Birçok ayna, %90-95 verimlilik ile yansıtır; yani ışığın %5-10 civarı soğurulur. Dolayısıyla gerçekte bu sistem sonsuza kadar parlaklaşamayacaktır ve aynalar ile ışık kaynağının fotonları soğurma hızı ile ışık kaynağının foton üretme hızı arasında bir denge sağlanacaktır.
Eğer bir cisim yüzeyine çarpan bütün dalga boylarındaki ışığı yansıtıyorsa beyaz görünür. Ancak aynalar için durum biraz daha farklıdır. Karşısına koyulan cisim hangi renkteyse ayna o renkte görünür. Çünkü aynalar yüzeylerine çarpan ışığı aynı şekilde yansıtır, yani aynaya çarpan ışığın gelme ve yansıma açısı aynıdır.
Ayna, ışığı yansıtarak görüntüleri yansıtır ve bu nedenle ısıyı etkilemez. Aynalar, özellikle evlerin iç mekanlarında görünümü iyileştirmek ve aydınlık bir ortam yaratmak amacıyla kullanılır. Ancak, ayna ısıyı azaltmaz veya arttırmaz.
Birçok ayna, %90-95 verimlilik ile yansıtır; yani ışığın %5-10 civarı soğurulur. Dolayısıyla gerçekte bu sistem sonsuza kadar parlaklaşamayacaktır ve aynalar ile ışık kaynağının fotonları soğurma hızı ile ışık kaynağının foton üretme hızı arasında bir denge sağlanacaktır.
Ayna ya da gözgü, ışığın %100'e yakın bir kısmını yansıtan düzgün olarak cilalı yüzeydir.
İlgili 33 soru bulundu
Işık, mercekler ve teleskoplar
Işık iyi ki sudan ve camdan geçerken kırılır. Kırılmasaydı ne miyop gözlükleriniz ne dürbünler ne de teleskoplar çalışırdı. O zaman biz insanlar da yıldızlarla öte gezegenleri görerek evreni keşfetmemizi sağlayan teleskopları kullanamazdık.
Düzlem aynalara baktığımızda algıladığımız görüntüler de sanaldır. Aynaya baktığımız zaman sanki aynanın arka tarafında bir cisim varmış gibi görürüz. Ancak gördüğümüz cisim aslında aynanın arkasında değil önündedir.
Ayna ışık kaynağı değildir. Ancak ayna ışığı iyi yansıtan bir cisimdir. Işık kaynağı olan cisimler bir enerjiyi ışığa çeviren cisimlerdir. Buna örnek olarak çeşitli malzemelerden yapılmış lambalar örnek verilebilir.
Aynalar albedo oranları neredeyse 1 olan, aldıkları ışığın yüzde 100'e çok yakın bir oranını geri yansıtan parlak yüzeyli cisimlerdir. İlk aynalar metal yüzeyler ile yapılırken, sonraları yerini metal kaplamalı cam levhalara bıraktı.
Ayna, alüminyum folyo, metal kaşık gibi varlıklar ışık kaynağı değildir. Ama aydınlatıldığında ışık yayıyormuş gibi görünürler. Geceleri gökyüzüne baktığımızda Ay'ı ışık yayıyor gibi görürüz. Ancak ay bir ışık kaynağı değildir.
Çukur ayna gelen ışınları toplar, tümsek ayna dağıtır. Düzlem ve tümsek aynalarda daima sanal görüntü oluşur, gerçek görüntüsü oluşmaz. Ama çukur aynada odak noktasının dışındaki cisimlerin gerçek görüntüsü oluşur.
Kamera ile ters taraflara bakmanıza rağmen, aynalanmış selfie görüntüsünde yönleriniz ile aynı olacaktır. Böylece kendimizi daha rahat ayarlayıp poz verebiliriz. "Doğru" görüntü yazıların düz okunduğu görüntüdür. Dışarıdan o görüntüde görünürsünüz.
Aynalar, camlar veya diğer yansıtıcı yüzeyler gibi alanların dışında, ışığın olmaması gereken yerlerde ışık parıltıları görürseniz bir kamera bulmuş olabilirsiniz. Aynalara da şüpheci yaklaşmalısınız, çünkü ayna arkasına gizlenmiş olan bir kamerayı göremezsiniz.
Gerçek görüntüler ekran üzerine düşürülebilmelerine rağmen, sanal görüntüler ekran üzerine düşürülemezler. Gerçek görüntüleri dar bir görüş alanı içerisinde görebilmemize rağmen, sanal görüntüleri daha geniş bir görüş açısından görebiliriz.
Düzlem aynalarda yansıma, saydam ortamda hareket eden ışığın herhangi bir yüzeye çarpıp geri dönmesi olayıdır. Yansıma olayında ışığın hızı, frekansı, rengi yani hiçbir özelliği değişmez. Sadece hareket yönü değişir. Ses biliminde (akustik) yansıma, ekonun oluşumuna neden olur ve bu da sonar cihazlarında kullanılır.
Tümsek aynaya gelen ışının aynaya temas ettiği noktaya, merkezden yardımcı bir çizgi çizilir. Merkezden çizilen bu yardımcı çizgi yüzeyin normali olduğundan yansıma kurallarına göre ; gelen ışının normalle yaptığı açı ile yansıyan ışının normalle yaptığı açıya eşit olur prensibinden, ışın yansıyarak yoluna devam eder.
Işınlar az yoğun (n1 - hava gibi) ortamdan çok yoğun (n2 - su veya hava gibi) ortama geçtiklerinde, ışın yüzeyin normaline yaklaşarak kırılır. Işınlar çok yoğun (n2su veya hava gibi) ortamdan az yoğun (n1 - hava gibi) ortama geçtiklerinde, ışın yüzeyin normalinden uzaklaşarak kırılır.
Arka kamera gerçekleri gösteriyor. Ön kamera ayna gibi gösterdiği için kendi görüntüne alışkınsın. Kendini sürekli aynada gördüğün görüntü aslında gerçek görüntün değil senin yansıman. Arka kameradan çekindiğin fotoğraf veya videolar aslında senin gerçek görüntülerindir.
İşyerindeki soyunma, emzirme odası, wc vb. özel alanlarda kayıt yapılması kabul edilmemektedir bu husus özel hayatın gizliliğine ihlal niteliği taşıyacaktır.
ÇİFT TARAFLI AYNA NEDİR? Çift taraflı ayna genellikle polisler tarafından sorgu odalarında kullanılmasıyla bilinir. Bu aynaların diğer taraftan görülebilme gibi bir özelliği bulunur. Bir tarafı normal ayna gibiyken, diğer tarafı da normal cam gibi karşıyı görür.
"insanların yüzleri tam simetrik değildir. aynaya baktığında kendini güzel görebilir. insanın kendisini aynada gördüğü hali diğer insanların ona baktığında gördüğü haliyle aynı değildir. tam tersidir. sağ sol değişir yani. fotoğraflar tam karşıdan çekilir. insanın yüzünün solu fotoğrafta sağdır.
Düzlem Ayna (Düz Ayna)
Cisimlerin görüntüsünü gerçeğe en yakın şekilde gösteren aynalardır. Çünkü yansıtıcı yüzeyleri düz olan aynalardır. Düz ayna gelen ışınları, gelme açısının yansıma açısına denk bir şekilde yansıtmaktadır.
Kendimizi sürekli olarak aynada görüğümüzden dolayı, beynimiz aynadaki ters görüntüyü görmeye alışıyor. Ters görüntüye sıklıkla maruz kaldığımızdan ötürü de yüzümüzle ilgili en küçük detayları bile ezberleriz. Bu yüzden de aynadaki görüntümüz, fotoğraftaki görüntümüzden daha cezbedici gözükür.
Bir yönü gündüz sürüş modunda kullanılır. Diğer yöne çevirdiğinizde gece sürüş moduna geçer. Yansıma daha loştur. Yani en özet haliyle dikiz aynasının altındaki mandal ile aynayı karartabilir ve karanlıkta arkanızdaki arabaların ışıklarından gözlerinizin kamaşmasını önleyebilirsiniz.
Bu özelliklerinden dolayı otomobil farları ile Güneş enerjisi sistemlerinde çukur aynaların ışığı bir noktaya toplama özelliklerinden yararlanılır. Tümsek aynalara göre daha dar bir alanı gösterir. Ancak çukur aynalar genellikle cisimlerin görüntülerini büyüterek gösterirler ve daha ayrıntılı görüntü oluştururlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri