Ayıplı Hizmet İhbar Süresi Bildirim maldaki veya hizmetteki ayıbı içermelidir. Bildirim, yazılı veya sözlü yapılabilir. 6502 sayılı Tüketici Kanunu'nda ayıp ihbar süresi ile ilgili belirlenmiş bir süre yoktur. Ancak, ayıp ihbarı “uygun bir süre” içerisinde yapılmalıdır (BK m.223).
Açıkça belli değilse, alıcı malı teslim aldıktan sonra sekiz gün içinde incelemek veya incelettirmekle ve bu inceleme sonucunda malın ayıplı olduğu ortaya çıkarsa, haklarını korumak için durumu bu süre içinde satıcıya ihbarla yükümlüdür.
İhtarname çekebilmek için avukat yardımından faydalanma gibi bir şart aranmamaktadır.
İhtarnamenin geçerli sayılması için ispatının olması ve zayi olmaması gerekir. İhtarnamenin geçerliliği için noterden çekilmelidir. İhtarnamede, tarafların adı, soyadı, açık adresleri yer almalıdır. İhtarnameyi çeken tarafın imzası, tebliğ şehri, mühür ve tarih bilgileri bulunmalıdır.
İhtarname, bir kişinin hukuksal boyutu olan her türlü durum için, muhatabı olduğu karşı tarafa sözleşme, kanunlar, gelenek ve görenek ile doğan hak ve taleplerinin yazılı olarak sunulmasına denir. Kişinin hak ve talepleri ile ilgili karşı tarafa haber verilmesi olarak da nitelendirilir.
İlgili 18 soru bulundu
Özel kanunlarında harç, damga vergisi ve resimden muaf olduğu belirtilen ve imza onaylamasını gerektirmeyen protesto, ihtarname, ihbarname işlemlerinde ilgilisine tebliğ edilecek her nüsha için 19,90 TL ücret alınır.
Bu noktada noterden ihtarname çekme ücreti 2023 -2024 yılı için ortalama 600,00 – 10.000,00 TL arasında değişmektedir. Fakat sayfa sayısı arttıkça bu miktar artmaktadır. Yukarıda belirtildiği üzere sayfa sayısı arttıkça ücret artmaktadır.
Kiracıya ihtarname ücretini kim öder? Kiracıya çekilen ihtarnamenin ücreti ihtarnameyi çeken hak sahibi tarafından ödenir. Eğer ihtarname avukat aracılığı ile çekiliyorsa burada avukata ödenecek bir ücrette ortaya çıkabilir.
Fakat bu süreler içinde cevap vermemeniz, hukuk düzenince susma, ikrar yani iddiaları kabul etme anlamı taşımadığından aleyhinize olumsuz bir hukuki sonuç doğurmayacaktır. Bu nedenle tarafınıza gönderilen ihtarnameyi cevaplamamanız durumunda kabul etmiş sayılmayacaksınız.
Kiracıya noterden ödeme için ihtar gönderilip 30 gün süre verilmek zorunda. Bu süre geçtikten sonra hâlâ ödeme yoksa tahliye davası veya icra takibi yoluyla yapılacak olan takip neticesinde icra mahkemesinden tahliye talep edilebilir.
İhtarnamede ihtarnameyi çeken kişinin adı soyadı, T.C. Kimlik numarası, adresi, varsa vekilinin adı soyası adresi, ihtarname çekilecek kişinin adı soyadı, T.C. Kimlik numarası, adresi bulunmalı, ihtarın konusu, ihtarnameye konu olan hak ve talep açıkça belirtilmesi gerekmektedir.
İHTARNAME NOTERDEN OLMAK ZORUNDA MI? İhtarname noter aracılığıyla çekilmek zorunda değildir.Lakin bunun önemi oldukça fazladır. Hakların zayi olmaması için noter tarafından çekilen ihtarname daha güvenilir ve kesindir. Ptt kanalıyla , APS veya iadeli taahhütlü olarak da çekilir.
İhtarname kendisine tebliğ edilen muhatap, ihtarın haksız bir neden ortaya koyması durumunda, aynı kanaldan veya noter aracılığı ile 7 gün içerisinde ihtarnameye cevap bildiriminde bulunmalıdır. Ancak bu durum ihtarname gönderenin hukuku başvuruda bulunması için engel teşkil etmez.
6502 sayılı yasanın 11. maddesinde, malın ayıplı olması durumda tüketicinin seçimlik hakları düzenlenmiştir. Bu seçimlik haklarda tüketici; bedel iadesini de içeren sözleşmeden dönme, malın ayıpsız misliyle değiştirilmesi veya ayıp oranında bedel indirimi ya da ücretsiz onarım isteme haklarına sahiptir.
Tüketici, malın teslimi tarihinden itibaren otuz gün içerisinde ayıbı satıcıya bildirmekle yükümlüdür.
- Satılanı alıkoyup ayıp oranında satış bedelinde indirim isteyebilir. - Bütün masrafları satıcıya ait olmak üzere satılanın ücretsiz onarılmasını isteyebilir. -Ya da satılanın ayıpsız bir benzeri ile değiştirilmesini talep hakkına sahiptir. -Alıcı genel hükümlere göre tazminat isteme hakkına da sahiptir.
İhbar beyanı karşı tarafa yöneltilmesi gereken bir beyan olduğundan karşı tarafa vardığı andan itibaren hüküm doğurur (Çelik, 1994:154; Şakar,2009:199). Bu doğrultuda fesih bildiriminin karşı tarafa ulaşması yeterli olup, karşı tarafın kabulüne bağlı değildir.
Kiracı isterse sözleşme süresinin bitiminden 15 gün önce bildirimde bulunarak çıkabilir. Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde, 10 yıllık süre geçtikten sonra uzayan yılların bitiminden 3 ay önce bildirimde bulunarak çıkarılabilir. Aksi takdirde çıkarılamaz.
Tebligatın muhtarlığa verildiğine ilişkin kapıya ihtarnameyi yapıştırır. Görevli memur orada bulunan herhangi bir komşuya da haber verir. Böylelikle tebligatın muhtarlığa verildiğine ilişkin ihtarnamenin kapıya yapıştırılması ile tebligat tebliğ edilmiş sayılır.
Kanunun “Yazılı bildirim” başlıklı 109. maddesi uyarınca da bu bildirimin işçiye yazılı olarak ve imza karşılığında yapılması gerekir. İşçi bunu imzalamazsa bu durum o yerde tutanakla tespit edilir.
SMS ile ihtar'ın sistemimiz içinde kabul görmesinin mümkün olmadığı açık ancak admin'inde belirttiği gibi bu teknik anlamda bir ihtar değil.
Sizin olayınızda da temerrüde düşürmek için çekilen bir ihtarname varsa, bu masraf, temerüdden önceki bir masraftır. Eğer temerrüt vade muayyen olduğu için ihtardan önce doğmuşsa ve de çekilen ihtarname temerrütten sonra ise, istenebilir. Aksi takdirde istenemez.
İHTARNAME ÇEKİLDİKTEN SONRA İŞE GİDECEK MİYİZ? Uygulamada sıklıkla yaşanan kafa karışıklığı arasında ihtar çekildikten sonra ihtarname işyerine ulaşana kadar çalışmaya devam edilip edilmeyeceği hususudur. Cevap net: İşçi derhal fesih hakkını kullanmış ve ihtarname çekmiş ise ihtardan sonra ise gitmemelidir.
AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ YENİDEN BELİRLENDİ21.09.2023
Avukatlara büroda sözlü danışma ücreti ilk 1 saat için 2 bin 300 TL, sonraki her 1 saat için bin 300 TL, çağrı üzerine gidilen yerde 1 saate kadar sözlü danışma ücreti ise 4 bin 800 TL oldu.
Bu sebeple ihtar, tam anlamı ile hukuk işlem olmayıp hukuki işlem benzeri fiil ve kendisine hukuki işleme ait kurallar uygulanan irade beyanıdır12. İhtar muhatabına ulaşması gereken bir irade beyanıdır ve bizzat alacaklı ya da yetkili temsilcisi tarafından yapılması gerekir13.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri