Aynalar üstüne düşen ışığı yansıtarak cisimlerin görüntülenmesini sağlamaktadır. Ayna çeşitleri ise üç tanedir. Bunlar; düzlem ya da düz ayna, içbükey ya da çukur ayna ve tümsek ya da dışbükey aynadır. Ayna çeşitlerinin görüntü özellikleri, kullanım alanları, odak noktaları farklılık göstermektedir.
Ayna ya da gözgü, ışığın %100'e yakın bir kısmını yansıtan düzgün olarak cilalı yüzeydir.
Üzerine düşmüş olan ışığın tamamına yakının bölümünü yansıtabilme niteliğine sahip olan yüzeylere ayna adı verilir. Aynaların bir yüzeyi çok daha iyi parlatılmış, diğer yüzeyiyse gümüş, kalay, alüminyum ve cıva ile kaplanmıştır. Aynalar, yansıtıcı olan yüzeylerinin biçimlerine göre isimlendirilir.
Cisimlerin görüntülenmesini üstüne üzerine düşen ışığı yansıtarak sağlayan aynalar üç çeşittir. Bunlar; tümsek ayna, çukur ayna ve düz aynadır. Ayna çeşitlerinin odak noktaları, kullanım alanları ve görüntü özellikleri farklılık göstermektedir. Fakat tüm ayna tiplerinde yansıma kuralları geçerlidir.
C- Tümsek Ayna (Dışbükey Ayna)
Yansıtıcı yüzeyi kürenin dış yüzeyidir. Aynaya gönderilen paralel bir noktadan çıkıyormuş gibi dağılarak yansır. Bu nokta odak noktasıdır.
İlgili 35 soru bulundu
Aynalar Konu Anlatımı: Düzlem, Çukur, Tümsek Ayna ve Özellikleri | 7. Sınıf Fen Bilimleri #31 - YouTube.
Ayna Hammaddesi
Aynaların temel hammaddesi camdır. Aynalar, camın yansıtıcı bir özellik kazanmasıyla üretilir. Bu yansıtıcı özellik, camın bir yüzeyine uygulanan ince bir metalik tabaka sayesinde elde edilir. Metalik tabaka genellikle gümüş, alüminyum veya bazen de bakır kullanılarak oluşturulur.
Eski dilde yazılan kitaplarda ayna sözcüğünün yerine ayine kelimesi kullanılırdı.
Düzlem Aynalar
Aynaya baktığımız zaman sanki aynanın arka tarafında bir cisim varmış gibi görürüz. Ancak gördüğümüz cisim aslında aynanın arkasında değil önündedir. Aynadan yansıyan ışınlar, zihnimizde sanki aynanın arkasındaki bir cisimden yayılıyormuş gibi bir görüntü oluşmasına neden olur.
1.) Tümsek aynada görüntü daima sanal, düz ve küçüktür. 2.) Tümsek aynada; cisim aynaya yaklaştıkça görüntü boyu artar. Sağdaki şekilde verilen cismin görüntüsünü çiziniz.
Bilinen en eski ayna ise Anadolu topraklarında bulundu. Arkeolog James Melleart tarafından Çatalhöyük'te bulunan ayna, milattan önce 6. yüzyıla tarihlendirildi. Aynanın “volkan camı” olarak da adlandırılan ve volkanik patlamalar sonucu oluşan lavın soğumasıyla meydana gelen obsidiyenden yapıldığı belirlendi.
nokta ile toplu iğnenin aynaya olan uzaklığını ölçün. SONUÇ1: Düz aynalarda cisim ile cismin görüntüsü aynadan aynı mesafededir. SONUÇ2: Düz aynalarda cismin görüntüsü aynanın arkasında ve aynadan yansıyan ışınların uzantıların kesiştiği noktada oluşur.
Aynalar, iş parçalarını sıkı bir şekilde sabitleyerek talaşlı imalat işlerini yapmamıza olanak sağlamaktadır. Aynalar, dairesel, oval, altıgen gibi parçaları işlemeye yaramaktadır. Aynaların ayakları iki ya da daha fazladır. Yaygın olarak kullanılan dört ayaklı aynalardır.
Günümüzde aynalar genellikle cam levhaların bir yüzünün ince diğer yüzünün sırlanarak elde edildiği görülür. Çoğunlukla sırlama işleminde gümüş kullanılır. Ancak zaman zaman gümüş yerine alüminyum ve altın kullanıldığı da olmaktadır. Ayna Nasıl Yapılır?
Düzlem ayna, yüzeye paralel gelen ışın demetini paralel olarak yansıtan aynalardır. Düzlem aynada herhangi bir noktasal cisim görüntüsünü bulmak için aynaya iki ışın gönderilir. Yansıma kanunlarına göre ışınlar yansıtılır.Yansıyan ışınların her zaman bir yüzey normali olması gerekir.
Gümüş nitrat, cam yüzeye sıvanırken ayrıştırmak için Rochelle tuzu ya da şeker kullanılmıştır. Günümüzde kullanılan aynalar ise 1903 yılında Emil Bloch tarafından geliştirilmiştir. Bloch, düz camı altın folyo ya da gümüş ile kaplayarak modern anlamda ilk aynayı elde etmiştir.
Aynalar şekil, ışığı yansıtma ve oluşturdukları görüntünün özelliklerine göre; düz ayna, çukur ayna ve tümsek ayna olmak üzere üç grupta incelenir. Çukur ve tümsek aynalara genel olarak küresel aynalar adı verilir. Düzlem aynalardaki yansıma kanunları küresel aynalarda da geçerlidir.
İnanışa göre yedi günlük yas döneminde ayna kullanımı yasaktır. Ölü evinde bulunan aynaların ya üzerleri örtülür ya da ters çevrilir. Burada amaç insanın aynada yansımasını görüp dikkatinin dağılmaması dolayısıyla ölüye ve Tanrı'ya saygısızlık yapmamakla birlikte ölünün ruhunun gömülene kadar orada dolaşmasıdır.
Ayna Terapisi (Mirror Therapy), kişinin sağlam uzvunun hareketlerini, (etkilenen uzvunu görmeyecek şekilde) gövdenin önüne (orta hattına paralel olacak şekilde) yerleştirilen aynada gözlemlenmesine dayanan ve beyinde görsel illüzyon yaratan bir tamamlayıcı tedavi yöntemidir.
Ayna, üzerine düşen görüntüyü olduğu gibi yansıtan bir nesnedir. O, yalan söylemez. Kendisine ne verilmişse onu aynen iade eder. Güzeli güzel, çirkini çirkin gösterir.
Karşısına koyulan cisim hangi renkteyse ayna o renkte görünür. Çünkü aynalar yüzeylerine çarpan ışığı aynı şekilde yansıtır, yani aynaya çarpan ışığın gelme ve yansıma açısı aynıdır. Kusursuz bir aynanın yüzeyine çarpan ışığın tamamını yansıtması gerekir. Dolayısıyla aynaların gerçek renginin beyaz olması gerekir.
Yansıma yasası iki kuralla açıklanır. Gelen ışının yüzeyin normali ile yaptığı açı (gelme açısı), yansıyan ışının yüzeyin normali ile yaptığı açıya (yansıma açısı) herzaman eşittir. Gelen ışın, yansıyan ışın ve yüzeyin normali aynı düzlem içerisinde bulunur.
Genel olarak dikiz aynalarında tümsek ayna kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri