ayna bir mercek değildir çünkü aynanın arka kısmı ön kısmı gibi yansıtmaz.
Cevap. Virajlara tümsek ayna konur.
Cevabımız:Çukur ayna ile ince kenarlı mercek,tümsek ayna ile kalın kenarlı mercek benzer özellik gösterirler.
Periskop, mercekler yardımı ile hedefi yaklaştırma, büyütme özelliği kazanır. Periskop, prensip olarak ters ve doğru yerleştirilmiş iki dürbünün bir tüp içine yerleştirilmesinden ibarettir. Ters dürbünde cisimler olduğundan daha küçük görülmesine rağmen görüş açısı çok büyüktür.
Kalın kenarlı merceklere üzerine düşen ışıkları asal eksenden uzaklaştırarak kırdığı için ıraksak mercek de denir.
İlgili 27 soru bulundu
Bilinen en eski ayna Anadolu topraklarında bulundu. Arkeolog James Melleart tarafından Çatalhöyük'te bulunan aynanın hikâyesi milattan önce 6. yüzyıla dayanıyor.
Gözlükte kırma kusurlarının olumsuz etkilerini ortadan kaldıran, gözü fazla ışık ve UV ışınlarından koruyan bölümü cam/mercektir. Bu nedenle gözlüğün en önemli bölümünü cam/mercek oluşturur.
Göz Merceği - Kamera Lensi
Bir nesnenin net bir görüntüsünün oluşturulabilmesi için nesneden gelen ışığın, ışığı algılayan bir yüzey üzerine odaklanması gerekir. İnsan gözünde bu işlevi kornea ve göz merceği yerine getirir. Fotoğraf makinelerinde ise mercek (lens olarak da isimlendirilir) aynı işlevi görür.
Standart bir tepegöz projektör bir lamba ve bir soğutma fanı ve fresnel lensten oluşan bir kutudan oluşur. Kutudan giden kolun ucunda bir lens ile bir ayna sayesinde lamba ışığının bir duvar ya da bir beyaz perde gibi düşey bir düzlemde yansıtılması sağlanır.
Diş hekimlerinin, hastalarını muayene ederken kullandıkları dişçi aynası, çukur bir aynadır. Peki diş hekimleri neden çukur ayna kullanıyor? Diş hekimlerinin çukur ayna kullanmalarının sebebi ise aynanın yansıtıcı yüzeyinin çukur olması ve çukur ayna cisim boyunu daha büyük gösterir.
Genel olarak dikiz aynalarında tümsek ayna kullanılır.
Büyüteç dışında mikroskoplarda da ince kenarlı mercek kullanılır. Genelde teknolojik aletlerde tercih edilen ince kenarlı mercek slayt ve projektör türlerinde de kullanılır. Teleskop, fotoğraf makinesi, slayt, projektör, büyüteç ve mikroskopta kullanılan ince kenarlı mercekler önemli kullanım alanlarına sahiplerdir.
Günümüzde ise genellikle cam levhaların bir yüzü, ince bir gümüş tabakası ile sırlanarak elde edilir. Bazen gümüş yerine alüminyum, altın, hatta platin dahi kullanılır.
Dürbün, mikroskop ve teleskop gibi aletlerle mercek kullanılır. Ancak elektroskop'un yapısında mercek bulunmaz.
Aynalar yalnızca ışığı, sesi ve maddeyi yansıtmaz, aynı zamanda ışık ışınlarını da parçalara ayırabilir.Temel bir ışın ayırıcı tabanlarından birbirine bağlı iki cam prizmadan yapılmış bir küptür.
Mercekler genelde camdan ve saydam plastikten yapılır. Lensler, gereken şekle göre taşlanır, parlatılır veya kalıplanır. Bir mercek, ışığı odaklamadan kıran bir prizmadan farklı olarak, bir görüntü oluşturmak için ışığı odaklayabilir.
Güneş gözlüğünün sahip olduğu mercek rengi; gözlerinize ulaşacak ışığın ölçüsünü, diğer renklerin ne kadar iyi görülebileceğini, karşıtlıkları ne kadar iyi seçilebileceğini belirlemektedir.
Fener ışıklarının yoğunluğunu arttırmak için dev boyutlarda cam prizmalar ve mercekler kullanılmıştır.
Göz merceği yani damar tabakada bulunur. Göz merceği irisin hemen arka tarafında yer alır. Esnek, canlı yapıda bulunan ince kenarlı olan bir mercektir. Göz içine gelen ışığın kırılması ile ağ tabaka üzerinde yer alan sarı leke üzerine bu ışığın düşmesini sağlar.
Katarakt yani hastanın gözünün içinde görüntü odaklamasını sağlayan doğal merceğinin ömrü 65-75 sene arasıdır.
Akıllı Mercek Değiştirilir mi? Hayır akıllı mercek ömür boyu gözde kalabilmektedir ve değişimi zorunlu olmadıkça gerekmemektedir.
Eski dilde yazılan kitaplarda ayna sözcüğünün yerine ayine kelimesi kullanılırdı.
Aynaya baktığımızda gördüğümüz şey aslında kendi görüntümüzün aynısı değil, yansımamız. Aynada görülen yansıma, görüntümüzün ters çevrilmiş hali. Her gün aynaya baktığımız için bu çevrilmiş görüntüye alışırız. Yani bu görüntü biz değiliz yalnızca göz alışkanlığı olduğu için yadırgamıyoruz!
Bu sebeple evlerde kullanılan aynalara sık bakmaktan korkulur hatta aynadan yapılabilecek geçişleri önlemek için ters çevrilir ve ters çevrilen bu kısım cam olarak bırakılmaz üzerine gümüşten işlemeler yapılırdı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri