ECE R44/04 Standardında boy en fazla 135 cm'ye kadar test edilebilirken, i-Size (ECE R129-03) Standartlarında 150 cm'ye kadar yapılabilmektedir. Buna bağlı olarak i-Size, bebeğinizin emniyeti ve güvenliği ile ilgili şu an yürürlükte olan en güncel oto koltuğu standardıdır.
UN R129 (i-Size) ve ECE R44/04 belgeleri; araç içi bebek ve çocuk güvenlik kriterlerini belirleyen güvenlik standartlarıdır. ECE R44/04 kademeli olarak yerini zaman içerisinde Avrupa Birliği yeni güvenlik standardı olan UN R129'a (i-Size) bırakacaktır.
Bu gruplar bebeğin kilosuna veya kaç aylık olduğuna göre değişiklik gösteriyor. Araba puseti olarak da bilinen “Grup 0” 10 kiloya, “Grup 0+” ise 13 kiloya kadar olan bebekler için kullanılıyor. “Grup 1” 9-18 kilo, “Grup 2” 15-22 kilo, “Grup 3” ise 22-36 kilo aralığındaki çocuklarda kullanılıyor.
Oto Koltuğu Grupları
0-36 kg oto koltuğu 0-12 yaş bebek ve çocuklar için uygundur. 9-36 kg oto koltuğu 8 ay- 12 yaş bebek ve çocuklar için uygundur. 15-36 kg oto koltuğu 3-12 yaş bebek ve çocuklar için uygundur.
i-Size Standartları; Avrupa Birliği tarafından 2013 yılının Temmuz ayında kabul edilen bebek ve çocuk oto koltuklarındaki yeni güvenlik standartlarıdır. Bu standarttaki ürünler, ürünün arkasına yapıştırılan turuncu etiketteki i-SIZE veya ECE R129-03 numaraları ile belirtilmiştir.
İlgili 25 soru bulundu
ADAC testleri önden ve arkadan yapılan çarpışma simülasyonlarını ECE R44 standartlarından daha yüksek hızlarda gerçekleştirir yani bebek ve çocuk koltuklarını daha zorlu koşullarda test eder. (ADAC önden 64km, yandan 50 km de test yaparken ECE R44 standardı, testleri 51 ve 29 km yapılmasını yeterli görür.)
0-36 kg oto koltukları yaş olarak doğumdan itibaren kullanım için uygunken ortalama olarak 11-12 yaşına kullanılabilmektedir.
0+ grubu oto koltukları ortalama 15 ay, çocuk 13 kilograma ulaşana kadar kullanılabilir. 1 grubu oto koltukları 9- 18 kg taşıma kapasitesine sahip olup ortalama 9 ay ile 4 yaş arasında kullanılabilir. 2 grubu oto koltukları 15-25 kilogram taşıma kapasitesine sahip olup ortalama 4 ile 8 yaş arasında kullanılabilir.
36 kiloya kadar çocuklar için uygun olan 9-36 Kg araba çocuk koltuğu 12 yaşına kadar kullanabileceğiniz bir üründür. 150 cm'den büyük çocukların bu oto koltuğunu kullanması uygun değildir.
Eğer Isofix yoksa
Çocuk koltuğunu emniyet kemeri ile otomobil arka koltuğuna sabitleyebilirsiniz. Emniyet kemerini, çocuk koltuğunun arkasında bulunan klipslerden geçirerek araca sabitleyebilirsiniz. Isofix kadar kolay bağlantı sunmadığını belirtelim. Aynı zamanda Isofix bağlantısı kadar da güvenli olmayacaktır.
İsofix Olmayan Araçlara İsofix Takılır mı? İsofix olmayan araçlara bu sistemin takılabilmesi, marka ve modele göre değişiklik gösterebilir.
15-36 Kg Koltukları Hangi Bebekler için Uygundur? 15-36 Kg Oto Koltukları 15 kiloyu geçmiş tüm bebekler için uygundur. Bebekler bu kiloya yaklaşık 4 yaşındayken varırlar.
Önden çarpma testi yaklaşık 51 km/sa hızda, arkadan çarpma testi ise yaklaşık 29 km/sa hızda yapılır. ECE R129: Bu düzenleme yaygın olarak i-Size olarak da adlandırılır.
Aracınızda isofix koltuk olup olmadığını aracınızın kullanım kılavuzuna bakarak veya koltuğunuzda isofix koltuk etiketinin olup olmadığına bakarak anlayabilirsiniz. Eğer aracınızda isofix koltuğu varsa isofix koltuğu nasıl bağlanır ? Şeklinde aklınıza bir soru gelebilir.
Güvenlik testlerine göre isofix, koltuk ile araç gövdesi arasında sağlam bir bağlantı sağlayarak çocuklar için oldukça güvenli bir yolculuk sunuyor. Isofix'in yanlış takılma ihtimali emniyet kemerlerine göre daha düşük. Bu da onu daha güvenli yapan bir diğer neden.
Bebek oto koltuğu kullanımı karayolları Trafik Yönetmeliğine göre zorunlu. Boyu 150 cm'den küçük ve 36 kilodan aşağı çocuklar ve bebekler için kullanılması gerekiyor. Boyu 135 ten uzun çocuklarınız için ise yükseltici de kullanabilirsiniz.
İsofix kısa tanımı ile bir montaj çeşididir. Geleneksel oto koltuklarında görülen emniyet kemeri montaj hatalarının giderilmesi ve montaj işleminin olabildiğince pratik, hızlı ve güvenli hale getirilmesi, isofix oto koltuklarının en önemli niteliğidir.
Çocuk 9. ayından itibaren yüzü öne bakacak şekilde araba koltuğunda oturabilir. Çocuk 4-8 yaş arasında ise araba koltuğu ya da yükseltici ile oturmalıdır. 12 yaşından küçük çocuklar ön koltukta oturamaz. Bebek ve çocuklar arabada yalnız bırakılmamalıdır.
Hava yastığı ön koltukta oturan çocuklar için ölümcül bir risk taşır. Ancak ön koltukta hava yastığının olmaması burayı 12 yaşın altındaki çocuklar için güvenli bir yer haline getirmez. Önde hava yastığı olmasa bile 12 yaşın altındaki çocuklar arka koltukta daha güvendedirler.
Bebeğin konfor ve güvenliğini sağlamak araç yolculuğunu herkes için keyifli bir hale getirebilir. Bu nedenle bebek oto koltuğu seçerken dikkatli olmak önemlidir. 150 santimetrenin ve 36 kilonun altındaki çocuklar için çocuk oto koltuğu yasal olarak zorunludur.
Peki, hangi araçlarda isofix var? İsofix oto koltuğu, 2006 yılında itibaren üretimi yapılan tüm araçlarda yer alıyor. Kullanılmadığı veya yanlış kullanıldığı için bu parçada deformasyonlar meydana gelmiş olabilir.
Çocuk koltuğunun en doğru konumu sol arka koltuktur.
Bebek için en iyi görüş açısı, yüksek oturma, adac testi olan, 360 derece dönebilen, pratik, emniyet kemerleri yandaki mıknatıs ile tutturulabilen ve bebeği rahat oturttuğunuz En iyi ürün.
ADAC puan değerlendirmeleri ve anlamları:
6 – 2.5 arası: Başarılı 6 – 3.5 arası: Orta. 6 – 4.5 arası: Yetersiz. 4.5 dan yüksek: Çok Yetersiz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri