Ayran sözcüğünün “beyaz” anlamına gelen eski Türkçe ürüŋ sözcüğünden geldiğini ile- ri sürmekteyiz.
MS 552-745 yılları arasında hüküm süren Göktürkler, ekşiyen yoğurdun ekşiliğini azaltmak için üzerine su eklediler. Böylece tesadüfen ayran ortaya çıkmış oldu. Ayran kelimesi, tarihte ilk defa Divan-i Lugat-it Türk eserinde "sütten elde edilen bir içecek" olarak tanımlanmıştır.
Ayran, yoğurdun içine su katılarak elde edilen bir tür içecek. Türk mutfağına ait olan en yaygın içeceklerdendir. Türkiye, Ermenistan, Azerbaycan, İran, Lübnan, Bulgaristan ve diğer bazı Balkan ülkeleriyle Orta Doğu ve Orta Asya (Türki Cumhuriyetler) ülkelerinde yapılır.
'Türk Gıda Kodeksi, Fermente Süt Ürünleri Tebliği'nde (2009/25) ayran, “Yoğurda su katılarak veya kuru maddesi ayarlanan süte Streptococcus thermophilus ve Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus'un kültürleri katılarak hazırlanan fermente süt ürünü” olarak tanımlanmıştır. yalnız ülkemize özgü bir içecektir.
Bu değişime ayak uyduran Konya İl Genel Meclisi de aldığı bir kararla Osmaniye'nin adını değiştirerek 'Ayran Dede' efsanesinden dolayı Ayrancı olarak tescil ettirmiştir.
İlgili 44 soru bulundu
Sütten yoğurt elde etmeyi sağlayan bakteriler vardır. Bu bakteriler metabolizma sonucu laktik asit meydana getirir. Bu nedenle laktik asit yoğurtta ve dolayısıyla ayranda oldukça fazla bulunur. Laktik asit vücutta sinirlerin gevşemesini sağlar ve insanda rahatlık hissi uyandırır.
Ayran, cilt hastalıklarında tedavi yöntemi olarak da kullanılabilir. Ayrıca bakım maskesi olarak kullanıldığında cildi temizler. Güneş ve ateş yanıklarında acı giderici, uyuşturucu etkisi bulunur. Böylelikle hem iç organların hem de cildin sağlığını olumlu yönde etkiler.
Ayran tüketimi ise Avrupa'da da Amerika'da da hâlâ cılız. Ayran buralarda bilinmeyen, tanınmayan, önemi hâlâ fark edilemeyen bir içecek.
Sporcu içeceği olarak Ayran:
Dolayısıyla yoğurttan yapılan içecek olan ayranın hem whey proteinlerden zengin, hem de sıvı ve elektrolit (sodyum, klor vb.) kaynağı olduğundan sporcular ve spor yapanlar için mükemmel bir spor içeceğidir.
Ayran sözcüğünün “beyaz” anlamına gelen eski Türkçe ürüŋ sözcüğünden geldiğini ile- ri sürmekteyiz.
İlk bakıldığı zaman ayran bir homojen sıvı olarak görülebilir. Çünkü ayrana ilk bakıldığında tek bir madde olarak görülmektedir. Fakat ayran içerisindeki karışımlar eşit miktarda bulunmazlar. Bu nedenle ayran heterojen bir karışımdır.
Dünyada her gün 2.25 milyar fincan kahve içiliyor.
Ayran Gönüllü, her gördüğü kişiden hoşlanan insanlar için kullanılan bir deyimdir. Bazı yörelerde sürekli fikir değiştiren, kararsız kişiler için de aynı deyim kullanılır.
Dilimizde kelimelerin ilk anlamları dışında kullanıldığı birçok deyim ve kalıplaşmış ifade vardır. Bu deyimlerden biri olan ayran gönüllü sözü, her gördüğü kişiye aşık olan ve çabuk sıkılan kişiler için kullanılır. Bu deyim aynı zamanda sürekli fikir değiştiren kişi manasına gelir.
Yoğurt (< Yuğurt) Türkçe kökenlidir.
Geleneksel yoğurt ile 2 tür ayran yapılır: (1) Yayık Ayranı, (2) Ev Ayranı. Geleneksel ayran “Yağ Ayranı”dır.
Bir de “yunan yoğurdu” diye de anılan süzme yoğurt var. Esası bildiğimiz süzme yoğurt işte ama dünyada en yaygın bilinen ismi “Yunan yoğurdu” ama “yoğurt peyniri” veya “Labne” diye de biliniyor. Pakette ve yoğurda ismini veren ülkemde dikkat buyurun, Arapça bir isimle Labne diye de satın alıyoruz.
Özellikle yaz aylarında hararet giderici özelliği vardır. Başta sindirim sistemi olmak üzere bütün vücutta sıcaklığın dengelenmesine yardımcı olabilir. Bu yüzden yaz aylarında bolca tüketilir. Cinsel gücü arttırıyor, uyku kalitesini güçlendiriyor.
Aç karnına tüketildiğinde daha etkili sonuçlar alınır, mideye zarar vermez.
Harareti giderir:
Süt ürünü olduğu için ayran, buzdolabında saklanır. Sıcak havalarda tüketilen ayran, serinletici özelliğiyle vücut sıcaklığın dengelenmesinde ve hararetin giderilmesinde etkili olur.
Besin değeri en yüksek olan yoğurt süt ve süt mayasından elde edilir. İçeriğinde canlı laktik asit bakterileri sayesinde fermente yapıya sahip olan yoğurt insan sağlığına birçok fayda sağlıyor. 6000 yıldır üretilen yoğurttan elde edilen ayran ise yoğurdun sağladığı faydaların aynısını sağlar.
Ayranın uyku problemine koşulsuz iyi geldiği herkes tarafından bilinmektedir. Geceleri uyku problemi çeken kişilerin uyku vaktinden birkaç saat önce bir bardak ayran tüketmeleri o gece deliksiz bir uyku çekebilmelerine olanak sağlayacaktır.
Bozuk süt tüketilmesi besin zehirlenmelerine ve bağırsak enfeksiyonlarına sebep olabilir. Besin zehirlenmesinde baş dönmesi, göz kararması, ateş, mide krampları, ishal ve kusma gibi belirtiler görülebilir. Bu gibi durumların hafif seyretmesinde bol sıvı (özellikle su) ve yoğurt tüketimi ile rahatsızlık geçebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri