Türkbilig, 2010/20: 226- 247. Özet: Ahmet Hamdi Tanpınar, 1962 yılında vefat ettiğinde, masasında yazmakta olduğu Aydaki Kadın romanı da vardır. Tanpınar, 2007 yılında yayımlanan günlüklerinde Aydaki Kadın romanından söz eder.
Aydaki Kadın Ahmet Hamdi Tanpınar'ın dörtte üçü bitmiş son romanının, dağınık müsveddelerinden merhum Güler Güven tarafından inşa edilmiş şeklidir. Huzur ve Saatleri Ayarlama Enstitüsü Tanpınar'ın hayatta iken kitap olarak çıkabilmiş iki romanıdır.
Aydaki Kadın [İlk Baskı], Ahmet Hamdi Tanpınar tarafından kaleme alınmıştır. Kitap 1987 yılında Adam Yayınları tarafından yayınlanmıştır. 248 sayfadır. Aydaki Kadın [İlk Baskı] adlı eser Türkçe dilindedir.
Aydaki Kadın, Ahmet Hamdi Tanpınar'ın tamamlanamamış ve öldükten sonra da notları içerisinden toparlanarak yayına hazırlanmış olan romanıdır.
Zafer Hanım'ın 1877 yılında yayımladığı Aşk-ı Vatan adlı bir roman mevcutsa da yazarın tek romanı olduğu için Zafer Hanım değil, beş roman yayımlayan Fatma Aliye Hanım ilk kadın romancı unvanını aldı.
İlgili 16 soru bulundu
Yapılan yeni araştırmalar sonucunda ilk romanın yazarının bir kadın olduğu ortaya çıkmıştır. 1010 yılında Japonyaya bir saray nedimesi olan Murasaki Shikibu tarafından yazılan eserinin adı ise Genjinin Hikayesi olduğu kabul edilmektedir.
İlk romanı Mahur Beste 1944'te Ülkü dergisinde tefrika edildi. Tanpınar'ın önemli çalışması Beş Şehir, 1946'da kitaplaştı. Huzur romanı 1948'de Cumhuriyet'te tefrika edildikten sonra büyük değişikliklerle kitap haline getirilip 1949'da yayımlandı.
Tanpınar, 2007 yılında yayımlanan günlüklerinde Aydaki Kadın romanından söz eder.
Aydaki Kadın, 1954 yılında başlanmasına rağmen, yazarının 1962'deki ölümüne kadar tamamlanamamış bir romandır.
Eserde hastalık, ölüm, tabiat, kozmik unsurlar, medeniyet, sosyal meseleler, çeşitli ruh halleri ve estetik fikirler iç içe verilir. Ancak bütün bunların üzerinde romana hakim olan Mümtaz'la Nuran'ın aşklarıdır. İstanbul, bu aşkın yaşandığı çevre olmaktan çıkarak, adeta bir roman kahramanı gibi ele alınır.
Beş Şehir, Ahmet Hamdi Tanpınar'ın, hayatının tesadüfleri olan Ankara, Erzurum, Konya, Bursa, İstanbul şehirlerini anlattığı deneme türü eseri. Ankara, Erzurum, Konya, Bursa, İstanbul şehirleri yazarın gözünden anlatılmakta.
"Abdullah Efendinin Rüyaları" aynı zamanda kitabın ilk öyküsünün de adıdır. Bu hikâyede, madde-ruh, gerçek-hayal ikileminde yaşayan bir adamın sürrealist öğelerle bezenmiş rüyası sembollerle yüklü bir dille anlatılmaktadır.
1950 yılında tefrika edildikten sonra 1973 yılında basılmıştır. Romanda Anadolu'da süren Kurtuluş Savaşı ve İstanbul'daki aydınlarla birlikte halkın değişik kesimlerinden insanların farklılaşan hayatları ve bu mücadeleye dahil oluşları işlenir.
Türk Edebiyatı'nın ilk kadın yazarı 1877 yılında yayımladığı Aşk-ı Vatan adlı romanıyla Zafer Hanım olsa da, yaşamı boyunca tek esere sahip olması gerekçesiyle ilk kadın yazar 5 romanıyla Fatma Aliye Topuz olarak kabul edilir.
Mahur Beste'nin merkeze koyduğu karakter roman boyunca değişse de, bunlardan en ön planda olanının Behçet Bey olduğu söylenebilir.
2 Örnek olarak Fatma Aliye'nin Muhadarat adlı romanıyla Nisvan-1 Islâm ve Mahmud Esad Efendi'nin Taaddüd-i %evecahna %eyl adlı kitaplarıyla Cumhuriyet döneminde Nezihe Muhittin'in Türk Kadını (İstanbul 1931) adlı eseri bahis konusu edilebilir.
Ahmet Hamdi Tanpınar Edebi Kişiliği
Yaşadığı dönem serbest şiirin moda olduğu bir dönemdir. Hece ölçüsü kullanarak yeni bir akım getirmiştir. Daha sonra ise kendisi serbest ölçüde de eserler vermiştir. Aynı zamanda siyasetçi de olan sanatçı makale ve edebiyat tarihi gibi çok yönlü çalışmalara imza atmıştır.
Ahmet Hamdi Tanpınar kimdir sorusunun cevabı Türk şair, romancı, deneme yazarı, edebiyat tarihçisi, siyasetçi ve akademisyendir. Ahmet Hamdi Tanpınar 23 Haziran 1901 tarihinde İstanbul'da doğmuştur. Ahmet Hamdi Tanpınar lakabı 'Kırtıpil Hamdi'dir.
Öz. Cumhuriyetin ilk kadın felsefecilerinden olan Semiha Cemal Hanım, 1905'te doğmuş ve 1936 vefat etmiştir. Telif edebi-felsefi eserleri ve tercümeleri vardır.
11. yüzyılın başlarından günümüze ulaşan ve kurgusal bir biçimde ilerleyen Murasaki Shikibu'nun Japonca eseri Genji'nin Hikâyesi, kendisinden önce de uzun kurgusal metinler bulunmakla birlikte, zaman zaman tarihin ilk romanı olarak değerlendirilir.
İlk Türkçe eserler
1873-1874 yılları arasında Recaizade Mahmud Ekrem'in ağabeyi Recaizade Mehmet Celâl tarafında yayımlanan Hayal-i Celâl'de ilk Türkçe roman olarak isimlendirilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri