Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Ayıplı mal zamanaşımı süresi ne kadar?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Ayıplı mal zamanaşımı süresi ne kadar?

Ayıplı mallarda zamanaşımı süresi ne kadardır? Diğer Kanunlarda veya sözleşmede daha uzun bir süre belirlenmediği takdirde, ayıplı maldan sorumluluk, ayıp daha sonra ortaya çıkmış olsa bile, malın tüketiciye teslim tarihinden itibaren iki yıllık zamanaşımına tabidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tuketici.ticaret.gov.tr

Ayıplı mal süresi ne kadar?

Ayıplı malın neden olduğu her türlü zararlardan dolayı yapılacak talepler ise üç yıllık zamanaşımına tabidir. Bu talepler zarara sebep olan malın piyasaya sürüldüğü günden başlayarak on yıl sonra ortadan kalkar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mevzuat.gov.tr

Ayıplı malın iade süresi ne kadar?

Evet, satın alınan malın ayıplı çıkması durumunda malın tüketiciye teslim tarihinden itibaren iki yıl içinde tüketicilerin, bedel iadesi, malın ayıpsız misliyle değişimi, ayıp oranında bedel indirimi veya ücretsiz onarımı isteme hakları vardır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kirikkale.gov.tr

Malın ayıplı olduğunu kaç gün içinde satıcıya ihbar edilir?

1 Ticari Satışlar için de, benzer şekilde külfetler düzenlenmiştir. 6102 Sayılı TTK m.23/c hükmünde “malın ayıplı olduğu teslim sırasında açıkça belli ise alıcı iki gün içinde durumu satıcıya ihbar etmelidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Ayıp ihbarı zaman aşımını keser mi?

Ayıplı Malların İhbarının Zamanaşımı Süresi Var Mıdır? Türk Ticaret Kanunu'nda ayıp ihbarına yönelik öngörülen bir zamanaşımı süresi bulunmamaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tekcan.av.tr

Ayıplı mallarda zaman aşımı ne kadardır?

İlgili 33 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Ayıplı mal ve hizmetlerde genel zamanaşımı kaç yıldır?

Ayıplı mallarda zamanaşımı süresi ne kadardır? Diğer Kanunlarda veya sözleşmede daha uzun bir süre belirlenmediği takdirde, ayıplı maldan sorumluluk, ayıp daha sonra ortaya çıkmış olsa bile, malın tüketiciye teslim tarihinden itibaren iki yıllık zamanaşımına tabidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tuketici.ticaret.gov.tr

Ayıp ihbarı yapılmazsa ne olur?

Buna göre tacir, satılanda olağan bir gözden geçirmeyle ortaya çıkarılamayacak bir ayıp bulunması ve bu tür bir ayıbın bulunduğunun sonradan anlaşılması halinde bu durumu hemen satıcıya bildirmek zorundadır. Bildirim yapılmazsa satılan mal bu ayıpla birlikte kabul edilmiş sayılır (TBK 223/2).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ibaness.org

Müşterinin Ayıplı mal ile ilgili hakları nelerdir?

6502 sayılı yasanın 11. maddesinde, malın ayıplı olması durumda tüketicinin seçimlik hakları düzenlenmiştir. Bu seçimlik haklarda tüketici; bedel iadesini de içeren sözleşmeden dönme, malın ayıpsız misliyle değiştirilmesi veya ayıp oranında bedel indirimi ya da ücretsiz onarım isteme haklarına sahiptir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Ayıplı mal durumunda ne gibi haklarımız vardır?

Ayıplı Mal Nedeni ile Seçimlik Haklar
  • Malı iadeye hazır olduğunu bildirerek sözleşmeden dönme,
  • Malın ayıpsız yenisi ile değişimini talep etme,
  • Ayıp oranında satış bedelinden indirim talep etme,
  • Aşırı bir masraf gerektirmediği takdirde, bütün masrafları satıcıya ait olmak üzere ücretsiz onarım isteme haklarına sahiptir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ozgunlaw.com

Ayıplı mal durumunda ne yapmalıdır?

- Satılanı alıkoyup ayıp oranında satış bedelinde indirim isteyebilir. - Bütün masrafları satıcıya ait olmak üzere satılanın ücretsiz onarılmasını isteyebilir. -Ya da satılanın ayıpsız bir benzeri ile değiştirilmesini talep hakkına sahiptir. -Alıcı genel hükümlere göre tazminat isteme hakkına da sahiptir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ahmetyum.av.tr

Yasal iade süresi ne kadar?

(5) Tüketici, on dört gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin sözleşmeden cayma hakkına sahiptir. Cayma hakkının kullanıldığına dair bildirimin bu süre içinde satıcı veya sağlayıcıya yöneltilmiş olması yeterlidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mevzuat.gov.tr

Malın ayıplı olduğu nasıl tespit edilir?

Satılan malın bazı özelliklere sahip olmasının ve bazı özelliklere de sahip olmamasının satıcı tarafından alıcıya bildirilmesi gerekmektedir. Malın; ambalajında, kullanma kılavuzunda, reklam ve ilanlarında yer alan özelliklerinin olmaması veya malın lüzumlu vasıflarının yokluğu hallerinde mal ayıplı sayılmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: avharunrasitozdemir.com

Para iadesi yapmayan firma nereye şikayet edilir?

BTK Tüketici Sitesi. BTK Bilgi ve İhbar Merkezi'ne 120 Numaralı Telefon Kanalıyla Ulaşılabilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tuketici.btk.gov.tr

Ayıplı mal tespit davası nerede açılır?

Ayıplı mal veya hizmetten kaynaklanan davalarda görevli mahkeme Tüketici Mahkemeleridir. Bununla birlikte, tüketici davalarını, tüketicinin yerleşim yerinin bulunduğu yerdeki tüketici mahkemesinde açılabilir. Belli değerin altındaysa tüketici hakem heyetine başvuru yapılabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kadimhukuk.com.tr

Ayıplı mal ihtarname nasıl çekilir?

Ayıplı Hizmet İhbar Süresi

Bildirim maldaki veya hizmetteki ayıbı içermelidir. Bildirim, yazılı veya sözlü yapılabilir. 6502 sayılı Tüketici Kanunu'nda ayıp ihbar süresi ile ilgili belirlenmiş bir süre yoktur. Ancak, ayıp ihbarı “uygun bir süre” içerisinde yapılmalıdır (BK m.223).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: oner.av.tr

Ayıplı mal davası nasıl açılır?

Ayıplı mal sebebiyle tazminat davası açmak için davacının bulunduğu yer mahkemesine başvuru yapması gerekir. Bu tür davalarda Tüketici Mahkemesi yetkili kılınmıştır. Başvuruyu yapanın tüzel veya gerçek kişi olması başvuru esaslarını ve başvurulacak mahkemeyi değiştirmez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mehmetemingunduz.av.tr

Ayıplı mal nereye şikayet edilir?

- Başvurular tüketicinin resmi ikametgahının bulunduğu yerdeki ya da tüketicinin mal veya hizmeti satın aldığı satıcının bulunduğu yerdeki hakem heyetine yapılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: bagcilar.gov.tr

Ayıplı mal davası kime karşı açılır?

Taraflar arasındaki ihtilafın BK 194 ve devamı maddelerine göre çözümlenmesi gerekir. Buna göre; satıcı, satılandan yararlanmayı ortadan kaldıran ayıptan, ayıbın meydana gelmesinde kusuru olmasa bile alıcıya karşı sorumludur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: milhukuk.com

Ayıplı maldan kim sorumlu?

MADDE 6 —Ayıplı bir malın, bir kişinin ölümüne veya yaralanmasına veya bir malın zarar görmesine sebep olması halinde imalatçı/üretici doğan zararı, kusuru aranmaksızın tazmin etmekle yükümlüdür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mevzuat.gov.tr

Ayıplı mal için tazminat davası açılabilir mi?

Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un 4. maddesine göre; “Tüketicinin seçimlik haklarından birisi ile birlikte ayıplı malın neden olduğu ölüm ve/veya yaralanmaya yol açan ve /veya kullanımdaki diğer mallarda zarara neden olan hallerde imalatçı/üreticiden tazminat isteme hakkına sahiptir.”

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: madhukuk.com

Tüketici mahkemesinde dava ne kadar sürer?

Tüketici hakem heyetleri ne kadar sürede karar verir? Tüketici hakem heyetine yapılan başvurular başvuru tarih ve sırasına göre en geç altı ay içinde görüşülür ve karara bağlanır. Yapılan başvurunun niteliği, dikkate alınarak, karar süresi en fazla üç ay daha uzatılabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ticaret.gov.tr

Tüketici mahkemesinde tazminat davası açılır mı?

Yukarıda yer alan durumların çözümsüz kalması durumunda vatandaşların haklı oldukları durumlarda tazminat davası açma hakları bulunur. Dava açmak için Tüketici Mahkemeleri'ne başvurulmalıdır. Bunun için dilekçe yazılması gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ilkayhukukburosu.com

Ayıba karşı tekeffül borcu ne demek?

Satıcının ayıba karşı garanti (tekeffül) borcu, satılan şeyin satıcının belirttiği ve vaad ettiği nitelikleri taşımamasından veya bu şeyin değerini ya da sözleşme (akit) gereğince ondan beklenen yararları azaltan veya kaldırılan eksiklikleri bulunmasından satıcının sorumlu olmasıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sobaci.av.tr

Hukuki ayıp ne demek?

Hukuki Ayıp: Malda açık ve gizli ayıp hususunda bir eksiklik olmamasına rağmen hukuki nedenlerle maldan yararlanma kısmen veya tamamen engelleniyorsa hukuki ayıp söz konusudur. Ekonomik Ayıp: Tüketicinin maldan yararlanma imkanını azaltan, malın ekonomik değerini düşüren ayıptır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kartalhanhukuk.com

Açık ayıp ne demek?

Açık ayıp nedir? Açık ayıp; meydana gelen eserde basit bir muayene ile ve çıplak gözle görülüp tespit edilen ayıplardır. Başka bir deyişle, açık ayıp, eserin iş sahibine teslimi anında kolaylıkla görülebilen veya muayene ile anlaşılabilen bir ayıptır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: bener.com
Önceki makale
Göstergebilim neyi inceler?
Sonraki makale
Kardemir hangi Bistte?

DuyuruReklam alanı

© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT