Geçmişte Başlamış, Etkisi Günümüzde Devam Eden Durum ve Eylemleri Belirtmek. En yaygın kullanım alanı, geçmişte başlamış ve etkileri hala devam eden eylem ve durumlar için kullanımıdır. Örnek; I have been mother for almost ten years.
Geçmişte bir anda başlamış, şu ana kadar devam etmiş ve hâlen devam etmekte olan bir olay veya durumdan bahsederken kullanılır: We have been playing tennis for two hours.
“Been”, “be” fiilinin geçmiş zaman hali. Bu yüzden Past perfect ve Present perfect, yani “have/has” ve “had”den sonra “olma durumunu” anlatmak için “been” kullanılıyor.
Geçmişte başlayan ve hala devam eden bir eylem için ise Present Perfect Continuous Tense kullanılır. Eylem geçmişte başlamış, şu an devam ediyor, hatta belki gelecekte de devam edecektir. I have been reading a book for two hours. (İki saattir kitap okuyorum.)
Öncelikle cümleye özne ile başlanır. Özne çoğul ise “have been” yardımcı fiili kullanılırken tekil öznelerde “has been” yardımcı fiili kullanılır. Ardından fiile “ing” takısı eklenir ve nesne, sıfat yer ve zaman zarfı sırası ile cümle devam eder.
İlgili 23 soru bulundu
A: I have been well, thanks. A: I have been good, thanks.
Gelecekte olacak bir durumdan önceki süreç: Durağan fiillerle future perfect tense kullandığımızda gelecekte bir şeyin, gelecekteki başka bir eyleme kadar süreceğini ifade ederiz. I will have been in İstanbul for three months by the time i leave. (Ayrılana kadar 3 ay boyunca İstanbul'da olmuş olacağım.)
Bu zamanın kullanılabilmesi için anlatılan olayın yalnızca geçmişte yaşanmış bir şeyden daha önce gerçekleşmiş olması yeterli olmaz. Ayrıca, belli bir vakit almış olması ve cümle içinde eylemin gerçekleştiği sürecin vurgulanıyor olması gerekir. Bu zaman ile kurulan cümlelerde had been + Ving kullanılır.
He must have been taken to another hospital. (“must have been + V3 yapısı ile bu kip belirteci edilgen (Passive) olarak da ifade edilebilir.) Örnek Cümle Çeviri (3): Bu hastane kapalı. Başka bir hastaneye götürülmüş olmalı.
Future Perfect Continuous Tense'de ise gelecek zaman olduğu için “will” yardımcı fiili, aynı zamanda bir Perfect Tense olduğu için Perfect Tenselerde kullanılan “have” yardımcı fiili ve Continuous Tense olduğu için “been” ve fiilin “-ing” eki almış hali kullanılır. We will have been working for ten years.
İngilizce'de bir eylemin geçmişte başlayıp halen devam ettiğini ifade etmek için kullanılan bir zaman dilimidir. Bu zaman, “have/has been” yardımcı fiili, eylemin “ing” almış hâli ve “since/for” bağlaçları ile oluşturulur.
Geçmişte gerçekleşmiş bir olay veya durum referans alınarak, o ana kadar gerçekleşmiş olan başka bir olay veya durumdan bahsederken kullanılır. I realised I had been working too hard so I decided to have a holiday. By the time Jane arrived we had been waiting for three hours.
Should have been V3 kalıbı, olması gerektiğini düşündüğünüz, ama gerçekleşmemiş durumlar için kullanılır. Bu ifade İngilizce'de konuşma dilinde tartışmalarda sık kullanılır.
İngilizce have ve has kelimeleri cümledeki özneye göre farklılık göstermektedir. Bir cümlede I, You, We ve They öznelerinin bulunması durumunda have kullanılır. Ancak cümlede He, She, It özneleri bulunuyorsa has fiilinin kullanılması gerekmektedir.
Bir eylemin zamanı önemsiz veya belirtilmemiş ise her zaman Present perfect kullanmalısınız. Gerçekleşmiş bir eylemin zaman veya yer ile ilgili ayrıntıları verilmiş veya istenmiş ise her zaman Simple past kullanmalısınız.
Could have been kipinin Türkçe karşılığı, 'olabilirdi' ifadesidir.
“May Have V3” kip belirteci, geçmişe yönelik olasılıklardan bahsetmek için kullanılan yapılardan biridir. Bu kip belirteci, anlamsal olarak geçmişte gerçekleşip gerçekleşmediği bilinmeyen bir olasılığı ifade etmek için kullanılır.
“Could Have V3” kip belirteci, geçmişte gerçekleşmesi mümkün olup da gerçekleşmemiş olan işleri ifade eder. Gerçekleşme ihtimali düşük olan eylemleri aktarmakla birlikte, geçmişte yaşanan durumlara bakarak, olaylarla ilgili tahmin yürütmek için de kullanılır.
Have/Has been + v3'de geçmişte başlayan olay günümüzde de devam ediyordur. Ex: I have been reading this book for 2 hours. ( Kitap okuma işlemi hala devam ediyor. ) Have/Has + v3'de ise, bir olay/durum geçmişte yapılmış ama hangi zaman dilimi içerisinde yapıldığı belirsiz.
Gelecekte belli zamandan önce bitmiş olan bir işin “devamlılığını” ifade etmektedir. Gelecekte -miş'li Bitmiş zamanda cümle kurarken “will” yapısından sonra “have been” ve söz konusu fiilin “gerund” hali (Ving) getirilir.
Future Continuous Tense gelecekte gerçekleşiyor olan olaylardan bahsederken kullanılır. Future Continuous Tense ile cümle yapmak için özneden sonra “will” ve “be” yardımcı fiilleri eklenir, ardından kullanılacak olan fiilin “-ing” eki almış hali kullanılır. They will be sleeping. (Onlar uyuyor olacaklar.)
Would have V3, geçmişte gerçekleşmemiş bir olay hakkında konuşurken kullanılan bir kip belirtecidir. Bu belirteç Türkçe'ye “olurdu veya olabilirdi” ifadeleriyle çevrilebilir.
Özne + will be + Fiil + ing
(Yarın akşamüstü tenis oynuyor olacağım.) Diğer bir kullanım şekli ise yardımcı fiil olarak “going to be” kullanımıdır.
İngilizce düzensiz fiillerin 3. halleri ise Present Perfect Tense ismi verilen zaman yapısı içeren cümlelerinde kullanılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri