulundu
Aracınıza trafik cezası yazıldıysa trafik ceza tutanağının size tebliğ edildiği tarihten itibaren 15 gün içinde iptal için başvurulması gerekmektedir. Başvuru yapılacak olan mercii Sulh Ceza Hakimlikleridir. Aksi halde itiraz edilemeyecek ve trafik cezasını ödemek durumunda kalırsınız.
Bu nedenle, aracın üzerindeki trafik cezalarının ödenmesi gereklidir. Ceza e-devlete ne zaman düşer 3 ve 7 gün arasında bu işlem gerçekleşmektedir. Aracın satış işlemlerinde araçtaki trafik cezaları ödenmek durumundadır.
Eğer 30 gün içerisinde ödemezseniz, her ay yüzde 5 faiz binecektir. Bu durumda hem taksitten hem de indirimden yararlanamayacaksınız. Eğer zaman içerisinde faizli tutarda ödenmezse, ne yazık ki maaşa haciz ya da icra işlemleri başlatılacaktır. Kısacası bu ceza her türlü, ceza sahibinden tahsil edilecektir.
Trafik cezası denildiğinde akıllara para cezası gelse de aslında trafik kurallarının ihlalinde çeşitli yaptırımlar uygulanır. İdari para cezası: Kişinin trafik kurallarına uymadığı için para cezası ödemesi durumudur. Ceza, tebliğ edildiği günden itibaren 15 gün içinde ödenirse tutarda %25 oranında indirim gerçekleşir.
Yapılandırma kanunu resmen yürürlüğe girdi. Milyonlarca sürücüyü de yakından ilgilendiren kanun ile 31 Aralık 2022'den önceki 2000 TL'nin altındaki trafik cezası borçları silinecek.
Trafik cezasına bir dilekçe ile Sulh Ceza Hakimliği'ne verilmek üzere, bulunduğunuz yer adliyesinden Ceza Mahkemeleri Ön Büro üzerinden itiraz edebilirsiniz. Dilerseniz avukatınıza vekalet vererek de itiraz edebilirsiniz. Ek olarak e-imza ile uyap vatandaş sistemi üzerinden de itiraz yapmak mümkün.
Kişilerin kendilerine verilmiş olan trafik cezalarını e- devlet, Emniyet Genel Müdürlüğü veya Gelir İdaresi Başkanlık sitesinden öğrenmiş olması durumu kişiye tebliğ edilmiş sayılmamaktadır.
Radar Cezasının Ödeme Süreleri
Bu şekilde istenmeyen faiz ödemeleri ve erken ödeme indiriminden faydalanabilirsiniz. Trafik elektronik denetleme kurulu sistemi tarafından tespit edilen bir ihlaliniz varsa, adresinize gönderilen tutanak 10 ila 30 gün içerisinde adresinize ulaşır.
Trafikten men kararı beraberinde verilmiş başka bir trafik cezası varsa men cezasıyla beraber İdare Mahkemesi'ne dava açılmalıdır. İdare Mahkemesi'ne açılacak davanın süresi kararın tebliğinden itibaren 60 gündür. Trafik cezasına itiraz edilirken yapılan başvuru için herhangi bir ücrete gerek yoktur.
Trafik cezalarına belirli durumlarda itiraz edilebilir. E-devlet, ceza itirazı yapılabilecek kanallar arasında yer alır. E-devlet üzerinden trafik cezası itirazı yapılırken şu adımlar takip edilir. Arama bölümüne “Uyap” yazılır.
Modern ceza hukuku ve ceza muhakemesi hukukunun esaslı ilkelerinden biri olarak kabul edilen “non bis in idem” ilkesine göre, kişi tek bir fiili ile mükerrer cezalandırma ve yargılamaya tabi tutulamamaktadır. “Non bis in idem” ilkesinin uygulama alanı bulabilmesi için aynı kişi ve aynı fiil olması şarttır.
Bu ihlalin 2023 yılı için cezası 951 TL olarak belirlenmiştir. Ceza 15 günlük süre içinde ödenirse %25 indirim uygulanır ve 713,25 TL olarak tahsil edilir.
Sahip olduğu aracı bir başkasına kullandırma ve bu kişinin de aracın sınıfına uygun şekilde ehliyete sahip olmamasına müteakip araç sahibine kesilen ceza 4060 TL. Bunun dışında ehliyeti olduğu hâlde araç kullanırken yapılan denetimlerde ehliyetsiz bir şekilde yakalanma cezası da vardır.
TRAFİK CEZASI ÖDEMESİ NASIL YAPILACAK? 2 bin TL ve altındaki borçların tamamı silinecek. Borçların silinmesi için vergi dairelerine başvuru yapmaya gerek bulunmuyor. Vergi daireleri bu borçları kendisi silecek ve yasal takibe uğramayacak.
Vergi affı için son başvuru tarihi 31 Mayıs 2023 olarak belirlenmiştir. Borçlarını yapılandırmak isteyen mükelleflerin, yapılandırma başvurularını 31 Haziran'a kadar yapmaları gerekmektedir. İlk taksit ve peşin ödemenin de 30 Temmuz 2023 tarihine kadar yapılmalıdır.
Her ay %5 faiz uygulanan trafik cezası hala ödenmezse araç sahibinin bankalarda bulunan hesaplarından ceza faiziyle beraber tahsil edilir. Eğer cezalının bankada cezayı karşılayacak kadar parası yoksa maaşına haciz konur yada icra işlemi başlatılır.
Emniyet genel Müdürlüğü sitesinden araç plakasına yazılmış olan radar cezasını sorgulayabilirsiniz. Bu adresten çıkan ekranda araç plakasına yazılan ceza sorgulama https://onlineislemler.egm.gov.tr/Sayfalar/TrafikCezaSorgulama.aspx işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.
Bunun için Elektronik İmza veya Mobil İmza sahibi olmanız gerekiyor. Adınıza kesilmiş bulunan trafik cezalarına tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde internet üzerinden Sulh Ceza Hakimliğine başvurarak itiraz etmeniz mümkündür.
İçişleri Bakanlığı, 1 Mart'ta başlayan normalleşme süreciyle birlikte 81 il valiliğine corona virüsüyle mücadelede yeni süreci anlatan 14 maddelik bir genelge gönderdi. Genelgede kontrollü normalleşme döneminde 'dinamik denetim modeli'nin ardından MOBESE kamerasından ceza kesilmesinin önü açıldı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri