Probiyotik eczaneden alınabildiği gibi doğal olarak bazı besinlerin içerisinde de bulunmaktadır. Bu besinler ayran, yoğurt, turşu, bitter çikolata, peynir ve kefirdir. Hem ishalden korunmak hem de ishali kesmek için tüketilmesi önerilir. İshalken asitli içeceklerden uzak durulması önerilir.
Lif oranı düşük muz, patates, elma, pirinç, yoğurt ve ayran tüketilmelidir. Özellikle diyetten yağ içeren besinlerin çıkarılması ishalin tedavisini olumlu yönde etkiler. Süt içeriğinde yer alan laktoz nedeniyle bağırsaklardaki gaz miktarını arttırır. Bu nedenle ishal diyetinden süt çıkarılır.
İshal problemi sırasında hastalar pirinç lapası, yayla çorbası, havuç, muz, elma gibi besinler tüketmelidir. Yağlı besinler, meyve suyu, kola gibi çok şeker içeren içeceklerden sakınılmalıdır. Ayrıca çocuğa kaynamış su, açık çay, tuzlu ayran, meyve suyu, yoğurtlu pirinç çorbası verilebilir.
İshali olan hastalara asitli içecek, kahve içirilmesi tamamen bir şehir efsanesidir. Tedaviyle birlikte hasta kişi yiyecek olarak yoğurt, ayran, muz, yayla çorbası, patates havuç, gibi gıdalarla beslenmelidir.
Yemeklerde pilav tüketimi ishali geçirmekte etkilidir. Kraker ve kızarmış ekmek gibi besinler ishal tedavisinde önemli bir yer kaplar. Yoğurt ve nişasta bakımından zengin probiyotiklerin tüketimi ishalin etkisini kısa sürede kaybetmesine neden olur. Tavuk ve et yemekleri ishalin kısa sürede geçmesini sağlar.
İlgili 37 soru bulundu
Muz, patates haşlaması veya püresi, pirinç lapası, elma, tavuk suyu, pişmiş et, yoğurt, taze meyve suları ve tuzlu kraker gibi potasyumu yüksek hafif besinler dışkıyı katılaştırır ve ishale iyi gelir.
Ev yapımı yoğurt ve ayran, demli çay, patates haşlaması, patates püresi, muz ve havuç, kefir, pirinç çorbası tüketebilirsiniz. Şiddetli ishal yağıyorsanız sıvı ve elektrolit kaybını evde önlemek adına oral rehidrasyon sıvısı (ORS) hazırlayabilirsiniz.
4) Süt, Yoğurt, Kefir
Süt pek çok kişide ishali meydana getirebilir. Bunun nedeni ise süt ve süt ürünlerinde bulunan laktoz olacaktır. İnce bağırsak laktozu sindirmek için harekete geçer ve laktozu parçalamaya çalışır.
Laktoz intoleransı, laktaz adı verilen ve süt şekeri olan laktozun parçalanarak sindirilmesini sağlayan enzimin, ince bağırsakta üretilmemesi ile ortaya çıkıyor. Bu nedenle laktoz intoleransı olan kişilerde süt tüketiminden 30 dakika sonra mide spazmı, şişkinlik ve hatta ishal görülüyor.
Nane, mide ve bağırsak hareketlerini yatıştırmaya yardımcı olabilir ve bağırsak hareketlerini yavaşlatarak ishalin sıklığını azaltabilir. Ayrıca, nane çayı, sindirimi kolaylaştırarak bağırsak hareketlerini normalleştirmeye yardımcı olabilir. Papatya çayı, ishalin tedavisinde kullanılan başka bir bitkisel çaydır.
Kola gibi gazlı içecekler ishali iyileştirmez daha da kalıcı hale getirir.
Bol miktarda sıvı tüketmek, vücudun ihtiyacı olan suyun yerine konması açısından gereklidir. İshale iyi gelen içecekler arasında su, ekstra şeker eklenmemiş elma suyu, yağı uzaklaştırılmış sebze, et ya da tavuk suları, elektrolit eklenmiş içecekler, doğal mineral suyu sayılabilir.
Mide duvarlarının yumuşamasını ve rahatlamasını sağlar. Kabızlığı Giderir:Ayranın sulu bir içecek olması bağırsak hareketlerinin artmasını sağlar ve kabızlık sorununun giderilmesinde etkili olur.
İçerisindeki su ve elektrolitler sayesinde soda ayran, susuzluğu gidermeye yardımcı olur. Soda ayranın içerisindeki probiyotikler, sindirim sistemindeki faydalı bakterilerin sayısını artırarak ishal gibi problemleri azaltabilir.
Genellikle laktoz intoleransı ishal, gaz, şişkinlik gibi bağırsak problemine yol açabilir. Ancak bazı durumlarda kabızlığa da yol açabilir. Eğer kabızlığın nedeni laktoz intoleransına bağlı ise yoğurt tüketimi kabızlık semptomlarını artırabilir.
Mide duvarlarının yumuşamasını ve rahatlamasını sağlar. Kabızlığı Giderir:Ayranın sulu bir içecek olması bağırsak hareketlerinin artmasını sağlar ve kabızlık sorununun giderilmesinde etkili olur.
Mesela yeşil çay su yerine geçer mi, ayran içmek suyun yerini tutar mı? Vücudun ihtiyacı olan su, suyun kendisinden ve tüketilen yiyecek ya da diğer içeceklerden sağlanabilmektedir8. Dolayısıyla taze sıkılmış meyve suyu, yeşil çay, ayran gibi içecekler sayesinde de su ihtiyacının bir kısmı karşılanabilir.
Ayran aşı çorbası, içeriğindeki yoğurdun probiyotik etkisiyle beraber bağışıklık sistemini güçlendirir ve vücudun hastalık ve enfeksiyonlara olan direncini artırır.
Kabızlık nasıl geçer probiyotik bağırsak sağlığı için çok önemlidir. İlaç olarak eczanelerden alınabildiği gibi besinlerle de vücuda alınabilmektedir. Örneğin ayran yoğurt, kefir, bitter çikolata, turşu ve peynir probiyotik kaynağıdır ve tüketildiğinde kabızlık geçebilir.
Halk arasında tansiyonu dengelemek adına, hemen bir tuzlu ayran hazırlanır ve tansiyon hastasına verilir. Uzmanlar bu yöntemin etkili olmadığını ifade etmektedir. Tuz tansiyonu yükselten bir madde olduğu için, yüksek tansiyonlu kişilere verilmemelidir.
Süt ürünleri, yağlı yiyecekler, yüksek lifli yiyecekler veya çok terbiyeli yiyecekler gibi bazı gıdalardan birkaç gün uzak durulmalı, bunlar yerine kraker, kızarmış ekmek, yumurta, pilav ve tavuk gibi besinler tercih edilmelidir.
Zehirli ishal, kirli su tüketimi, yiyecek ve içeceklerdeki mikropların neden olduğu virüs yoluyla bulaşabilir. Bunun yanında zehirli ishal teşhisi olan hastalarla temas, aynı eşya ve tuvaleti kullanmak bulaşıcılığı artırır. Bol miktarda su kaybı, kusma ve ateşi beraberinde getirir.
İshali kesmek için kahve içilmesi sanılanın aksine ishali kesici etkiye sahip değildir. Kahvedeki kafein uyarıcı etkiye sahiptir ve beyin fonksiyonlarını uyarmanın yanı sıra bağırsak mukozasını da etkileyebilir. Zaten hasar gören bağırsaklara zarar verebilir.
Virüs, bakteri ve parazitler en sık görülen ishal sebepleri arasında bulunmaktadır. Aynı zamanda, beslenmeye bağlı da yaygın olarak ishal görülmektedir. Özellikle uzun süreli ishal nedenleri arasında bakterilerin neden olduğu hastalıklar ve besin zehirlenmesi başta gelmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri