Hangi işlemcilere hız aşırtma uygulayabileceğiniz, AMD ve Intel'in önemli ölçüde farklılık gösterdiği bir alandır. AMD'nin en yeni Ryzen CPU'larını overclock edebilirsiniz. Tipik olarak, yalnızca Intel K ve X serisi CPU'ları overclock edebilirsiniz.
İşlemci, bellek ve ekran kartı, bilgisayardaki tüm bu donanımlar için overclock (hız aşırtma) uygulayabilirsiniz.
Overclock işlemini yaptığınız işlemcinizin ömrünü kısalttığınızın bilincinde olmalısınız. Daha çok performans daha az ömür. Ayrıca Overclok yapmayı bilmiyorsanız ve ilk defa yapacaksanız bilir kişilerden yardım almakta fayda var çünkü hız aşırtma işlemi yapmak riskli bir iştir. İşlemciniz zarar görebilir.
Overclock normalde her anakartta yapılabiliyor.
Overclock Ne İşe Yarar? Overclock, işlemcinizi başlangıçta amaçlanandan daha yüksek saat hızlarında çalıştırmanıza olanak tanır. Bu, videoları veya fotoğrafları daha hızlı düzenleme, daha sorunsuz oyun oynama ve genellikle işleri biraz daha hızlı yapmak gibi avantajlar sağlar.
İlgili 22 soru bulundu
Eğer ramleriniz 3200 mhz destekliyorsa ve siz biostan 3600 e çekerseniz sistem çalışmaz ve sizi tekrar bios ekranına atar. Yani desteklenen mhz nin üstüne bildiğim kadarıyla çıkamazsınız.
OC her türlü kısaltır ama doğru yapılır ise daha az kısaltır ve daha fazla kullanırsın ama kötü bir OC ekran kartını 1.5-2 sene ömrünü kısaltır.
OC yaptığın bileşene zarar verir, ama gerekn desteği sağlarsan çok sıkıntı olmaz.
Önemli Uyarı: Overclock (hız aşırtma) yapmak bilgisayarınızın performansını artırsa da riskli bir işlemdir. Yanlış yapıldığı takdirde bilgisayar bileşenlerinize geri dönüşü olmayan hasarlar verebilirsiniz. Bu nedenle bu işlemi yaparken mutlaka öncesinde güçlü bir bilgi birikimine sahip olmaya özen gösterin.
İşlemcinizin CPU-Z'de yazan frekansı, Intel'in sitesinde yazan frekansın üstünde ise işlemciniz Overclock edilmiştir.
Cevap: Bu bilgi, AI Hız Aşırtma işlevinin etkinleştirildiği anlamına gelir. İşlevi kapatmak isterseniz BIOS'taki "BIOS Ai Hız Aşırtmayı aç" adımından kapatabilirsiniz.
Eğer sıcaklıklar çok yükselmiyorsa sorun yok, Overclock'un ısınma dışında sisteme bir zararı yoktur.
Overclock, bir parçayı normalde çalıştığından daha yüksek bir hızda çalıştırmaktır. Bu yöntem için güçlü bir soğutmaya ihtiyaç duyulur. Laptoplar genellikle masaüstünden çok daha fazla ısınırlar, bu yüzden overclock ile ayrıca ısıtıp biligsayar için sorun çıkarmamanızı öneririm.
Ekran kartına OC yaptığınızı soruyorsanız MSI Afterburner'in fotoğrafını atın. Temel hız işlemcinin en düşük hızı. Aslında en düşük değil de en iyi tabir bu olur sanırım. İşlemciniz ısınmadığı sürece kendi hızını 4.3 GHz'a kadar çıkarır, kendini 4.07 GHz'a kadar çıkarmış testte.
AMD'nin bize bu işlemci için sunmuş olduğu maksimum hız 4.2 GHz. Biz düzgün bir voltaj ile işlemcinin maksimum frekansı olan 4.2 GHz'i 4.3 GHz'e çekebiliriz. İşte, işlemcinin sunmuş olduğu maksimum GHz değerini yükselttiğimizde, o işlemcinin hızını aşırtmış oluyoruz, yani overclock buna deniyor.
CPU Core Voltage 1.3V: İdeal Ayar.
Donanım Hasarları ve Garanti Sorunları: Overclock sonucu ekran kartınızın aşırı ısınması, bileşenlerin ömrünü kısaltabilir ve hatta kalıcı hasara yol açabilir. Birçok üretici, overclock işlemi sonucu oluşan hasarları garanti kapsamı dışında tutar. Bu da, ciddi bir risk oluşturabilir.
Hız aşırtma (overclock), bilgisayardan tam performans elde etmek için yaptığımız bir işlemdir. Bu işlem sayesinde bilgisayarınızın parçalarının ömrünü uzatabilirsiniz. Bilgisayarınızın varsayılan fabrika ayarlarının üzerine çıkmasını istiyorsanız, overclock işlemini bilgisayarınıza uygulamalısınız.
Bilgisayar dünyasındaki Overclock terimi ise işlemciyi, bellek veya ekran kartlarını normal saat frekansının daha üstünde bir değerde çalışmaya zorlamak anlamına gelir. Overclock, pahalı donanımınıza zarar verme ihtimalinizden dolayı çok dikkatli yapılması gereken riskli bir işlemdir.
Evet garanti kapsamının dışına çıkar . Overclock son kullanıcıya ait bir şeydir. Fazla voltaj verirseniz ürüne zarar vermiş olursunuz.
Çalıştırır ancak hızları sabitler 1600MHz'lik RAM'i 1333'e sabitler.
Evet takılır. Ama 1333 MHz hızda çalışır.
Genelde RAM ne kadar hızlıysa işlem hızı da o kadar yüksektir. Daha hızlı RAM ile belleğin diğer bileşenlere bilgi aktardığı hızı artırırsınız. Bunun anlamı, hızlı işlemcinizin diğer bileşenlerle eşit derecede hızlı iletişim kurarak bilgisayarınızı çok daha verimli hale getireceğidir.
İşlemci yükseltme işlemleri genellikle desktop cihazlarda yapılsa da bazı laptoplar için de yapılabilir. İşlemci bilgisayarın en pahalı parçalarından biri olduğu için genellikle işlemci değiştirmek yerine daha yüksek bir işlemciye sahip yeni bir cihaz satın almak tercih edilir.
Bir laptop işlemcisi bilgisayarın türüne göre değiştirilebilir veya değiştirilemez. Genellikle işlemci laptop için ayrılmaz bir parça olarak üretilmektedir. İşlemcisi değiştirilemeyen Laptopların İşlemcileri yükseltme imkanı söz konusu olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri