Portakal Washington, Akdeniz bölgesinde bilinen en eski göbekli portakal çeşididir. Sofralık portakallar içerisinde en çok talep gören çeşittir. Antalya'dan Hatay'a kadar, bütün Akdeniz Bölgesinde yetiştirilmektedir. dilimlenen meyve, tatlı fakat ekşilikte ve aromalı, lezzetli bir türdür.
Ekşiye yakın mayhoş bir tada sahip olan Washington Portakal, içeriğinde az miktarda çekirdekli bir yapıda sahiptir. Sulu yapısından kaynaklı olarak yemelik olarak tüketmenin yanı sıra sıkmalık olarak da kullanabilirsiniz.
Portakal Washington ekşi tonlu bir tatlılık sunuyor. Aromalı lezzeti ile damakta hoş bir tat bırakan meyve, çekirdeksiz olması ile benzersiz hale geliyor.
Washington Portakalı
Daha sonra iklim uygun olmadığı için bu fidanlar Florida ve Kaliforniya'ya gönderilmiş ve üretime geçilmiş. Washington'dan geldiği için bu isimle anılan portakal Kaliforniya'da iyi tutmuş ve bu portakalın ismi tüm dünyaya bu şekilde yayılmış.
Washington Portakalı: 1870'lerde Brezilya'dan Amerika'ya getirilen bu portakal türü, California tatlı portakal ağaçlarına aşılanmıştır. Aslında iklim olarak en uygun yer olan Kaliforniya'da yetiştirilen bu portakallar, 1950'lerde NATO üyeliğimizle beraber ülkemize girmeye başlamıştır.
İlgili 16 soru bulundu
Meyveleri büyük, yuvarlak oval arası, stil ucunda belirgin bir 'göbek' mevcuttur. Meyve kabuğu koyu portakal rengi, hafif pürüzlüdür. Kabuk kalınlığı 5,7 mm'dir ve kolay soyulur. Çekirdeksiz, kolayca dilimlenen meyve, tatlı fakat ekşilikte ve aromalı, lezzetli bir türdür.
Akdeniz ve Doğu Karadeniz (Rize çevresi)ayrıca Kıyı Ege'nin güneyi, Akdeniz çevresinde ve sıcaklık ortalaması 23 ila -3 °C arasında olan yerlerde yetişen ağaçlardır. En kaliteli Washington cinsi portakal Antalya ili Finike ilçesinde yetiştirilmektedir. Finike Çavdır köyü portakalı, en iyi portakal ödülü almıştır.
Portakalların kabuğu ince ve parlak renkte olanları seçilmeli. Portakal alırken onları hafifçe sıkmaktan çekinmeyin. Büyüklüklerine göre ağır olan portakalların iyi çıkma olasılığı çok büyük. Kuru ve hafif gözüküyorlarsa ise yeterince sulu olmamaları muhtemel.
Portakal üretimi;
Üretimin %83'ü Akdeniz, %17'si Ege Bölgesi'nden karşılanırken, iller açısından bakıldığında Antalya, Adana, Hatay, Muğla ve Mersin illeri üretimin %95'ini karşılamıştır.
Bu portakallar Antalya'nın Finike ilçesinde yetişir. En iyi portakal ödülünü Antalya - Finike (Çavdır Köyü) aldığı bilinmektedir. - Rize ülkemizde en çok portal yetiştirilen şehirler bu şekildedir. Türkiye'de en iyi portal ise; Antalya ilinin Finike ilçesinin Çavdır Köyünde yetişen Washington portakalıdır.
tadı kof portakala göre daha leziz, iç zarının ince olması nedeniyle yemesi daha kolay olan portakal türü. sanırım kabuğunu soymak daha meşakatli olduğu için tercih edilmiyor. soymadan kesip suyunu sıkın demişler, o yüzden sıkma portakal olarak bilinegelmiş.
Yalancı portakal hakkında bilgi veren aktar Ali Şahindoğan, "Ağrı, sızı, romatizma ve kireçlenme için bu meyve ezilip bağlanıyor. İçi süt gibidir, kabuğuyla karıştırılırsa merhem kıvamını alır. Eklem ağrısı olan kişiler, akşam sürüp sabah kalktıklarında faydasını görürler. Bu meyve genellikle sulak bölgelerde yetişir.
"Kan portakalı, kırmızı renkli olan bir portakal türüdür.
Kışın sağlık deposu portakal, günde bir orta boy tüketildiğinde günlük C vitamini ihtiyacımızı neredeyse karşılıyor. İçerdiği yüksek C vitaminin yanı sıra, potasyum, folik asit ve sitrat ile hücre hasarını engelliyor, bağışıklık sistemini destekleyerek mikroorganizmalara karşı vücudu koruyor.
Yalancı portakal yenmemeli, tüketilmemelidir. Ağrı, sızı, romatizma ve kireçlenme için bu meyve ezilip bağlanıyor. Meyvenin içi süt gibidir, kabuğuyla karıştırılırsa merhem kıvamını alır. Eklem ağrısı olan kişiler, akşam sürüp sabah kalktıklarında faydası görülür..
Sindirim sistemi ve diyabet hastalarının yanı sıra kan sulandırıcı, tansiyon, kolesterol ve parazit ilaçları kullananların özellikle portakal suyunu dikkatli tüketmesi gerekiyor. Bununla birlikte alerji riskinden dolayı bir yaş altı çocuklarda portakal ve yan ürünlerinin kullanımı önerilmiyor.
Her ne kadar Akdeniz çevresinde yetişiyor olsa da, en güncel çalışmalara göre anavatanı Avusturalya, daha yaygın olarak kabul edilen anavatanı ise Asya kıtası olan bu bitkiye Türkiye'de pek aşina değiliz; ancak ülkemizde bitkinin meyveleri "ağaç kavunu" olarak bilinmektedir.
Portakalların gen merkezi Himalaya'ların güneydoğu etekleri, Assam'ın doğu bölgesi, Myanmar'ın kuzeyi ve Çin'nin Yunnan eyaletinin batısını kapsayan bölgelerdir. Portakalların anavatanından dünyaya dağılımlarının, ilk yazılı kaynaklardan çok önce olduğuna inanılmaktadır.
Baba filmlerinde portakal ölümü simgelemektedir. Bir sahnede portakal görürseniz anlayın ki portakala en yakın kişi ölecektir. Örnek vermek gerekirse, Don Corleone suikaste uğrarken portakal seçiyordu ya da ölüm sahnesinde torunu ile portakal yiyordu.
Moraceae (Dutgiller) familyasından küçük yapılı ağaç veya büyük çalı tipi gelişen bir bitkidir. Boyu ortalama 10m civarlarındadır (yetiştiği yere göre 20 metreyi bulabilir). Kışın yapraklarını döker. Meyvesi zehirli değildir ama yenmez.
Bu nedenle kabuklu portakal yoğunluğu az olduğu için yüzerken, kabuğu soyulan portakal yoğunluğu fazla olduğu için batar.
Hatay Arsuz'da bulunan Ahmet Okan Çiftliği'nden sofralara uzana göbekli portakal, geç mevsimde olgunlaşan bir cins olup tatlı ve bol suludur. Yemeye elverişli olduğu kadar sıkmaya da çok uygundur. Kabuğu ve eti koyu renkli olan göbekli portakal yüksek aromalı ve çok lezzetlidir.
Portakal ağacı yaprak dökmeyen, 50-60 yıl verimi olan bir ağaçtır. İyi bakımlı olan bazı portakal ağaçları 100 yıl veya 100 yıldan daha da fazla yaşayabilir.
Meyve eti portakal renginde, gevrek, aromalı ve suludur. Genellikle çekirdeksizdir. Nadiren 1-2 çekirdek bulunabilir. HASAT ZAMANI: Kasım sonu-ocak ayı ortalarında olgunlaşır.
Portakal, bir kış meyvesidir. Kasım, Aralık ve Ocak aylarında manavlarda, marketlerde ve pazar tezgahlarında yerini alır. Portakal hasadı Kasım ayının başından, Mayıs ayının ikinci haftasına dek sürer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri