Pişen tatlımızı sıcakken kavanozlara koyup kapağını sıkıca kapatıyoruz. Buzdolabında uzun süre muhafaza edebilirsiniz.
Püre kıvamına gelen balkabağını oda sıcaklığına gelene kadar bekletin. Ardından buz kalıplarına, muffin kaplarına veya buzdolabı poşetlerine doldurarak buzluğa atın. Pişmiş balkabağını bu şekilde 10 aya kadar muhafaza edebilirsiniz.
Kabak Tatlısı Nasıl Saklanır : Tatlıyı en iyi ve uzun süre saklamak için buzdolabında saklamalısınız. Tüketeceğiniz kadar alıp yine buzdolabında su değmeyecek şekilde 2 hafta saklayabilirsiniz. Daha uzun süre dayanır, yalnız gün geçtikçe tazeliğini yitirir.
Kireçli suyun üzerinde çok ince bir tabaka şeklinde duran kireç kaymağını suyuyla birlikte (suyu bulandırmamaya dikkat edin) alarak başka bir kaba aktarın. Kabak dilimlerini ekleyin. Kabakların suyun altında kalması için üzerine bir tabak yerleştirin. Bu şekilde 24 saat bekletin.
kireç kabağın yumuşayıp dağılmasını önlemek için kullanılır. kireçte bekletilen kabak dilimlerinin formu, tatlı pişirildikten sonra da yaklaşık olarak çiğ halindeki kadar diridir. aynı metod patlıcan reçeli yapımında da geçerlidir.
İlgili 18 soru bulundu
Eğer kabakları bekletmeden, hemen pişirmek isterseniz şekeri ekledikten sonra 1 su bardağı kadar su ilave edebilirsiniz. Pişirme sırasında gerektiği takdirde kontrollü olarak daha fazla su ekleyerek yumuşayana kadar pişirebilirsiniz.
Büyük ve yayvan bir tencereye kabakları, aralarına şeker serperek kat kat dizin. 2-3 saat ya da bir gece ağzı kapalı olarak bekletin. Bu bekleme sırasında kabak su salacağı için pişirirken ayrıca su koymaya gerek yok.
Pişirirken tencerenin kapağı kapatılmamalı. Bu kapaktaki suyun tencereye akmasına ve sulanmasına neden olur. Kabakları mümkün olduğunca iri parçalar halinde kesmeliyiz.
Antakya mutfağının en meşhur lezzetlerinden biri olan kireçte kabak tatlısı için kabaklarınızı pişirmeden önce şekere değil kireçli suya yatırmanız gerekir. Bu işlem kabakların dışlarının sertleşmesine neden olur. Kabaklar en az yarım gün boyunca kireçli suda tutulur. Süre uzadıkça kabakların sertliği de artar.
Soğuduktan sonra servis tabağına alıp, üzerine tahin gezdirelim ve ceviz atalım. Muhteşem oluyor arkadaşlar.
Bekletmeden kabak tatlısı yapmak için, pişirme esnasında tencereye su eklemeniz gerekmektedir. Tam kıvamında şerbeti yakalamak için, kabaklar hafifçe yumuşamaya başladıktan sonra, bir süre kapağını açık bırakarak, pişirmeye devam edin. Bu kabak tatlısının şerbetinin koyulaşmasını sağlayacaktır.
Bal ve pekmezi, bal kabağını pişirdikten sonra üzerine ilave etmeniz daha sağlıklı olacaktır. Vücuda alınan ağır metaller, zehirli bileşikler, radyasyon ve bazı ilaçların yarattığı toksinlere karşı koruma sağlayan ve daha birçok hastalığa kalkan olan tahin ile tüketilmesi ise faydasını adeta kat kat arttırıyor.
Kabak Tatlısı Tarifi Püf Noktaları
2 kilogram kabak için ideal şeker oranı 1.5 su bardağıdır. Ancak çok tatsız kabaklarda 2 bardağa kadar şeker kullanabilirsiniz. Kabak tatlısını pişirirken, tencereye bir adet çubuk tarçın attığınızda hoş bir aroma kazandığını görebilirsiniz.
Pişen tatlımızı sıcakken kavanozlara koyup kapağını sıkıca kapatıyoruz. Buzdolabında uzun süre muhafaza edebilirsiniz.
Bütün bal kabağını oda sıcaklığında 3 ay, buzdolabında 5 ay ve buzlukta 1 sene saklayabilirsiniz. Eğer dilimlenmişse oda sıcaklığında 1 gün durabilirken, buzdolabında 3 gün ve buzlukta 8 aya kadar dayanabilir. Pişmiş bal kabağı oda sıcaklığında yalnızca 1 gün dayanabilirken, buzlukta 10 aya kadar saklanabilir.
Kabak Buzluğa Atılır mı? Doğranmış, rendelenmiş, halka halka veya küp küp olacak şekilde dilimlenmiş taze kabakları dondurmak mümkün olmaktadır. Yazın mevsiminde doğru şekilde dondurulan kabakları kış mevsimi boyunca, tıpkı yaz aylarında olduğu gibi lezzetli bir şekilde tüketmek mümkündür.
Bal kabağının size şeker gibi bir sonuç vermesi için onu geceden şekere basmayı sakın unutmayın. Bu sayede bal kabaklarının kendi suyunu salmasını sağlar, tencereye su ekleme ihtiyacı duymazsınız. Mümkün olduğunca su eklenmeyen ve kendi suyuyla pişen bal kabağı tatlısı da çok daha nefis olur.
-Dilerseniz kabakların üzerine kendi şerbetini ağdalaştırıp da gezdirebilirsiniz. Kabağın şerbetinin koyulaşması için bir sürede kapağı açık olarak pişirmelisiniz.
En güzel kabak tatlısı hangi kabaktan yapılır? Kabak tatlısının ilk aşaması kabağın seçimi ile başlıyor. Biz bir tek tip kabak görüyoruz genelde ama bal kabakları da kendi içlerinde ayrılıyor. Tatlı yapmak için daha sert ve şeker oranı yüksek bal kabaklarını seçmenizi öneririz.
Kabak tatlısı genellikle kaymak ve dondurma eşliğinde üzerine dövülmüş ceviz dökülerek servis edilir. Farklı kaba tatlısı sunumları arasında kabak tatlısının üzerine tahin veya pekmez eklemek yer alır.
Şerbetinin koyu kıvam alması için 2-3 damla limon suyu ekleyin.
Özel günlerin vazgeçilmezi olan bal kabağının çekirdekleri ise, kurutularak tüketilebilir. Sağlık açısından faydaları saymakla bitmeyen bal kabağının en bilindik versiyonu, kabak tatlısı yapımında kullanmaktır. Lezzetli bir tatlı için, kabaklar bir gece önceden şekerde bekletilir, ertesi gün kısık ateşte pişirilir.
Gelelim kabak tatlısı pişirmenin püf noktalarına…
Şekerini ayarlamak için aldığınız kabak miktarının neredeyse yarısı kadar (1 kiloya 400 gr gibi) şeker kullanın.
Kabak Tatlısı Yapılışı
Yukarıdaki yazıda belirttiğimiz gibi kabaklar isteğe göre doğranıp yıkandıktan sonra bir gece önceden pişirilecek olan tencereye koyulur ve damak tadınıza göre şekeri üzerine konulduktan sonra tencerenin kapağı kapatılır.
Kabakları soyup büyük büyük keselim, üzerine toz şekeri koyup sabaha kadar bekletelim. Sabah kendi suyunu salmış olacaktır. Ocakta kısık ateşte pişirelim. Ardından bir fırın borcamına yerleştirelim, üzerine pekmezi gezdirip fırında 180 derecede yarım saat kontrollü şekilde pişirelim.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri